Манчестър Сити спечели битката, но войната за титлата с Ливърпул продължава (ВИДЕО)


Манчестър Сити спечели битката, но войната за титлата с Ливърпул продължава (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

11249 0

Шампионът на Англия Манчестър Сити стопи част от разликата пред лидера в класирането на Висшата лига Ливърпул. Това се случи в дербито на 21-я кръг, когато "гражданите" се наложиха у дома с 2:1 и нанесоха първо поражение на "червените" от началото на сезона.

5' преди почивката Серхио Агуеро откри резултата с мощен удар от близко разстояние, а в 64' Роберто Фирмино изравни след грешка в отбрана за домакините. Все пак играчите на Хосеп Гуардиола взеха своето с гол 8' след изравнителния, когато Лерой Сане завърши бърза атака на своя отбор и донесе в сметката на Сити нови три точки.

По този начин авансът на мърсисайдци на върха е стопен на 4 точки. В момента те имат в сметката си 54 пункта, а втори са шампионите от Манчестър с 50. Трети в подреждането е Тотнъм с 48 точки.

Още от първата минута се видя, че и двата отбора са излезнали на "Етихад", за да спечелят срещата. Нивото на игра бе ударно още от началото, като в средата на терена се случваха най-интересните битки между играчите на Манчестър Сити и Ливърпул.

Първото отлично голово положение дойде в 18'. Садио Мане бе изведен в наказателното поле от Мохамед Салах, но ударът на сенегалския нападател срещна страничната греда. При последвалото разбъркване се стигна до нов удар след серия от рикошети, като този път Джон Стоунс изчисти от гол линията.

Отлично положение получиха и домакините в 28'. Рахийм Стърлинг бе изведен по дясното крило и върна към точката за дузпата към Давид Силва. Испанецът обаче се забави с удара си, който в крайна сметка срещна тялото на Върджил ван Дайк и бе изчистена от защитата в червено.

След точно 40' игра шампионите поведоха в резултата. Бернардо Силва намери добре Серхио Агуеро, който  технично укроти топката, завъртя се и от много близка дистанция прониза Алисон за своя гол №250 в кариерата си на "Етихад".

7' след подновяването на играта домакините имаха реални основания за дузпа. Стърлинг бе изведен в наказателното поле срещу Андрю Робъртсън и реши да смени посоката, когато видимо бе задържан от защитника на Ливърпул. Сигнал от Антъни Тейлър обаче не последва и играта продължи.

Първата смяна в срещата бе от Юрген Клоп. Германецът замени Джеймс Милнър в 57', а на негово място се появи Фабиньо.

В 63' Едерсон направи огромна грешка при центриране в наказателното поле на Ман Сити и не успя да стигне до топката. Кълбото се озова в краката на Роберто Фирмино, който опита изстрел към опразнената врата, но капитанът Венсан Компани изчисти току пред гол линията.

Само 2' по-късно резултатът бе изравнен. Александър-Арнолд центрира в наказателното поле, където Робъртсън върна към далечната греда, където сам стоеше Фирмино. Бразилецът нямаше проблем да изравни с глава - 1:1. 

В 72' обаче играчите на Хосеп Гуардиола отново поведоха в резултата. Рахийм Стълинг пусна към Лерой Сане по левия фланг, а немският национал с прецизен удар и с помощта на гредата се разписа за 2:1.

8' преди края на срещата Серхио Агуеро можеше да сложи точка на спора, след като бе изведен сам в наказателното поле на гостите. Той добре се справи с Алисон, но стражът на Ливърпул успя да догони аржентинския нападател и да блокира шута му в последния момент. 2' по-късно и Едерсон показа класа на вратата си. Той трябваше да отразява удар по диагонала от Мо Салах, който преди това се освободи от Джон Стоунс.

В последната минута от срещата Деян Ловрен подари топката на Бернардо Силва в собственото си наказателнто поле и последва мощен удар на португалеца, който бе спрян от Алисон. Топката отиде на крака на Стърлинг и той също опита късмета си, но кълбото премина в страни от целта.

СЪСТАВИ:

Манчестър Сити: Едерсон, Лапорт, Стоунс, Компани, Данило, Фернандиньо, Бернардо Силва, Давид Силва, Стърлинг, Сане, Агуеро

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Ван Дайк, Ловрен, Александър-Арнолд, Милнър, Хендерсън, Вайналдум Мане, Салах, Фирмино

Преди мача

Битката в Англия е изключително здрава и през този сезон. До Коледа Манчестър Сити и Ливърпул вървяха рамо до рамо в класирането, следвани плътно от Челси и Тотнъм. От средата на декември обаче постепенно конкурентите загубиха по мач или два, което даде възможност на мърсисайдци да дръпнат със седем точки на върха във Висшата лига

В този период "гражданите" записаха три поражения в рамките на четири срещи, което се прие с голяма изненада на Острова. В същото време Ливърпул просто печелеше своите битки и умело опази върха преди нова година, при това със солиден аванс.

"Червените" са първи с 54 точки, а втори за мометна е Тотнъм с 48 пункта, след като вчера "шпорите" се справиха с Кардиф. На третата позиция пък са играчите на Хосеп Гуардиола с 47 точки. По-рано през сезона срещата между двата тима на "Анфийлд" завърши без попадения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички