Без титулярния нападател и с пълен обрат: Арсенал не пуска първото място във Висшата лига


Без титулярния нападател и с пълен обрат: Арсенал не пуска първото място във Висшата лига
Снимка: Getty Images

4471 0

Лидерът във временното подреждане на английската Висша лига се завърна към ангажиментите в шампионата по успешен начин - Арсенал победи с 3:1 Уест Хям. "Топчиите" трябваше да правят пълен обрат, за да се поздравят с трите точки, след като на полувремето изоставаха в резултата.

С успеха "артилеристите" събраха 40 точки на върха, като втори е Нюкасъл с 33, но и два мача повече. Основният преследвач на Арсенал обаче остава Манчестър Сити. "Гражданите" имат осем пункта пасив, но и мач по-малко.

За пореден път младите футболисти на Микел Артета му се отблагодариха. Със силен мач се отличиха Мартин Йодегор, Букайо Сака, Габриел Мартинели и Еди Нкетия, като всеки от тях бе замесен по един или друг начин в попадение. Първият се отличи с две асистенции, а останалите вкараха по един гол (Нкетия вкара първия си гол през сезона в първенството, след като трябваше да замени Габриел Жезус). Преди това пък в 27-ата минута Бенрама се бе разписал от дузпа. Преди нея "чуковете" бяха изпуснали половината от дузпите, получени през кампанията (2/4), но този път грешка нямаше. Гостите успяха да задържат преднината си до края на първата част, но през второто полувреме нямаха шанс.

Интересни факти около Арсенал - Уест Хям:

- Никой отбор не е вкарвал по-малко през първите полувремена във Висшата лига от Уест Хям - "чуковете" реализираха своето 5-о попадение през първата част - срещу Арсенал.

- Дейвид Мойс остава без победа като гост на Арсенал във Висшата лига.

- Цели 5 играчи на Арсенал имат 5 или повече гола във Висшата лига през сезона (Сака, Йодегор, Мартинели, Жезус).

- Само двама футболисти във Висшата лига през този сезон имат и 5+ гола, и 5+ асистенции. И двамата са от Арсенал (Жезус и Сака).

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Арсенал: Рамсдейл, Тиърни, Магаляеш, Салиба, Уайт, Джака, Партей, Йодегор, Мартинели, Сака, Нкетия

Уест Хям: Фабиански, Кресуел, Доусън, Керер, Цоуфал, Соучек, Райс, Боуен, Банрама, Пакета, Антонио 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След по-малко от пет минути футбол "артилеристите" реализираха, но попадението бе отменено заради засада. Отлично подаване на Йодегор, което Сака опита технично да пропусне към Нкетия. Букайо обаче закачи топката и направи позицията си активна, а тогава вече Нкерия бе зад противниковата отбрана.

Към средата на полувремето преимуществото на "топчиите" бе красноречиво, но не достатъчно за преднина. Отборът владееше топката в 68% от времето, като бе отправил и три удара по посока противниковата врата срещу само един по посока тази на Рамсдейл.

В 24-ата минута Уест Хям обаче получи правото да изпълни дузпа. Джаред Боуен влизаше на скорост в наказателното поле на Арсенал, Салиба закъсня с шпагата си в краката му и след малък контакт Боуен падна. Правилно решение на Майкъл Оливър, което бе потвърдено от ВАР.

27' - 0:1! Бенрама се нае с изпълнението на дузпата, като пласира топката точно в центъра на вратата, докато Рамсдейл се хвърли в свое ляво. Това е трета вкарана дузпа за "чуковете" от общо пет получени.

В последната секунда от триминутното добавено време Майкъл Оливер отсъди втора дузпа в срещата - този път за Арсенал. Тя бе дадена за игра с ръка на Кресуел, но повторенията ясно показаха, че топката се отклонява от лицето на играча на Уест Хям и той не играе с ръка.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още не бе изминала и минута от старта на полувремето, когато Антонио бе изведен на добра позиция в наказателното поле. Нападателят стреля, но Рамсдейл се справи, въпреки че ударът бе отблизо. Впоследствие се оказа, че има и вдигнат флаг за засада.

53' - 1:1! Арсенал успя да стигне до изравнителен гол след доза късмет. Йодегор отправи удар от далечна дистанция. Изстрелът бе слаб и по земя, но попадна в краката на Букайо Сака. Той не бе в засада и се озова на прекрасна позиция, като нямаше проблем да пусне топката покрай вратаря и да се разпише.

58' - 2:1! Пълният обрат бе завършен малко след изравнителния гол. Мартинели получи отляво по крилото. Въпреки че ъгълът бе малък, бразилецът направи финт и влезе още повече към аутлинията, след което рязко стреля по земя в близкия ъгъл. Фабиански определено носи вина за гола, тъй като не затвори вратарския си ъгъл.

69' - 3:1! Десетина минути след това отлично отборно представяне на Арсенал доведе до покачване на преднината. Нападението бе развито чудесно, а в неговия край Йодегор майсторски комбинира с Нкетия, а младият нападател се завъртя по превъзходен начин в наказателното поле и стреля мощно. Първи гол за Нкетия през новия сезон във Висшата лига.

До края на полувремето обяснимо оборотите паднаха. Арсенал можеше да се разпише още поне веднъж, но до това така и не се стигна. Уест Хям пък далеч не стори достатъчно, дори за да си помисли, че може да се върне в мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Артилеристите" почти със сигурност ще завършат 2022 година като лидер в първенството. Те имат пет точки преднина пред основния си преследвач Манчестър Сити и за да не посрещнат новата година от първата позиция, трябва да НЕ спечелят и двете си срещи до края на 2022-ра.

Арсенал бе лидер на Коледа за първи път от сезон 2007/08, но трябва да има едно на ум, тъй като не е печелил титлата в нито един от последните пет сезона, в които е бил лидер по това време.

Двата отбора имат две срещи до момента на Боксинг Дей, като и в двата случая "топчиите" стигат до успеха. През 1998 година надделяват с 1:0, докато през 2013 година "чуковете" отбелязват попадение, но въпреки това губят с 1:3.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички