20 факта за 20 години Венгер


20 факта за 20 години Венгер

1299 0

Когато преди 20 години Арсенал назначава Венгер (на 1 октомври 1996 г. официално встъпва в длъжност), медиите на Острова са, меко казано, шокирани от избора на тогавашния вицепрезидент Дейвид Дийн, а най-често срещаната реакция е: "Арсен кой?".

С неговото пристигане революцията в английския футбол е факт, а името на някога непознатия французин се превърна в емблема.

ВЕНГЕР БИЛ ГЛАСЕН ЗА НАСЛЕДНИК НА СЪР АЛЕКС

Представяме ви 20 любопитни факта за Венгер:

1. Седем години, преди да поеме Арсенал, Венгер попада съвсем случайно на мач на топчиите срещу Тотнъм, тъй като на връщане от Истанбул се налага да пренощува в Лондон. Вечерта е съдбоносна - следва запознанство с директора на клуба Дейвид Дийн, който разказва: "Отидохме на вечеря в един приятел. Започнахме да играем игра с мимики. Десет минути по-късно Венгер имитираше сцена от "Сън в лятна нощ" на Шекспир. Тогава си казах - ето един тип, различен от останалите. Тази вечер получих нещо като видение: "Арсен в Арсенал!"

2. На последния ден от летния трансферен прозорец през 2014-а Венгер пътува за Ватикана, където се среща с папа Франциск.

3. Роден е в Страсбург, близо до границата с Германия. Като малък предпочита да я прекосява всяка седмица, за да гледа мачове на Борусия Мьонхенгладбах.

4. Венгер въвежда революция и в регулирането на теглото на играчите. Най-известната му диета забранява кетчупа.

5. Венгер има магистърска степен по икономика от университета в Страсбург.

6. Шампионската лига е най-големият залък за френския специалист, но непростими остават и двата загубени финала за Купата на лигата - от Челси през 2007 г. и от Бирмингам през 2011 г.

7. Венгер винаги закъснява. Миналата седмица му отне цели 4 часа да се появи на пресконференцията преди мача с Хъл.

8. Французинът е голям фен на Боб Марли: "Обичам музиката му. Той не бе изфабрикуван, а истински".

9. Венгер е единственият мениджър от английското първенство, който никога не пие традиционната чаша вино след мач.

10. Владее шест езика - френски, английски, немски, испански, италиански и малко японски. Интересен факт е, че до 7-годишна възраст не може да говори свободно майчиния език.

11. Той е първият чужденец, спечелил титлата в Англия.

12. Родителите му притежават бистро и магазин за автомобилни части.

13. Венгер прави професионалния си дебют като футболист чак на 29 години.

14. Играчът, който му прави . най-голямо впечатление при онзи двубой Арсенал-Тотнъм през 1989 г., е крилото Пери Гроувс.

15. Венгер е толкова стресиран от първите си работни дни като треньор, че буквално се поболява. "Започнах на 33 години и мислех, че няма да оцелея", казва той. За капак изпада във Втора дивизия с първия си клуб Нанси.

16. Има астероид, който носи името му. Открит е на 29 март 1988 г. от Йън Грифин, който очевидно е привърженик на топчиите.

17. Венгер има труден характер, както самият сър Алекс припомни в автобиографията си. След скандален мач през 2004 г. Фъргюсън е замерен с парче пица от играч на топчиите, а Венгер се нахвърля на Рууд ван Нистелрой. "Ръцете му бяха свити в юмрук. Беше разярен. Казах му да остави играчите ми на мира", пише Фъргюсън.

18. Мениджърът се ожени за бившата баскетболистка Ани Бростърхус. Двамата имат дъщеря, родена през 1997-а, но се разведоха миналата година. Когато Венгер поема Арсенал, обещава на жена си, че до "5 години спира с футбола".

19. Френският наставник написа книга за японския пазар през 1997 г., която се казва "Духът на завоеванието". В нея споделя управленчески възгледи, идеали и ценности, както и разсъждения за японския футбол.

20. Любимите му животни са конете и кучетата: "Обичам конете, понеже съм израснал с тях", казва Венгер.

Източник: Новспорт

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички