Челси победи Уест Хям с гол в 90-ата минута, притъпявайки мечтите на "чуковете" за топ 6


Челси победи Уест Хям с гол в 90-ата минута, притъпявайки мечтите на "чуковете" за топ 6
Снимка: GettyImages

2908 0

Челси победи Уест Хям в мач от 34-ия кръг на английската Висша лига. Възпитаниците на Томас Тухел спечелиха с 1:0 с гол в последната минута (90') от редовното време на срещата на "Стамфорд Бридж".

"Сините от Лондон" започнаха много силно първото полувреме, като не позволиха на противника да излезе от половината си в първите 10 минути от срещата. Футболистите на Томас Тухел опитаха да застрашат вратата на противника, но безуспешно.

През първите 45 минути домакините притежаваха топката в близо 80% от времето и отправиха 6 удара посока вратата, пазена от Фабиански, но нито един от тях не бе в целта.

Противно на очакванията най-чистото положение през първата част от мача бе за гостите. То дойде в 18-ата минута, когато капитанът на "сините" Сесар Аспиликуета сгреши и подари топката на Ярмоленко, който обаче сам срещу вратаря прати топката в ръцете на Менди.

Второто полувреме стартира подобно на първото. Началните 10 минути протекоха в половината на гостуващия тим. В 50-ата минута дойде най-чистото положение към момента в срещата. Тимо Вернер се озова с топка в крака близо до точката за изпълнение на наказателни удари и отправи шут, който обаче за щастие на вратаря Фабиански бе блокиран от тялото на Крейг Доусън.

Макар да изглеждаше, че двата отбора доиграват срещата, в 85-ата минута влезлият като резерва Лукаку бе фаулиран в наказателното поле, за което Челси получи правото да изпълни дузпа. Извършител на нарушението бе Доусън, който получи червен картон за действията си. Изпълнителят на наказателния удар Жоржиньо обаче за пореден път разочарова от бялата точка, изпращайки топката право в ръцете на Фабиански.

В последната минута на редовното време (90') резултата откри Кристиан Пулишич след прекрасно доставена топка от тъч линията на Маркос Алонсо.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първите минути на срещата се проведоха в половината на гостите. Уест Хям започна плахо, което даде възможност на футболистите на Томас Тухел да опитат да създадат няколко опасни ситуации пред вратата на противника. Първия удар за статистиката отправи Н"голо Канте (8'), който премина покрай страничния стълб. 10 минути след първия съдийски сигнал притежанието на топката бе 80 на 20 в полза на домакините.

В 18-ата минута груба грешка на капитана на "сините" Сесар Аспиликуета даде шанс на Ярмоленко да изпрати топката в наказателното поле. Вместо в негов съотборник обаче тя попадна в ръцете на Едуард Менди. Секунди по-късно нова грешка в разиграването на домакините доведе до хаос в наказателното поле на Челси. Домакините отвърнаха със свръхзвукова контраатака, която обаче доведе единствено до корнер.

До края на първото полувреме сериозни положения пред двете врати липсваха. Челси запази превеса си в притежанието на топката. Двата отбора отправиха общо 9 удари, 6 за домакините и 3 за гостите, но нито един от тях не бе в очертанията на вратата. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

Без промени в редиците си двата отбора започнаха втората част на двубоя. Второто полувреме започна подобно на първото, като началните 10 минути протекоха в половината на гостуващия тим. В 50-ата минута дойде най-чистото положение към момента в срещата. Тимо Вернер се озова с топка в крака близо до точката за изпълнение на наказателни удари и отправи шут, който обаче за щастие на вратаря Фабиански бе блокиран от тялото на Крейг Доусън. 

Първият точен удар дойде в 57-ата минута на двубоя, когато Канте нахлу в пеналтерията и отпрати мощен изстрел към вратата. Топката отново срещна Доусън, чийто крак смени траекторията на коженото кълбо и само бързата реакция на тръгналия да се хвърля в противоположния ъгъл Фабиански спаси гостите.

През второто полувреме "чуковете" изравниха статистиката по притежание на топката. Това обаче не попречи на домакините да продължат обещаващите си атаки. В 69-ата минута Вернер пропусна да се разпише от около 5 метра срещу Фабиански, 5 минути по-късно отново пред германеца се откри възможност да стреля от границата на вратарското поле, но изстрелът бе отразен без проблем от стража.

Дузпа за Челси! В 85-ата минута влезлият като резерва Ромелу Лукаку се измъкна от Доусън и бе фаулиран в наказателното поле, за което защитникът получи червен картон. Изпълнителят на наказателния удар Жоржиньо обаче бе неутрализиран от Фабиански, който отрази слабото изпълнение на полузащитника.

Гол на другата резерва Кристиан Пулишич порази вратата на бранещия се храбро през целия мач Уест Хям. От тъчлинията Маркос Алонсо постави по прекрасен начин топката на крака на американеца, който бе безгрешен от границата на вратарското поле в 90-ата минута. 1:0!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Челси: Едуард Менди, Сесар Аспиликуета, Тиаго Силва, Андреас Кристенсен, Рубен Лофтъс-Чийк, Н'голо Канте, Жоржиньо, Маркос Алонсо, Мейсън Маунт, Кай Хаверц, Тимо Вернер

Уест Хям: Лукаш Фабиански, Арън Кресуел, Крейг Доусън, Бен Джонсън, Артур Масуаку, Марк Нобъл, Томас Сойчек, Владимир Коуфал, Пабло Форналс, Андрий Ярмоленко, Саид Бенрахма

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за мача

ПРЕДИ СРЕЩАТА ЧЕЛСИ - УЕСТ ХЯМ:

Едно от дербитата на кръга във Висшата лига тази седмица съпоставя Челси и Уест Хям. Домакините от "Стамфорд Бридж" приемат своя съперник с ясната идея да запазят класирането си в топ 3.

Гостите от своя страна пристигат в Лондон с ясната идея да си извоюват място сред първите 6. В момента те са на 2 точки и мач по-малко от 6-ия Манчестър Юнайтед. Провалът на "червените дяволи" в събота с 1:3 срещу Арсенал дава възможност на "чуковете" отново да мечтаят за евротурнирите. Освен солидното си представяне в английското първенство Уест Хям за първи път се класира на полуфинал в европейски клубен турнир от 46 години насам.

Сред избраниците за титулярния състав на Томас Тухел не попада Кърт Зума, който лекува контузия. Сред резервите са Ромелу Лукаку, Хаким Зийех и Кристиан Пулишич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички