5 гола на Ливърпул, хеттрик на Фирмино и унижение за Арсенал на "Анфийлд"


5 гола на Ливърпул, хеттрик на Фирмино и унижение за Арсенал на "Анфийлд"
Снимка: Getty Images/Gulliver

7678 0

Лидерът във Висшата лига Ливърпул разпиля Арсенал с 5:1 на своя "Анфийлд" в дербито на 20-ия кръг на английското първенство. "Артилеристите" откриха резултата чрез Мейтланд-Найлс в 15', но след това мърсисайдци сътвориха истинско голово шоу. Роберто Фирмино отбеляза хеттрик, а по още един добавиха Мохамед Салах и Садио Мане.

Това е едва шестият път за Арсенал, в който допускат 5 или повече гола. Фирмино пък се превърна в третия бразилец, който записва хеттрик във Висшата лига. Мърсисайдци вече имат 10 точки преднина пред Манчестър Сити, който утре има мач срещу Саутхемтън. Арсенал пък е пети с 38 точки, с две зад Челси, като за лондончани предстои гостуване на Кристъл Палас.

Двата тима се хвърлиха много агресивно в двубоя още в началните секунди. Мърсисайдци бързо погледнаха към вратата на "артилеристите", като в 6' организираха добра атака, но Салах, който бе с гръб към вратата в наказателното поле, не успя да насочи добре топката.

Малко след това и гостите отправиха първия си точен удар. Фабиньо допусна грешка, подарявайки топката на Иуоби, който отправи хубав удар, но Алисон изби в корнер. Тази грешка на Иуоби като че ли вдъхнови Арсенал и в 12' откриха резултата.Иуоби подаде по ширина в наказателното поле и Мейтланд-Найлс имаше най-лесната задача на света да чукне топката в опразнената врата.

Радостта за лондончани обаче бе прекалено кратка. В 14' Фирмино бързо успя да възстанови равенството, макар и с малко късмет, след като топката попадна при него след рикошет. След по-малко от две минути отново той сътвори пълен обрат. Фирмино нахлу в наказателното поле, където Мустафи не успя да го спре и се разписа за 2:1.

Постепенно страстите на терена малко се поуспокоиха, като Лено веднъж трябваше да се намеси, за да спаси удар на Мане. В 32' обаче сенегалецът успя да се разпише. Мохамед Салаг намери съотборника си в наказателното поле, като Мане преодоля вратаря за 3:1. В 35' Шакири центрира от опасно разстояние при пряк свободен удар, но Торейра изби с глава. В 43' Мейтланд-Найлс си освободи пространство на ръба на наказателното поле и прати лошо насочен удар, който премина над напречната греда. В добавеното време на полувремето реферът посочи и бялата точка, след като видя нарушение на Сократис срещу Салах, Египтянинът бе безкомпромисен и не се поколеба да направи резулата 4:1.

Първата по-опасна ситуация бе пред вратата на Лено. Той успя да предотврати опасността, след като Садио Мане беше близо до достигането на извеждаща топка. "Артилеристите" успяха да задържат малко повече топката, но без това да доведе до някакъв резултат. Оамеянг не успя да се разпише от близко разстояние, но бе вдигната и засада.

В 63' Салах изчака точния момент, за да пусне пас към Фабиньо. Египетският национал бе с гръб и въпреки това подаде по прекрасен начин, но Фабиньо не успя да преодолее Лено. Минута по-късно се стигна до нова дузпа в полза на домакините след нарушение на Коласинац. Зад топката застана Роберто Фирмино, за да оформи своя хеттрик в двубоя.

Темпото на игра спадна още повече след това попадение, като от Арсенал опитваха да организират постепенни атаки.В 80'  Александър Лаказет, който влезе на мястото на Обамеянг, овладя подаване и шутира от границата на наказателното поле, но ударът му е блокиран от един от защитниците. В 83' от гостите може да имат претенции за дузпа, след нарушение срещу Лаказет, но реферът прецени, че такова няма. В 89' дълго подаване от защитата изведе Джордан Хендерсъ на ръба на наказателното поле, но неговият отсечен удар някак си прелетя точно покрай дясната греда.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Мърсисайдци са лидери в първенството с 51 точки. Те все още не познават вкуса на загубата през кампанията, като имат шест точки аванс пред втория Тотнъм и седем пред шампиона Манчестър Сити. Арсенал пък показва колебания в последните си мачове, а доказателството дойде на Боксинг Дей при равенството 1:1 с Брайтън. Към момента "топчиите" са пети с 38 пункта.

Домакините ще бъдат в днешния мач без контузените Милнър, Гомес, Матип и Окслейд-Чембърлейн, а гостуващият тим ще бъде без Мавропанос, Смит Роу, Бейерин, Мхитарян, Холдинг и Уелбек, които също страдат от контузии. Аут е и една от големите звезди на "артилеристите" - Месут Йозил, който не пътува с отбора.

Ливърпул няма поражение у дома в цели 30 срещи.В девет домакинства този сезон -"червените" имат 8 победи и 1 равенство срещу Манчестър Сити. През този сезон Ливърпул все още не е победен, а статистиката на "Анфийлд" е впечатляваща - 22 гола и са допуснали само 2.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Арнолд, Ван Дайк, Ловрен, Робъртсън, Вайналдум, Фабиньо, Шакири, Фирмино, Мане, Салах

АРСЕНАЛ: Лено, Лихтщайнер, Мустафи, Сократис, Найлс, Торейра, Джака, Колашинац, Рамзи, Иуоби, Обамеянг

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички