Кошмар! VAR отне победата на Англия, а Стоунс и Баркли пратиха Холандия на финал


Кошмар! VAR отне победата на Англия, а Стоунс и Баркли пратиха Холандия на финал
Снимка: Guliver/GettyImages

8523 0

Кошмарът от Мондиал 2018 за Англия се повтори. "Трите лъва" бяха във водеща позиция в полуфинала от турнира "Лига на Нациите" срещу Холандия, водейки с 1:0, но допуснаха изравняване за 1:1 17 минути преди края, а в продълженията подариха победата на "лалетата" - 3:1 и финал за селекцията на Роналд Куман.

Първото полувреме се разви точно по вкуса на Англия, след като "трите лъва" контролираха събитията на терена, а непростима грешка на Матайс де Лихт даде шанс на символичните гости да вкарат от дузпа. В 30' Рашфорд му отне топката, а защитникът го фаулира в наказателното поле - нападателят беше точен от 11-метровия удар и даде аванс на поданиците на Кралицата.

През вторите 45 минути обаче "трите лъва" дадоха инициативата на своя съперник, който натисна здраво, а при изпълнение на корнер в 73' "грешникът" Де Лихт засече неспасяемо с глава във вратата - 1:1 .

7 минути преди края резервата Джеси Лингаард беше изведен в наказателното поле на скорост и се разписа, но след справка с VAR попадението беше отменено. В добавените минути Депай направи непростим пропуск сам срещу вратаря, докато Стърлинг след впечатляваща солова акция разтресе напречната греда зад вратата, пазена от Силесен.

Срещата влезе в продължения, в които защитата на Англия капитулира тежко. Първо в 97' Стоунс подари топката на Депай, който изпусна сам срещу вратаря, но при добавката ударът на Промес беше блокиран от Уокър, но право във вратата - 2:1.

В 113' всичко приключи, след като Баркли този път "намери" Депай в наказателното поле при опит да върне на Пикфорд. Нападателят не се полакуми и подаде на Промес, който на празна врата не сбърка - 3:1 за "лалетата". 

Така в историческия първи финал на Лигата на Нациите един срещу друг се изправят Холандия и Португалия. Победителят ще се класира директно за Евро 2020, докато Англия си припомни кошмара срещу Хърватия от Мондиал 2018 - мач, в който водеха дълго в мача, но допуснаха изравняване, а след това загубиха отново в продължения.

След като Португалия се превърна в историческия първи финалист в турнира "Лига на Нациите", тази вече Кристиано Роналдо и компания ще научат името на съперника в спора за директното класиране на Евро 2020. Във втория полуфинал един срещу друг се изправят Холандия и Англия, която пък е част от квалификационната група на България.

Срещата е в Гимараеш от 21:45 часа българско време и вече е поставена под съмнение заради обилния дъжд, който се излива и в момента в града. Може да следите НА ЖИВО Холандия - Англия в SportLive.bg.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата по-опасна ситуация беше в полза на Англия в началото на мача. При центриране от корнер Магуайър беше забравен в наказателното поле и стреля от воле, но за негово съжалание над вратата.

"Лалетата" отговориха с прекрасна контраатака в 15', когато Бервайн пусна отлично подаване в наказателното поле на Депай, който обаче овладя много слабо, а опитът му да комбинира с Де Йонг, който връхлиташе към наказателното поле, беше отчайващ - златен шанс, пропилян от символичните домакини.

В 30' Холандия сбърка фатално, след като при неразумно отиграване при разиграване в наказателното поле Де Лихт загуби топката, а след това фаулира Маркъс Рашфорд. Нападателят на Манчестър Юнайтед сам реши да изпълни и с точен удар в долния ляв ъгъл на вратата се разписа в 31' - 0:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Страхотно беше началото на втората част, като двата отбора се впуснаха в непрестанни атаки. В 52' пък Англия изпусна най-доброто си положение, след като при центриране от крилото Санчо беше останал абсолютно непокрит на 4 метра фронтално от вратата. Ударът му с глава обаче попадна право в обятията на Яспер Силесен.

Отговорът на Холандия не закъсня, като Пикфорд се наложи да прави две поредни спасявания при удари на Депай и Бергвайн - страхотни намеси на стража на Евертън. В следващите минути пък "лалетата" се настаниха трайно в половината на Англия, но без особен резултат в атака.

Атаките на символичните домакини обаче дадоха резултат. При центриране от корнер зоновото подреждане на Англия се провали тотално, след като при близката греда от едва 4 метра Матайс де Лихт засече точно с глава - 1:1.

В следващите минути Англия натисна и 8 минути преди края се добра до гол. Лингаард беше изведен сам срещу вратаря и съумя да реализира, но справка с VAR показа, че има много тънка засада - отменено попадение и все още 1:1.

В добавеното време Холандия можеше да реши всичко, след като Бергвайн се възползва от грешка на Магуайър, отне му топката и подаде на Депай на чиста позиция в наказателното поле, но прати топката изключително неточно в аут - непростим пропуск на играча на Лион. В последната опасна ситуация в мача пък Стърлинг проби през лявото крило и от страничната граница на пеналта стреля, но топка чукна горната греда от външната страна и излезе в аут - продължения!

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 97' Джон Стоунс се засуети в собствената си половина и позволи на Депай да му отнеме топката. Холандецът стреля веднага, но Пикфорд успя да реагира и да отрази. Пръв до отбитата топка стигна Промес, който стреля много неточно, но ударът срещна крака на Уокър и влезе във вратата 2:1.

Само 2 минути по-късно при центриране от корнер Де Лихт успя да свали за Депай, който от 5 метра с плонж стреля с глава, но Пикфорд отново спаси поданиците на Кралицата.

В 113' Рос Баркли притиснат от Промес се опита да върне на Пикфорд, но я прати в краката на Депай, който пусна на Промес. Останал сам срещу вратата, този път играчът на Севиля беше прецизен - 3:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Холандия: Силесен, Дъмфрис, Де Лихт, Ван Дайк, Дейли Блинд, Де Йонг, Вайналдум, Де Роон, Бабел, Депай, Бергвайн

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Магуайър, Чилуел, Делф, Райс, Баркли, Стърлинг, Санчо, Рашфорд

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Холандия изживява ренесанс през последната година след некласирането за Световното първенство през 2018 година. Смяната на поколенията беше осъществена и "лалетата" се готвят отново да са фактор на световната футболна сцена. В турнира те минаха през Германия и Франция, за да стигнат до полуфиналите, и се готвят да поднесат още една изненада срещу "трите лъва".

Англия в същото време е с едни гърди напред в развитието си, тъй като воденият от Гарет Саутгейт тим стигна до 4-о място на Мондиал 2018, а в Лигата на Нациите представителите на Албиона надделяха над Испания и Хърватия, достигайки до полуфиналите.

Все още няма официална информация дали ще бъде отменен мачът, така че очаквайте стартовите 11 в 20:45 часа!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички