Манчестър Сити пожали Арсенал и донесе първи трофей на Гуардиола в Англия


Манчестър Сити пожали Арсенал и донесе първи трофей на Гуардиола в Англия
Снимка: Guliver/GettyImages

3796 0

Първият финал в английския футбол за този сезон отмина и доминацията на Манчестър Сити беше затвърдена. Хосеп Гуардиола спечели първия си трофей начело на "гражданите", след като лидерът във Висшата лига удари с 3:0 Арсенал във финалната среща за Купата на Лигата. 

"Артилеристите" така и не успяха да се противопоставят на машината на Пеп, след като още през първото полувреме Серхио Агуеро отбеляза красив гол, а до 65' резултатът вече беше 3:0 след попадения на Венсан Компани и Давид Силва.

Манчестър Сити вкара и 3-те си точни удара в мача, докато едва в края при решен мач Арсенал се опита да вкара поне почетен гол в единствения домашен турнир, който се развиваше добре за лондонския тим. В срещата със Сити Арсенал имаше едва 4 отправени удара и два бяха точни, но не затрудниха по никакъв начин Клаудио Браво.

С триумфа си "гражданите" продължават да преследват требъл през този сезон. Те са на върха във Висшата лига, а в Шампионска лига на практика са на четвъртфинал, след като разбиха с 4:0 като гост Базел. През миналата седмица момчетата на Гуардиола изненадващо загубиха от Уигън за ФА къп и провалиха шансовете си да преследват и трите домашни надпревари.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Арсенал: Оспина, Бейерин, Мустафи, Косчелни, Чеймърс, Монреал, Джака, Уилшър, Рамзи, Йозил, Обамеянг

Манчестър Сити: Браво, Уокър, Отаменди, Компани, Данило, Гюндоган, Фернандиньо, Давид Силва, Де Бройне, Агуеро, Сане

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Сити започна по-добре, но първото положение създадоха "топчиите". В осмата минута Рамзи изведе Йозил отдясно, след което германецът потърси Обамеянг на далечната греда, но нападателят не успя да нанесе завършващ удар, като заслуга за това имаше и Уокър, който се намеси добре, а впоследствие Браво улови. В тази ситуация Оба бе в положение на засада, но страничният рефер на я маркира. Сити отговори веднага. Силва изведе Агуеро с много добър пас, но аржентинецът стреля встрани от вратата.

В 19' дойде време и за първия гол в мача, и то след жестока грешка на играч на Арсенал. След удар от вратата на Браво Мустафи направи няколко крачки назад и се бутна сам в Агуеро. Защитникът остави топката да мине зад него и остави аржентинецът сам срещу Оспина. Той напредна с топката и прехвърли по отличен начин стража - 0:1 за "гражданите".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Второто полувреме започна с натиск на "небесносините", но най-опасното положение в първите 10 минути предизвика  Клаудио Браво. Той излезе неразчетено при далечен пас за Обамеянг, размина се с топката, но след това нападателят извърши нарушение срещу него.

В 58' обаче Сити успя да се разпише, с което си гарантира добър аванс 30 минути преди края. След центриране по земя на Де Бройне от корнер, Гюндоган пробва удар, но изстрелът му беше слаб и се превърна в пас за Компани, който засече неспасяемо във вратата - 2:0 за "гражданите".

В 65' Данило проби към наказателното поле, влезе навътре към средата и пусна подаване в пеналтерията за Давид Силва. Той пое топката пред погледа на Чеймбърс и от сравнително малък ъгъл с левия крак нямаше проблем да реализира - 0:3.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Арсенал трябваше да премине през два страхотни дуела с Челси, за да се класира за финала, а дори трябваше да обръща битката с Челси на "Емиратс" - от 0:1 до 2:1. Манчестър Сити имаше наглед по-лесен път към финала, но Бристол създаде много проблеми на "гражданите", които стигнаха до трудни победи с 2:1 и 3:2.

"Артилеристите" продължават с колебливата форма през настоящия сезон, като редуват силни със слаби изяви. Отборът допусна 3 поражения в последните 5 мача (от Йостерзунд, Тотнъм и Суонзи). Манчестър Сити също не е във върхова форма - отборът отпадна сензационно от ФА къп, а преди няколко седмици стигна само до 1:1 срещу Бърнли. Исторически погледнато отборите на Хосеп Гуардиола не се представят в най-добрата си светлина между февруари и март, което дава шанс на Арсенал за успех.

Очаквайте стартовите състави около 17:30 часа българско време!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички