Англия и прокобата на дузпите


Англия и прокобата на дузпите
Снимка: Gulliver/GettyImages

1260 0

Несъмнено над формациите на "Трите лъва" тегне прокоба при изпълнението на 11-метрови наказателни удари.

През месец май Испания победи Англия с 4:1 след дузпи на финала на европейското за юноши до 17 години.

През 1998 г. Англия губи от Белгия в мача за трофея на международния турнир "Крал Хасан II" в Мароко. Тогава в антигерой за островитяните се превръща Роб Лий.

Но първият футболист, който не успява да се разпише от наказателен удар, е Стюарт Пиърс. Той пропуска на полуфинала на световното първенство през 1990 г. срещу Германия. След него Кръс Уодъл също не вкарва и Англия отпада.

На Евро 2012 Англия среща Италия на четвъртфинал. Ашли Коул и Ашли Йънг изпускат дузпи, което праща "Скуадрата" на полуфинал.

Франция 1998 г. Англия срещу Аржентина. Който е гледал мача едва ли някога ще забрави страхотния гол на Майкъл Оуен след солова акция. Или пък изгонването на Дейвид Бекъм след нарушение срещу Диего Симеоне. Историята ще помни и двамата грешници - Дейвид Бати и Пол Инс, чиито пропуски от бялата точка класираха Аржентина напред.

Все пак Англия има и победа след изпълнение на дузпи. "Трите лъва" се класират за полуфиналите на Евро 1996, след като бившият защитник на "Барселона" Мигел Анхел Надал не успява да вкара за Испания.

На два пъти Португалия елиминира Англия след дузпи. Първият случай е на европейското през 2004, когато Дейвид Бекъм праща топката над вратата. Последвалият наказателен удар на Дариъс Васел е отразен от Рикардо, а стражът сам носи победата на "мореплавателите" като наказва Дейвид Джеймс от бялата точка.

Две години по-късно Португалия отново побеждава Англия след драматични дузпи. На четвъртфинала на световното през 2006 г. в Германия Оуен Харгрийвс е единственият футболист с бяла фланелка, който се разписва при наказателните удари. Пропуски правят лидерите на тима - Стивън Джерард, Франк Лампард и Джейми Карагър.

Във вторник вечер състав на Англия за трети път допусна загуба от Германия след дузпи. На европейското през 1996 г., което се провежда в Англия, "Трите лъва" отпадат на полуфиналите, а Гарет Саутгейт никога няма да забрави решителния си пропуск.

Андреас Мьолер опъва мрежата и праща Бундестима на финал срещу Чехия. Впоследствие Германия вдига титлата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички