Арсенал сломи Ливърпул и доближи върха във Висшата лига: Ужасяващи грешки белязаха голово шоу (ВИДЕО)


Арсенал сломи Ливърпул и доближи върха във Висшата лига: Ужасяващи грешки белязаха голово шоу (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7364 0

Арсенал победи Ливърпул в големия сблъсък на 23-тия кръг от английската Висша лига. "Артилеристите" спечелиха с 3:1 на "Емиратс Стейдиъм", като събраха 49 точки и доближиха лидера на две. Манчестър Сити остава трети с 46 пункта, но и два мача по-малко от опонентите - ако ги спечели, ще стане първи.

Така бе сложен край и на серията от 15 мача без поражения за Юрген Клоп и компания. Последното такова дойде отново в Северен Лондон, но от Тотнъм.

Двата отбора си размениха по една кошмарна грешка между централен защитник и вратар в днешния дуел. Първо такава допуснаха от Арсенал. Те надиграха осезаемо опонента през първото полувреме и до последните секунди от добавеното време водеха след гол на Букайо Сака в 14-ата минута.

В третата минута от добавеното време обаче Салиба гардира за Рая рисково и до последно не изчисти топката. Испанският страж пък не се хвърли да я улови и така настойчивият Луис Диас стигна до топката и я отигра в тялото на Габриел, след което се стигна до автогол.

През втората част "жестът" бе върнат от Върджил ван Дайк и Алисон. Нидерландецът гардира, а бразилецът излезе извън наказателното поле, за да изчисти. Двамата обаче си попречиха и никой не отигра, а от това се възползва Габриел Мартинели, който вкара на опразнената врата.

Арсенал срещу Ливърпул - Джо Гомес спря Букайо Сака

Така Ливърпул се затвърди и като любима жертва на Мартинели. Той вкара петия си гол срещу тима, като с екипа на "топчиите" е вкарвал толкова попадения единствено срещу Кристъл Палас. Освен това от старта на миналия сезон няма играч, който да е замесен в повече голове срещу мърсисайдци в шампионата - три гола и две асистенции.

В заключителните минути първо Конате си изкара наивен втори жълт картон и бе изгонен, а след това Тросар се отличи със страхотни индивидуални действия и оформи крайния резултат.

В следващия кръг Арсенал има гостуване на друг лондонски тим - Уест Хем (11 февруари). Ливърпул пък ще бъде в ролята на сериозен фаворит у дома на "Анфийлд" срещу предпоследния във Висшата лига - Бърнли (10 февруари).

Първо полувреме

Срещата започна на много високи обороти. И двата отбора си размениха опасни атаки и пресираха много дълбоко в противниковата половина.

В 11-ата минута се стигна до първи сериозен шанс за гол. Мартинели проби отлично отляво и центрира добре в наказателното поле към Сака. Англичанинът, който не се слави с добра игра с глава, не успя да осъществи добър контакт с топката току пред опразнената врата. Той бе натиснат и от съперников бранител.

14' - 1:0! Отлично извеждащо подаване от Йодегор към Хаверц, който напредна с топка в крака и влезе в наказателното поле. Германецът стреля сам срещу Алисон, като стражът спаси. Топката обаче бе отклонена към Сака, който на опразнената врата се разписа.

В следващите минути Арсенал продължи да бъде по-опасният от двата отбора на терена. Ливърпул допусна няколко грешки след дълбоката преса на "артилеристите", а при една от неточностите Йодегор стреля опасно в наказателното поле, но Ван Дайк блокира.

До последните секунди на полувремето гостите така и не показаха добра игра в нападение, където Коди Гакпо бе твърде статичен. В центъра на терена футболистите на Юрген Клоп бяха сериозно надиграни от тези на Микел Артета, като за цяло полувреме така и не създадоха по-чисто голово положение. Комбинациите на Арсенал в противниковата половина пък изглеждаха доста опасни.

45+3' - 1:1! Ливърпул стигна до гол в последните секунди след груба грешка. Диас получи пас в наказателното поле, но не успя да стигне до топката. Там Салиба гардира и изчакваше Рая да улови. Стражът се забави с излизането, а бранителят така и не изчисти. Диас успя да чукне топката, а след рикошет в Габриел тя влезе в собствената му мрежа за автогол.

Второ полувреме

В първите секунди от втората част Ливърпул показа различно лице и създаде набързо няколко ситуации за гол посредством опасни центрирания и изстрели отдалеч. "Артилеристите" отговориха с опасен изстрел на Йодегор след добри индивидуални действия, при който обаче Конате блокира, а отбитата топка мина с малко покрай страничния стълб.

67' - 2:1! Този път бе ред за ужасяваща грешка на Ливърпул. Изритана напред топка от Габриел, която Ван Дайк гардира. Алисон излезе, но се размина с топката, след като бранителят леко му попречи. Мартинели се възползва от грубата грешка и впоследствие прати топката в опразнената врата.

Около четвърт час преди края на редовното време Мак Алистър намери отбита топка след корнер от въздуха. Изпълнението му извън наказателното поле бе хубаво, но мина покрай страничния стълб.

В 85-ата минута първи игрови минути за Ливърпул записа Тиаго Алкантара, който лекуваше контузия дълго време.

В 88-ата минута Конате получи втори жълт картон и бе изгонен. Френският бранител спря с ръце противников играч в половината на Арсенал при заформяща се контраатака. Решението не се хареса на Клоп и Конате, но основания имаше.

90+2' - 3:1! Тросар показа страхотна техника на тъчлинията в близост до центъра. Това го освободи от опеката, след което напредна с топка в крака и показа отлична скорост. Той влезе в наказателното поле, а накрая завърши между краката на Алисон, за да се разпише.

Стартови състави 

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко, Райс, Жоржиньо, Йодегор, Сака, Мартинели, Хаверц

Ливърпул: Алисон, Гомес, Ван Дайк, Конате, Александър-Арнолд, Мак Алистър, Джоунс, Гравенберх, Гакпо, Диас, Жота

Преди мача

Първата среща за сезона между отборите беше едва през декември и на "Анфийлд" не беше определен победител след 1:1. Ливърпул за последно победи като гост Арсенал няколко пъти в серия през 2022 г., когато натрупа три победи във всички турнири. 

Сега възпитаниците на Артета ще опитат да продължат силното си представяне у дома. "Топчиите" не бяха падали от месец май, но Уест Хем и Ливърпул победиха съответно в края на 2023-а и началото на 2024 г. 

Днес повечето проблеми са за гостите - Клоп не може да разчита на Байчетич, Ендо, Матип, Салах, Тиаго и Цимикас, а Нунес е под въпрос. За Арсенал Виейра, Партей, Тимбер и Томиясу са контузени.

Преди двубоя от 23-ия кръг Ливърпул е първи с 22 изиграни срещи и 51 точки, а след същия брой изиграни срещи Арсенал е трети с 5 пункта по-малко. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички