Търси се: Магията във футбола


Търси се: Магията във футбола
Снимка: Guliver/GettyImages

1873 0

Футболът е бизнес. Този факт може да бъде отречен от малцина, които все още вярват в магията на любимата игра на милиарди. Но с всеки изминал ден измисленият на Острова спорт става все по-зависим от компании, спонсори, реклами и така нататък. Следователно феновете отчаяно търсят магията, което може да ги накара отново да вярват в играта на зеления килим. До преди по-малко от седмица тази магия беше Лестър.

Английското джудже без никакви успехи в историята си, което през сезон 2014/15 едва се спаси от изпадане, се превърна във втория любим клуб на милиони по света след приказката, която изживя през миналия сезон. "Лисиците", водени от харизматичния и вечно заклеймяван като "некадърник" Клаудио Раниери, спечелиха най-силното първенство на планетата, поставяйки на колене тимове като Манчестър Сити, Челси, Тотнъм, Арсенал, Ливърпул, Манчестър Юнайтед и други, които имат в пъти по-голям бюджет. Скромният тим беше топ тема във футбола месеци наред и всички говореха с огромно уважение за подвига на Джейми Варди и компания.

Този сезон е далеч от приказката, която Лестър изживя. Отборът е в зоната на изпадащите, но все пак е на осминафинал в Шампионска лига, стигайки и до добър резултат срещу Севиля (2:1 в полза на "рохибланкос", но все пак реваншът е на Острова). Звездите на отбора играят под нивото, показано през миналия шампионат, а липсата на Н'Голо Канте е крещящо голяма. Дупката, оставена от него, така и не беше запълнена, като това си личи от головете, които валят във вратата на Шмайхел от началото на сезона.

Със сигурност това не се харесва на никого, но ролята на Лестър е точно такава - да се бори за оставане в елита. Никой не е очаквал "лисиците" да защитят титлата си или дори да се борят за място в Шампионска лига. За всички беше ясно, че този отбор не е от калибъра на големите в Англия и дори една промяна може да превърне мечтата в кошмар. Така и стана след продажбата на Канте, а Лестър страда.

Най-малко виновен за това обаче е Калудио Раниери. Той не получи нужната подкрепа на трансферния пазар, като Лестър не взе адекватен заместник на Канте. Италианецът води кампанията във Висшата лига трудно и със сигурност допусна грешки, но не е отговорен за формата на лидерите на тима, сред които Марез, Варди и Уес Морган. Така се стигна до опасността Лестър да изпадне, а ръководството си намери изкупителна жертва - лъчезарният италиански джентълмен. И сега ще продължи да се бори за оцеляването си с нов треньор, разочаровани играчи и тягостна атмосфера.

И защо? Наистина ли за едни 40-50 милиона паунда през следващия сезон от телевизионни права Лестър реши да убие магията, създадена именно от Раниери? И какво ако отборът изпадне, начело с Раниери, който всъщност можеше да се справи със задачата? "Лисиците" никога няма да бъдат отново шампиони, освен ако не се появи някой милиардер, който е готов да изсипе стотици милиони - така, както стана в Сити и Челси. Все още действащите шампиони никога няма да са гранд във Висшата лига и ролята, в която са в момента, е точно тази, която историята им е отредила. Но тимът продължаваше да бъде подкрепян, защото превърна най-маркетинговото първенство в приказка за това, че дори в Англия - най-голямата футболна индустрия на планетата, е възможно да видим изненада от такъв калибър. И всичко това беше унищожено с едно прибързано решение, базирано на няколко милиона.

Честито на бизнес страната на футбола, който смачка красивата приказка, която Раниери изписа на "Кинг Пауър Стейдиъм". Но никой не може да отнеме от италианеца това, което постигна. А обикновеният фен отново ще потъне в търсене на магията, заради която милиони се влюбиха в тази игра...

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички