Ливърпул смачка игрово Тотнъм, но трябваше да трепери до самия край


Ливърпул смачка игрово Тотнъм, но трябваше да трепери до самия край
Снимка: Guliver/GettyImages

7226 0

По изключително убедителен от игрова гледна точка начин Ливърпул запази 100%-овия си актив от началото на сезона в английската Висша лига. Възпитаниците на Юрген Клоп  обезличиха Тотнъм на "Уембли" в Лондон, но спечеиха едва с 2:1 едно от най-тежките си гостувания за цялата кампания в Англия.

"Червените" стигнаха до едно попадение във всяко едно от двете полувремена, като безспорно първият гол се оказа ключов за крайния развой. Вайналдум 5 минути преди почивката с глава успя да преодолее Мишел Ворм, вкарвайки рядък гол в гостуване на своя тим - 0:1.

В началото на второто полувреме пък Роберто Фирмино беше на точното място в точния момент и, след като Ворм не успя да овладее отбита от гредата топка, бразилецът се разписа на празна врата.

В добавеното на срещата време Ливърпул обаче трябваше да трепери, след като Ерик Ламела вкара много красив гол. До изравняване обаче не се стигна.

Победата слага край на серията от 3 поредни поражения в 3 мача за Юрген Клоп на емблематичния "Уембли" (една с Борусия Дортмунд и две с Ливърпул). Това е и първа победа на "червените" като гост на Тотнъм от 2014 година насам. Водачът в лигата остава със 100%-ов актив от точки (15) и с най-добрата защита в английския футбол (2 допуснат гол в 5 мача).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 1' "червените" успяха да открият резултата. Милнър проби по дясното крило и успя да намери отлично Фирмино, който засече топката в далечния за Ворм ъгъл. Мане обаче посегна към топката и даде основания на страничния рефер да вдигна флага за засада. Мане не игра с топката, но реферите решиха, че все пак влияе на играта, тъй като все пак се опита да я отиграе.

Само минута по-късно на отново Фирмино беше на стрелкова позиция след подаване отдясно в наказателното поле, но Вертонген успя да го блокира - страхотно начало на мача. Последва натиск на Тотнъм и няколко опасни центрирания, но и следващото опасно положение в мача беше пред вратата на домакините.

В 21' при опит да върне топката назад Ерик Дайер я подари на Мохамед Салах, който се провря между двамата централни бранители на Тотнъм и от 7 метра стреля, но в обсега на Ворм, който съумя да спаси - сериозен пропуск на египетското крило.

След скучни 20-ина минути в 40' Ливърпул вкара гол. При центриране от корнер Ван Дайл попречи на Ворм да избие добре и почти от голлинията Дайер трябваше да чисти с глава. Топката попадна у Вайналдуум, който стреля с глава, прехвърли Трипиер, който беше застанал на страничната греда, а Ворм не успя да избие преди топката да влети във вратата - 0:1 на "Уембли".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Натискът в началото на втората част на Ливърпул даде рано резултат. В 55' Мане беше изведен по лявото крило, нахлу към наказателното поле и пусна остър пас за Салах. Подаването беше пресечено от Вертонген, който пресече, но уцели страничния стълб на вратата. Топката се върна към Ворм, който обаче не успя да я улови и Фирмино вкара на половин метър от вратата - 0:2.

Почетино се опита да промени нещо в хода на мача, пускайки Ерик Ламела, но "шпорите" продължиха с яловите си изпълнения в предни позиции и така и не създадоха сериозно положение дори при 0:2. В 73' пък Роберто Фирмино получи неприятен удар в лицето, като се оказа, че е засегнато окото му. Той беше заменен веднага, а на негово място се появи Джордан Хендерсън. Юрген Клоп пък постави Кейта като "фалшива деветка" в нападението на мърсисайдци.

В 81' Мохамед Салах имаше страхотна възможност да отбележи гол, след като получи отдясно в наказателното поле, преодоля двама съперници и си нагласи топката за удар, но Ворм успя да спаси. Минута по-късно отново вратарят надделя в сблъсък със Садио Мане.

В 85' "шпорите" регистрираха първия си по-сериозен пропуск, след като Ерик Ламела нахлу в наказателното поле и заобиколен от шестима играчи стреля, но в аут. В 92' Ламела намери отлично Дани Роуз в наказателното поле, който стреля силно, но след рикошет топката излезе в корнер.

След последвалото центриране коженото кълбо прехвърли всички и се озова в Ерик Ламела. Той овладя на гърди и от много малък ъгъл стреля от воле, но все пак прати топката в долния десен ъгъл на Алисон - 1:2 и искрица надежда за "шпорите". До ново положение обаче не се стигна и гостите спечелиха срещата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Тотнъм: Ворм, Трипиер, Алдервейрълд, Вертонген, Дани Роус, Дайър, Дембеле, Уинкс, Ериксен, Лукас, Кейн

Vorm, Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose, Dier, Dembele, Winks, Eriksen, Lucas, Kane (C).

Ливърпул: Алисон, Арнолд, Ван Дайк, Гомез, Робертсън, Вайналдум, Милнър, Кейта, Салах, Мане, Фирмино

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Шпорите" започнаха шампионата с 3 поредни победи, включително и зашеметяващ успех с 0:3 срещу Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд". В последния кръг обаче възпитаниците на Маурисио Почетино допуснаха поражение с 1:2 от сензацията през този сезон Уотфорд като гост. Това прати отбора извън топ 4 след първите 4 кръга.

Ливърпул пък е безгрешен до момента, след като събра 12 точки и е допуснал само 1 попадение до момента. Отборът е малко по-пестелив в предни позиции до момента, като играе изключително умно и успява да отбие атаките на съперника много по-умело в сравнение с миналогодишния сезон.

През миналия сезон на "Уембли" дойде едно от най-тежките поражения на "червените", след като Тотнъм удари с 4:1 селекцията на Юрген Клоп. Самият мениджър има тежка визитка на емблематичния стадион, която ще се надява да наруши днес. Ливърпул ще е подпомогнат и от факта, че Деле Али няма да може да вземе участие в днешната среща.

Очаквайте към 13:30 стартовите състави на двата отбора!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички