9 суперклуба сериозно тревожат УЕФА


9 суперклуба сериозно тревожат УЕФА
Снимка: Getty Images/Gulliver

1832 0

Оформянето на 9 суперклуба в Европа и създалата се огромна разлика с останалите отбори започват сериозно да притесняват ръководните органи в УЕФА. Това става ясно от публикувани в английските медии данни от доклада на футболната централа за финансовото състояние на тимовете.

"Като пазител на играта в Европа, УЕФА трябва да следи и да си вземе бележка за най-малко положителните тенденции, които се виждат в доклада като увеличаващите се заплати и повишаващата се концентрация на спонсорски и търговски приходи за шепа клубове", отбелязва президентът на УЕФА Александър Чеферин в доклада, цитиран от изданието "Дейли мейл".

Подчертава се и положителната роля, която финансовият феърплей е изиграл върху загубите на клубовете от въвеждането му през 2011 г.

Основен акцент в доклада е образуването на девет суперклуба - "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Арсенал", "Челси", "Ливърпул", "Реал" Мадрид, "Барселона", "Байерн" Мюнхен и "Пари Сен Жермен". Набляга се на това, че тези отбори са изградили сериозна глобална фенска маса, която се увеличава при всяко едно турне в чужбина или чрез възможностите, предоставени от социалните мрежи.

Постъпленията от рекордната сделка за телевизионните права на Висшата лига облагоделстват всички 20 елитни отбора на Острова, а общите им приходи възлизат на около 4 млрд. паунда, което е повече от всичките 597 клуба в 48-те по-малки първенства в Европа, взети заедно.

Превъзходството на Висшата лига във финансов план се обуславя в голяма степен и от нивото на възнагражденията. Заплатите в Премиър лийг са на обща стойност 2.3 млрд. паунда, което е два пъти повече спрямо второто място в класацията, на което се намира италианската серия А.

Въпреки това двата отбора, които плащат най-високи заплати са "Реал" Мадрид и "Барселона".

Стойността на всички играчи по света е 25.5 млпд. паунда, а на състезаващите се в Европа е 21 млрд. паунда. И тук Висшата лига превъзхожда останалите - В Англия има футболисти за около 4 млрд. паунда./bTV

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички