7 любопитни и малко известни факта, които трябва да знаете за новата звезда на Юнайтед


7 любопитни и малко известни факта, които трябва да знаете за новата звезда на Юнайтед
Снимка: Getty Images/Guliver

3801 0

Хенрих Михтарян е най-новото попълнение на Манчестър Юнайтед, с което новодошлите под ръководството на Жозе Моуриньо станаха трима - арменецът, Златан Ибрахимович и Ерик Бейли. Михтарян ще придаде ново измерение на нападението на "червените дяволи", а всеки фен на футбола трябва да знае следващите 7 факта за вече бившата звезда на Борусия (Дортмунд).

1. Михтарян знае 7 езика и идва от изцяло футболно семейство

Бащата на Хенрих - Хамлет, е бил нападател в Армения, а освен това е играл и във второто ниво на футбола във Франция. За съжаление, неговият футболен и житейски път приключва прекалено рано, след като му е открит мозъчен тумор. Семейството се завръща в родината си през 1995 година, а година по-късно Хамлет умира.

Сестра му Моника работи в УЕФА, където беше асистен на бившия президент Мишел Платини. Майка му - Марина, е директор в местната федерация. Самият Хенрих знае Френски, учил е английски като футболист, може да говори португалски (заради престоя си в Бразилия на 14). Освен това той може да говори руски, благодарение на своята баба. Немският също му се отдава след престоя в Дортмунд.

9 факта за Златан Ибрахимович, които не знаехте

2. Неговият футболен идол е Зинедин Зидан

Още когато се завръща в Армения, Михитарян е завладян от Зинедин Зидан, а документалният филм за световната титла през 1998 година е гледан многократно от страна на арменския плеймейкър.

"Често гледах тази видеокасета - дори по няколко пъти на ден. Обожавах Зидан. От това видео научих много за професионалния футбол. Научих не само кое е важно на терена, но и извън него. Това остави трайна следа в мен за професионализма и смиреността във футбола.

3. Форсира трансфера си извън Шахтьор Донецк

Михитарян може да е скромен и тих като човек, но трансферът му в Борусия не подсказва това. През сезон 2012/13 арменецът вкарва 26 гола и е пред трансфер в Анжи Махачкала. Положението му е много сложно, тъй като той е собственост на няколко страни (клубове и агенти), като Анжи (тогава с милиарди за трансфери) е готов да плати на всички за Михитарян. Той обаче отива в Австрия и обявява, че няма вариант да се върне нито в Донецк, нито да отиде в Махачкала. Той наема Мино Райола, който в крайна сметка успява да го прати в Борусия (Дортмунд), а сега и Манчестър Юнайтед.

РЕКОРДИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПЪРВЕНСТВА, КОИТО ОСТАНАХА НЕДОСТИЖИМИ ЗА ЕВРО 2016

4. Тухел го направи по-добър футболист

Той може и да подписа с Борусия срещу 27.5 милиона евро, когато треньор беше Юрген Клоп, но истинските му качества излязоха наяве благодарение на Томас Тухел. През миналия сезон Михитарян вкара рекордните за себе си 19 гола в Германия и Европа, а освен това раздаде над 15 асистенции във всички турнири.

"Съмнявах се в него. Не бях сигурен, че след този слаб сезон той ще ми помогне да стана по-добър футболист. Но той се справи", каза Михитарян пред DW.

5. Мнозина не знаят, но освен отлична визия, той има и отлична скорост

Михитарян може да "води" играта както на крилото, така и през центъра. Той е постоянен генератор на положения за своите съотборници, като играта му може да се сравнява с тази на Кевин де Бройне. Той регистрира 15 асистенции в Бундеслигата и често се озоваваше в ситуации "1-на-1", благодарение на техниката, скоростта си и отличното пласиране.

"Играч футбол така, както играя и шах. Трябва да мислиш много и да предусещаш хода на съперника. Трябва да знаеш какво ще направи противника, преди да направиш собствения си ход. Ако допуснеш грешка, опонентът те наказва и ти губиш играта", е казвал Михитарян пред "Bild".

МОУРИНЬО ОБЯВИ КОЛКО НОВИ ПОПЪЛНЕНИЯ ИСКА

6. Може да играе и отляво, и отдясно

Той е десничар, но тренира ежедневно и с двата крака, за да може да подава и шутира във всяка една ситуация. През миналия сезон той вкара цели 6 гола с левия си крак, докато с десния бяха 3. Това позволява на треньорите да го използват на всяка позиция в атакуващата си халфова линия.

Михитарян играе отлично и на двата фланга, а в Юнайтед можете да очаквате и постоянни включвания от втора позиция.

7. Трябва да се научи как да се справя с голямото напрежение

През април 2014 година Борусия Дортмунд беше на един два гола от това да отстрани Реал Мадрид от Шампионска лига. След загуба с 3:0, "жълто-черните" поведоха набързо с 2:0 срещу "кралете". Михитарян обаче опропасти шансовете на своя тим, изпускайки 3 отлични положения за гол. Едното от тях беше направо скандално, след като остана сам срещу вратата, но не намери очертанията. До края на сезона той беше неузнаваем, а такива периоди няма как да бъдат позволени под ръководството на Жозе Моуриньо. И то в Манчестър Юнайтед.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички