Стивън Джерард - един от "последните мохикани" на романтичния футбол


Стивън Джерард - един от "последните мохикани" на романтичния футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

2846 0

Днес оттеглянето си от футбола обяви английската легенда Стивън Джерард. Иконата на Ливърпул сякаш принадлежеше на една друга ера, с различни разбирания и ценности.

Съвременният футбол все повече се комерсиализира и фигури като Джерард остават в миналото. Футболни титани, които издигат в култ своята вярност към любимия си клуб. Все повече стават променливите и постепенно изчезват константните величини в най-великата игра.

Изпарява се това, което аз наричам романтичен футбол. Специалната връзка между футболистите и феновете на един клуб, който ги обвързва доживот.

Емоционалната ангажираност към каузата на отбора и историческата приемственост за местните момчета е част от емоцията, която прави футбола незаменим.

Стивън Джерард така и не успя да стане шампион на Англия с Ливърпул. Трофей, за който със сигурност мечтае всеки футболист, докоснал се до магията на футбола на Острова. Не успя да вдигне и голям трофей с националния отбор на Англия.

Въпреки това той се превърна в истинска легенда вдигайки високо трофея за Шампионска лига, след един от най-великите обрати във футболната история срещу Милан. Не са много отборите в света, които са способни да се върнат в мача, след като противникът им е повел с 3:0 в резултата, и то във финал от най-престижния клубен турнир.

Разбира се, невероятният обрат имаше своя вдъхновител и неговото име е Стивън Джерард. В най-трудния момент, капитанът пое тежката отговорност и поведе тима си към успеха. Даде така необходимия личен пример, окрили съотборниците си за паметната победа и Ливърпул се качи на европейския връх.

Именно в такива моменти се проявява истинският лидер и така се раждат легендите. Те не са много и се превръщат в такива само по заслуги.

В този ден, една истинска легенда реши да окачи бутонките на стената и натъжи цялата футболна общественост. Защото точно както в романа на Джеймс Купър, отказването на Джерард, освен края на една славна кариера, бележи края на една ера.

Довиждане, Стиви

Ще ни липсваш, но...

You'll Never Walk Alone!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички