Хеттрик на Стърлинг, историческа намеса на ВАР и разгромна победа за Сити срещу Уест Хям


Хеттрик на Стърлинг, историческа намеса на ВАР и разгромна победа за Сити срещу Уест Хям
Снимка: Getty Images/Guliver

11020 0

Шампионът Манчестър Сити победи с 5:0 като гост на Уест Хям в първия си двубой за новия сезон във Висшата лига. В голмайстори се превърнаха Габриел Жезус (25'), Рахийм Стърлинг (51', 75', 91') и Серхио Агуеро (86'-дузпа). Освен с разгромната победа, срещата ще се запомни и с първата намеса на ВАР в английския шампионат, след като през втората част отмениха попадение на "гражданите".

Началните минути на "Лондон стейдиъм" бяха равностойни, като в 7' домакините имаха претенции за дузпа. Мануел Лансини падна на тревата след намеса на защитник, но повторенията показаха, че фаул по-скоро няма. Две минути след това Рияд Марез нанесе добър удар от границата на наказателното поле към долния ляв ъгъл, но Лукаш Фабиански го отказа с блестящо спасяване.

В 15' отново Марез бе главно действащо лице, като изведе Давид Силва на границата на наказателното поле и последният отправи топката към вратата, но тя се размина на косъм с дясната греда. В 22' "гражданите" изпуснаха невероятен шанс. Де Бройне намери Марез с елегантен пас, който преодоля защитниците на "чуковете", но не успя да намери целта, тъй като опитът му от наказателното поле премина точно до дясната греда.

3 минути след това все пак гостите откриха резултата. Жесус стигна до отскочилата топка в наказателното поле и преодоля вратаря с удар във вътрешната страна на дясната греда. В 38' Де Бройне получи прецизно подаване в наказателното поле и стреля незабавно, но Фабиански спаси. Малко преди домакините отново имаха претенции за дузпа, но неоснователни, тъй като Зинченко игра с топката. В добавеното време на полувремето пък Жесус бе близо до второ попадение, но отново стражът на Уест Хям реагира блестящо.

Втората част започна отлично за момчетата на Хосеп Гуардиола. В 52' те удвоиха аванса си след попадение на Рахийм Стърлинг. Кевин Де Бройне направи впечатляващ пробив в половината на "чуковете", след което подаде на ляво към свободния английски национал, който без проблем прекара топката зад Лукаш Фабиански - 0:2.

По-малко от минута след втория гол Фабиански трябваше отново да вади топката от вратата си. Отлична атака на "гражданите" премина през няколко играчи преди да стигне до Давид Силва, който елегантно с едно докосване изведе Стърлинг в наказателното поле. Звездата на гостите видя свободния Жезус и му даде успореден пас, който нямаше как да не бъде превърнат в гол от бразилеца - 0:3. Последва обаче разглеждане от нововъведената система ВАР, която показа, че е имало засада в атаката на Сити и попадението бе отменено.

30' преди края на срещата играчите на Мануел Пелегрини получиха шанс да обстрелват вратата на Едерсон. Това се случи след центриране от свободен удар, но Диоп стреля с глава над целта.

В 73' домакините бяха спрени само от Едерсон, за да върнат едно попадение. Първо Лансини отправи удар, но вратарят на "гражданите" се справи великолепно, а при добавката спаси удар и на Чичарито. Само минута след Сити нанесе още един удар, като Стърлинг прехвърли Фабиански с удар от наказателното поле. И това попадение бе преглеждано от ВАР заради засада, но все пак бе зачетено.

В 83' "гражданите" получиха и дузпа след нарушение на Диоп. Но и тук последва любопитна ситуация. Агуеро застана зад топката, но изпълни много слабо и вратарят хвана без проблеми. Дузпата обаче бе пребита заради по-ранно навлизане на играчи в наказателното поле, като Агуеро се поправи при втория опит. В добавеното време Илкай Гюндоган намери Стърлинг в наказателното поле, който отправи удар от движение ни попадна право в долния десен ъгъл - 0:5.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

УЕСТ ХЯМ: Фабиански, Фредерикс, Диоп, Балбуена, Кресуел, Уилшър, Райс, Антонио, Лансини, Андерсон, Алер

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон, Зинченко, Лапорте, Стоунс, Уолкър, Силва, Родри, Де Бройне, Марез, Стърлинг, Жесус

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Отборът на Хосеп Гуардиола има положителна статистика срещу днешния си съперник, като е постигнал 7 последователни победи във всички турнири. Шампионите ще бъдат без Лерой Сане, който се контузи в срещата с Ливърпул и ще е аут за дълго време.  Новият капитан Давид Силва пък вкарва най-много именно срещу Уест Хям, като е с 6 попадения и отбеляза и при трите си мача на „Лондон Стейдиъм”.

Лондончани обаче ще искат да покажат, че целта им ще бъде място в първата половина на таблицата, а рекордната покупка Себастиан Алер ще опита да се превърне в едно от откритията на кампанията и да блесне още в първия мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички