Много положения, отменени голове, греди и късна драма между Арсенал и Ливърпул


Много положения, отменени голове, греди и късна драма между Арсенал и Ливърпул
Снимка: Gulliver/GettyImages

6087 0

В супер сблъсъка на 11-ия кръг на английската Висша лига Арсенал запази серията си от 8 поредни мача без поражения в шампионата, стигайки до късен изравнителен гол срещу фаворита за титлата Ливърпул. Мърсисайдци позволиха изравняване в последните 10 минути на двубоя и, въпреки че остават непобедени, твърде вероятно е отборът да отстъпи първото място на Манчестър Сити в неделя вечер.

След като през първото беше отменен гол на Ливърпул, а гостите удариха и две греди, Джеймс Милнър даде аванс на своите в 61'. В 81' Лаказет след страхотно индивидуално изпълнение в наказателното поле успя да изравни и донесе точката на лондончани.

През първата част беше отменен гол и на Арсенал, но докато засадата беше правилно отчетена от реферската бригада, то за отменения гол на Ливърпъл съдиите допуснаха сериозна грешка, тъй като при удара на Фирмино Мане не беше в засада.

Благодарение на гола на френския голмайстор, Арсенал остава непобеден в 12 мача, след като загуби първите си два във Висшата лига. Ливърпул пък е с 8 победи и 3 равенства, като временно се озова на върха в първенството с точка над Манчестър Сити.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 27-ата секунда домакините можеха да поведат. Лаказет нахлу по лявото крило и пусна успореден пас за Обамеянг, но Ван Дайк внимаваше и успя да неутрализира опасността. Отново по левия фланг отлична акция осъществиха "артилеристите", като Колашинац центрира за Лаказет в наказателното, но Алисон се намеси отлично.

Арсенал продължи да натиска съперника си, а удар на Обамеянг в 12' беше страхотно блокиран от Ван Дайк. Само 2 минути по-късно отново бившият ас на Борусия центрира топката в наказателното поле, Алисон беше изпреварен от Михтариян, но топката мина встрани от вратата - все още 0:0 в Лондон.

В 18' гостите удариха съперника си на контраатака, а Вайндалдум изведе брилянтно Фирмино в наказателното поле. Бразилецът удари греда, но Мане довкара топката, за да даде аванс на своите. Страничният рефер обаче вдигна флага за засада, въпреки че такава нямаше - сериозен пропуск на съдийската бригада.

4 минути по-късно Ливърпул имаше нов прекрасен шанс да открие резултата. Салах центрира в наказателното поле, където Ван Дайк пое с гърди и стреля, но право в тялото на Бернд Лено. В 25' Бейерин пробва удар от далечно разстояние, но топката мина малко встрани от вратата. Секунди преди това Робертсън стреля от дистанция, но отново в обсега на германския страж - отлични 25 минути.

Арсенал продължи да натиска своя съперник, като положенията следваха едно след друго, а на два пъти Алисон излизаше, за да пресече подавания към Обамеянг. В 39' Лаказет се освободи зад отбраната и стреля от малък ъгъл в аут. Секунди по-късно пък Обамеянг засече центриране от крилото, но стреля неточно.

В края на полувремето Ливърпул можеше да открие резултата. След центриране от пряк свободен удар Лено излезе неразчетено, а Ван Дайк засече с глава. Топката отново не пожела да влезе, като срещна гредата за втори път - 0:0 до почивката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна по-солидно за Ливърпул и логиното се случи в 61'. При контраатака Мане беше изведен в наказателното поле и той пусна силен пас успоредно на голлинията, търсейки Фирмино. Лено успя да блокира, избивайки топката, но тя се озова на точката за изпълнение на дузпи. Там Милнър засече силно и не сбърка - 0:1.

В ответната атака Арсенал можеше да изравни. Торейра се озова на стрелкова позиция, след като топката се озова у него на границата на наказателното поле. Той обаче стреля право в Алисон и стражът изби в корнер.

Последваха редица пропуски на гостите. Първо при контраатака по страхотен начин Салах се освободи от защитник и центрира за Мане, който обаче се размина на сантиметри с това да засече на празна врата. В 74' пък Ван Даайк можеше да покачи на 0:2, но ударът му с глава беше отразен от Бернд Лено.

В 81' защитата на Ливърпул направи сериозна грешка. Играчите в лилаво допуснаха неточност в придвижването, като Гомес и Ван Дайк останаха с Обамеянг, а Йозил изведе Лаказет в пеналтерията. Той изпревари Алисон, но скъси ъгъла си. Вместо да търси пас обаче нападателят си чукна топката навътре към игрището и стреля в далечния за вратаря ъгъл - 1:1.

Веднага след попадението Ливърпул можеше да поведе отново. Шакири проби отдясно и подаде на Мане на границата на наказателното поле, но ударът му, след рикошет, премина встрани от вратата - страхотен шанс за гостите.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Арсенал: Лено, Бейерин, Мустафи, Холдинг, Колашинац, Торейра, Джака, Михтариян, Йозил, Обамеянг, Лаказет

Ливърпул: Алисон, Арнолд, Гомез, Ван Дайк, Робертсън, Фабиньо, Вайналдум, Милнър, Салах, Мане, Фирмино

НА ЖИВО:

 

Един срещу друг се изправят два тима в топ форма. И докато Ливърпул е на равни точки с лидера Манчестър Сити и има 26 пункта, то Арсенал е с 4 точки по-малко на четвъртата позиция. Домакините от Лондон ще бъдат без контузените Елнени, Мавропанос, Кошчелни и Бейерин, както и без наказания Гендузи, но всички останали футболисти ще бъдат на разположение на Унай Емери за днешния сблъсък.

"Мърсисайдци" от своя страна ще бъдат без Кейта, Хендерсън и Окслейд-Чембърлейн - всички са аут заради контузии, но Юрген Клоп има достатъчно добри играчи, които могат да ги заменят.

Унай и Клоп имат един мач помежду им до момента - финалът на Лига Европа през 2016 година. Тогава испанецът успя да надхитри германеца и неговият Севиля победи Ливърпул с 3:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички