Посрещнат като Месия, отстранен като тумор


Посрещнат като Месия, отстранен като тумор
Снимка: Guliver/GettyImages

5539 0

Дни преди Луис Ван Гаал да бъде уволнен от поста мениджър на Манчестър Юнайтед феновете на рекордьора по титли в Англия празнуваха, защото най-слабо криената тайна на Острова беше, че Жозе Моуриньо ще поеме "червените дяволи". Посрещнат като Месия, Специалния трябваше да върне духа на победител на "Олд Трафорд" и да върне отбора там, където му е мястото - на върха. Първата годината беше сравнително успешна, с два важни трофея и класиране за Шампионска лига, макар и чрез спечелването на Лига Европа. Всички бяха притаили дъх в очакване на добилия пословична легендарност втори сезон на Моуриньо, когато той неминуемо печели титлата в местното първенство. Уви, чакането за феновете продължава, но те вече няма да се надяват на Жозе, защото португалецът беше уволнен от ръководството на Манчестър Юнайтед.

Посрещнатият като божествена фигура треньор беше отстранен като тумор от организма на "червените дяволи", а клубът ще използва следващите месеци, за да поправи щетите, нанесени от самозабравилия се бунтар. И макар вината със сигурност да не е единствено в двора на португалеца, то грешната самооценка на Моуриньо коства едно от най-големите постижения в кариерата му - да вдигне Манчестър Юнайтед след оттеглянето на Сър Алекс.

Началото на разпада започна веднага след края на първия сезон. Усещайки подкрепата на феновете след спечелването на два трофея, Моуриньо се самозабрави в илюзията си, че той е над всички в Манчестър Юнайтед и с един триумф в Лига Европа вече е със статута, на който се радваше легендарният шотландец преди него. Целта на Жозе през цялото време беше да има пълната власт на "Олд Трафорд", а с резюмето си и добрия старт се надяваше, че в крайна сметка ще се освободи от "оковите" на Ед Уудуърд и ще получи 100%-ова власт.

Този план днес е причината Моуриньо да е без работа и със съсипан имидж в европейския футбол. В битката си за власт по горните етажи, Специалния жертва всички и загуби. Съблекалнята се обърна срещу него. Тарторите в клуба не можеха да го понасят, а самият португалец забрави, че най-силните аргументи винаги са победите. Мъчейки се да придобие абсолютна спортно-техническа власт, "не-толкова-Специалния" постави на заден план това, което прави най-добре - да създаде армия от войници, които да го следват във всяка битка. Футболът не беше най-важният аспект в ежедневието на Моуриньо и от треньор, извел отбори като Интер и Порто до най-високия връх в европейския футбол, той се превърна в хленчещ мърморко, за когото всеки беше виновен, но не и той.

Да, бившият треньор на Реал и Челси не получи играчите, които настояваше да са в цветовете на "червените дяволи". Но той е отговорен за привличането и на Пол Погба, и на Алексис Санчес, които търкат пейката на "Олд Трафорд". Ед Уудуърд може спокойно да сподели вината с португалеца за трагикомичните събития в легендарния клуб, но Моуриньо се взе за "Сър Алекс" преди да е постигнал и процент от това, което мениджърът с дъвката остави като наследство. И в самозабравата си загуби всички - съблекалнята, феновете и аурата си на победител.

Жозе Моуриньо се провали с гръм и трясък там, където бленуваше да остави най-голямото си треньорско наследство. Но футболът за него не стоеше на дневен ред, а ежедневните битки, които собственоръчно разпали, го превърнаха в тумор, който трябваше да бъде отстранен. И сега в очите на цяла футболна Европа той е точно това - злокачествен израстък, самозабравил се в собствените си илюзии. До доказване на противното.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички