Челси отчете огромни загуби за миналия сезон – ето каква е причината


Челси отчете огромни загуби за миналия сезон – ето каква е причината
Снимка: Getty Images

2295 0

В Челси отчетоха загуби в размер на 121,3 млн. паунда за сезон 2021/22. От клуба твърдят,, че правителствените санкции, наложени на бившия собственик Роман Абрамович, са основният фактор за тях.

Руският милиардер беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство през март миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Абрамович бе описан от министрите като част от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин.

Челси беше поставен под специален лиценз, който ограничаваше възможността му да продава билети, да приема резервации за събития и дори да подписва договори с играчи. Ограниченията останаха в сила до 30 май миналата година, когато нов консорциум, ръководен от американския бизнесмен Тод Боели, осъществи придобиването на клуба.

В изявлението си от днес Челси заяви, че въпреки санкциите приходите са се увеличили до 481,3 млн. паунда от 434,9 млн. паунда през предходната година. Търговските приходи също са се повишили до 177,1 млн. паунда.

Финансовите резултати не обхващат покупките на Челси през последните два трансферни прозореца, за които се съобщава, че са похарчили около 600 млн. паунда за нови играчи. 

Резултатите за 2021/22 г. показват, че 118 млн. паунда са били инвестирани във футболния отбор, включително в предоговаряне на договорите на съществуващите играчи. От друга страна, реализираната печалба наброява 123 млн. паунда от продажба на играчи, включително на Тами Ейбрахам, Марк Гуехи, Фикайо Томори и Курт Зума.

От Челси заявиха, че продължават да спазват финансовите правила на УЕФА и Висшата лига въпреки загубите и въздействието на санкциите.

Клубът отбеляза, че въздействието на санкциите върху финансовите резултати ще се усети и "през следващите години".

Понастоящем Челси е на 10-о място в таблицата на Висшата лига след неотдавнашния подем на формата под ръководството на мениджъра Греъм Потър.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Роман Абрамович на кръстопът: умува кой бразилски гранд да закупи

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички