Спряха серията без допуснат гол на Буфон, но нямаше кой да спре Ювентус към финала


Спряха серията без допуснат гол на Буфон, но нямаше кой да спре Ювентус към финала
Снимка: Guliver/GettyImages

2899 0

Ювентус е първият финалист в тазгодишното издание на Шампионска лига. "Бианконерите" стигнаха до безпроблемно класиране, след като записа успех с 2:1 над Монако у дома и с общ резултат 4:1 чака да научи съперника си във финалната среща в Кардиф на 3-и юни.

"Старата госпожа" реши всичко в сблъсъка между най-добрата защита срещу най-доброто нападение още до почивката, след като в 33' Манджукич даде аванс на своите, а в 44' Даниел Алвеш вкара страхотен гол от воле за 2:0.

Единствената лоша новина на Ювентус беше, че Килиан Мбапе сложи край на серията на Джанлуиджи Буфон без допуснат гол в турнира. Той не допусна гол в 689 минути, но след прекрасна асистенция на Моутиньо Мбапе вкара за крайното 2:1.

Това е 9-и финал за Ювентус в най-комерсиалния клубен турнир, като за последно "бианконерите" играха за трофея през 2015 година. Тогава те отпаднаха от Барселона след 3:1 в полза на каталунците. В тазгодишния финал те отново ще срещнат испански отбор, тъй като в другия полуфинал един срещу друг се изправят Реал и Атлетико Мадрид. В първата среща на "Сантиаго Бернабеу" "белия балет" спечели с 3:0.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Секунди преди старта на срещата Леонардо Жардим направи промяна в стартовия си състав и на мястото на Набил Дирар влезе Бенжемен Менди. Това означаваше и промяна в тактиката - 3-5-2 за монако. 

Мачът пък почна с добър пробив на Мбапе в наказателното поле, но се стигна само до корнер. При центрирането Буфон се размина с топката, но не се стигна до опасно положение.

В 9' Сами Кедира, който пропусна първата среща заради наказание, получи травма в бедрото на левия крак и се наложи да излезе от терена в самото начало на срещата. На терена влезе Клаудио Маркизио.

След бурното начало Ювентус успя да успокои играта и да спре опасните пробиви на Монако. Освен това "бианконерите" дебнеха своя шанс на контраатака и в 22' едва не се стигна до гол. Дибала беше съборен пред наказателното поле, но Игуаин овладя и тръгна към вратата. Той опита да прехвърли Субашич, но не сполучи да отбележи, след като Раджи успя да избие.

В 25' Марио Манджукич беше изведен сам срещу вратаря, но Субашич с лявата си ръка успя да парира удара. Само няколко минути по-късно Дибала изведе Пянич на много опасна позиция, но Раджи с отличен шпагат парира удара му.

В следващите минути Монако отново натисна и имаше няколко ситуации, които доведоха до два корнера. При втория ъглов удар Буфон улови и даде старт на страхотна контраатака. Сандро напредна до наказателното поле и подаде за Дибала, който беше отлично покрит от защитата. Той намери продължение към Пянич, който веднага даде на Алвеш да центрира. Манджукич стреля веднага, Субашич спаси, но за негово съжаление топката отново отиде при нападателя - безпрогрешен втори удар и 1:0 за домакините.

След гола Игуаин получи шанс да се разпише, но нападателят стреля от трудна позиция и Субашич се отчете с ново спасяване на своята сметка. Последваха няколко пропуска пред двете врати преди да се стигне до последната минута на полувремето.

Субашич спаси удар на Дибала, а след това боксира топка при центриране от корнер. Докато беше на земята обаче, топката падна на крака на Алвеш, който от 20 метра стреля от воле и успя да се разпише - 2:0 за "бианконерите".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част Ювентус натисна за 3-и гол, но Субашич се отчете с две спасявания, а скоро след това Пауло Дибала беше заменен от Куадрадо, за да бъде съхранен за дербито срещу Рома.

Монако пък натисна своя съперник, а в 67' Мбапе се озова на стрелкова позиция зад защитата на Ювентус, но Буфон успя да спаси. Минута по-късно се стигна до корнер, при който Моутиньо беше оставен абсолютно необезпокояван да нахлуе в наказателното поле и да намери Мбапе - удар и гол за гостите. Това сложи край на серията от 689 минути на Буфон без допуснат гол.

След попадението последваха силни минути за Монако, а самият мач се изостри сериозно. От това пострада Гонсало Игуаин, който получи контузия в коляното след жестоко влизане на Камил Глик, но все пак остана на терена. "Монегаските" пък имаха няколко опасни атаки, но така и не стигаха до гол, който да им помогне да направят мача по-интересен във финалните минути.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ЮВЕНТУС (3-4-2-1): Буфон, Киелини, Барзали, Бонусич, Алвеш, Сандро, Пянич, Кедира, Дибала, Манджукич, Игуаин

МОНАКО (3-5-2): Субашич, Сидибе, Глик, Джемерсон, Менди, Андреа Раги, Моутиньо, Бакайоко, Силва, Мбапе, Фалкао

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Ювентус е най-убедително представящият се полуфиналист в Шампионска лига. В елиминационната фаза "бианконерите" нямат нито един допуснат гол, като това включва два мача срещу Барселона, както и този срещу Монако в Княжеството. Най-резултатният отбор в Европа не съумя да се разпише срещу Джанлуиджи Буфон, който в момента е в серия от над 600 минути, в които не е допуснал топката да влезе в пазената от него врата.

След 2:0 в първата среща "старата госпожа" гледа уверено към класирането си за финала, който ще се изгирае в Кардиф, но домакините нямат право да подценят Монако. Воденият от Леонардо Жардим отбор вкара 3 гола като гост и на Манчестър Сити, и на Борусия Дортмунд, така че Масимилиано Алегри трябва да предпази своите възпитаници от подценяване на съперника.

В последните 3 срещи между двата отбора в Шампионска лига "монегаските" така и не могат да отблежат гол на своя съперник, а единствената победа на тима е от 1998 година (3:2 у дома).

Ювентус има едва 2 допуснати гола в тазгодишното издание на най-комерсиалния клубен турнир и само чудо може да помогне на Монако да отстрани своя съперник. Въпреки това феновете на футбола могат да очакват много интересен двубой между най-добрата защита и най-доброто нападение в Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички