Португалци разплакаха Порто и изстреляха Барселона на 1/8-финалите в Шампионска лига (ВИДЕО)


Португалци разплакаха Порто и изстреляха Барселона на 1/8-финалите в Шампионска лига (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

11517 0

Шампионът на Ла Лига Барселона постигна обрат срещу Порто в директен сблъсък за първото място в група H в Шампионска лига. Каталунците победиха с 2:1, след като изоставаха след гол на Пепе в 30'. Португалски голове на Жоао Кансело (32') и Жоао Феликс (57') обаче осигуриха класиране на каталунците на 1/8-финалите.

Битката остава за второто място, като за него ще се състезават Порто и Шахтьор, които имат равен брой точки - 9. В по-ранни мач украинският отбор победи Андерлехт, който е с 0 пункта.

В днешния двубой Жоао Феликс изравни най-доброто си представяне в турнира. В 5 мача вече има 3 вкарани голове, най-високо постижение за него от сезоните 2019/20 и 2020/21 с екипа на Атлетико Мадрид. 

За първи път от 2 години насам пък каталунският отбор успява да стигне до 1/8-финалите. Друг любопитен факт е, че 4 от 5 испански отбора вече се класираха към елиминациите - Реал, Барселона, Атлетико и Реал Сосиедад. Единствено остава да се реши съдбата на Севиля.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Началните минути бяха сравнително спокойни, макар че очаквано Барселона наложи домакински натиск. Първият удар в мача бе отправен от Жоао Кансело в 6', но от далеч, като топката мина покрай вратата.

Малко след това и Рафиня последва примера му, като този път се наложи намесата на вратаря Коща. В 10' след рикошет топката попадна в краката на Педри, но той се поколеба дали да стреля, или да подаде и не сполучи.

Педри центрира в наказателното поле на Порто в 18-ата минута, където Пепе игра с топката, но тя попадна в краката на Жоао Феликс, който след това стреля, но излезе в корнер.

В 26' португалският тим успя да вкара, но попадението на Мехди Тареми не бе зачетено заради засада. Три минути след това и Галено имаше нелоша възможност, но Пеня спаси вратата си. В 30' обаче не съумя да стори нищо. Отново Галено стреля, като Пеня спаси, но избитата топка попадна в краката на Пепе Акино, който бе останал сам и не сбърка за 0:1.

2 минути по-късно Барселона бързо възстанови равенството. Педри пусна подаване към Жоао Кансело, а той влезе в наказателното поле. С хубав диагонален удар се разписа във вратата на Коща.

В 42' каталунците направиха голям пропуск. Вратарят на Порто буквално подари топката на Педри, който веднага стреля, но слабо. След това топката стигна до Рафиня, който имаше чиста ситуация, но топката мина покрай вратата. Минута след това и португалците върнаха жеста. Пеня обаче отрази удара на Варела.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началните секунди на втората част Жоао Феликс можеше да изведе отбора си напред, но топката срещна напречната греда. След това и Кансело преодоля няколко играчи от противниковия отбор, подаде към Феликс, но той стреля неточно.

Добрата игра на Феликс даде резултат и в 57' донесе обрат за каталунците. Отново след взаимодействие с Жоао Кансело, Феликс успя да отклони топката в долния ляв ъгъл за 2:1. Това е трети гол за него в 5 мача, като изравни най-доброто си постижение в Шампионска лига. През сезон 2019/20 и 2020/21 толкова вкарва и с Атлетико Мадрид. 

В 64' Роберт Левандовски стреля с глава, но в аут. Порто не се отказа, като Еванилсон получи извеждащ пас и стреля опасно, но Пеня спаси. След това бе маркирана и засада. В следващите минути Барселона бе по-активният, но не стигна до ново попадение.

Порто направи огромен пропуск в 80', като Галено първо стреля слабо, а после не потърси свой съотборник.  Веднага след това Барселона организира бърза контраатака, при която Рафиня стреля, но Коща спаси. В 88' Гюндоган подаде към Рафиня, който опита да впечатли със задна ножица, но Коща спаси. Порто можеше да изравни резултата в 3' на добавеното време на срещата, но Консейсао стреля право в ръцете на Иняки Пеня.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Барселона: Пеня, Кунде, Араухо, Мартинес, Кансело, Де Йонг, Гюндоган, Педри, Рафиня, Жоао Феликс, Левандовски

Порто: Коща, Зайду, Пепе, Кардозо, Жоао Марио, Галено, Еустакио, Варела, Пепе, Еванилсон, Тареми

ПРЕДИ ДВУБОЯ


Именно от този отбор Барселона загуби в миналия кръг на надпреварата и пропусна да се класира още тогава за 1/8-финалите. Освен това представянето на възпитаниците на Шави е сериозно разколебано, като в последния кръг в Ла Лига не успяха да победят Райо Валекано. И има само 2 успеха в последните си 5 мача.

Каталунците ще се класират за осминафиналите, ако победят Порто или завършат наравно с португалците, а Шахтьор не спечели срещу Антверп.

"При победа си гарантираме първото място след две години без класиране на осминафиналите. Подхождаме към този мач с много ентусиазъм. Надяваме се на подкрепата на нашите фенове. Имаме нужда от тях повече от всякога и се надяваме да имаме вълшебна вечер. Чувствам се подкрепен от клуба по всякакъв начин. Всеки ден говоря с президента и имам доверие", заяви Шави преди двубоя, който също е поставен под голямо напрежение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички