Промените в Шампионска лига може да сложат край на традиционно правило, наложено с години


Промените в Шампионска лига може да сложат край на традиционно правило, наложено с години
Снимка: Getty Images

1140 0

Малко познато правило може да изправи два отбора от една лига един срещу друг още на старта в Шампионска лига. От следващия сезон се променя формата на груповата фаза, като предишният с 32 отбора са разделени в 8 групи с по 4 отбора ще се промени на разпределение с 36 тима.

Тези отбори ще са в 4 урни, като във всяка ще има 9. Първата е запазена за бъдещия носител на "Ушатата" и за останалите 8 с най- добри коефициенти. От урна 2 до 4 разпределението е единствено по клубен коефициент.

Всеки клуб ще се срещне с по един от останалите урни - по един двубой у дома и едно гостуване. И все пак има един възможен сценарий, макар и труден за осъществяване, в който отбори от Урна 1 ще може да играят един срещу друг.

Още: Словенец и кошмар на Левски ще свирят финалите на Шампионска лига и Лига Европа

Още една промяна в Шампионска лига

По принцип клубовете от една и съща асоциация няма да се теглят един срещу друг. И все пак, за да се избегне задънена улица, лига с четири или повече клуба в състезанието, като Висшата лига, може да играе един мач срещу друг отбор от същата лига.

Още промени в Шампионска лига от новия сезон

Отборите, които завършат в първите осем, ще отидат директно на осминафиналите, докато онези, които са позиционирани между девети и 24-ти, ще влязат в плейоф, за да определят останалите осем отбора в следващата фаза на състезанието. Освен това позиции от 25 до 36 ще бъдат елиминирани от Европа. От фазата на елиминациите няма правило за дадена страната, което означава, че отбори от едно първенство могат да играят помежду си. В предишните издания на 1/8-финалите отбори от една асоциация биваха разминавани.

За разлика от предишни години, отборите от Шампионска лига няма да отпаднат в Лига Европа след фазата на лигата, а вместо това ще бъдат напълно елиминирани от Европа. Ще има един жребий за елиминации от осминафиналите, като отборите са поставени въз основа на позицията им във фазата на лигата.

Още: Лудогорец разбра съдбата си за първите кръгове в Шампионска лига! (ЛИНК)

Проблем №1 в Реал Мадрид е решен: Куртоа или Лунин ще пази на финала в Шампионска лига?

УЕФА наказва главния съдия на Реал Мадрид - Байерн, вижте как!

Моуриньо се възвеличи: За 20 години никой не спечели Шампионска лига като мен!

Хари Кейн наруши мълчанието след фиаското на Байерн Мюнхен срещу Реал Мадрид

Реал Мадрид плаща повече на Борусия, ако спечели, отколкото УЕФА би платила на Дортмунд за победа

Бивш вратар на Реал Мадрид: Не Мбапе, Винисиус е най-добрият играч в света

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички