Невъзпятият герой, който изведе Ливърпул до финал в Шампионска лига


Невъзпятият герой, който изведе Ливърпул до финал в Шампионска лига
Снимка: Gulliver/GettyImages

8420 0

Ливърпул го направи. Финалист в две поредни издания на най-големия европейски клубен турнир. Постижение, което само по себе си олицетворява представянето на мърсисайдци в последните два сезона, водени от неподправения и "нормален" мениджър Юрген Клоп. 

Това са фактите около "червените" часове преди големия финал на Шампионска лига. Сблъсък, в който Ливърпул ще се опита да "преправи" европейското си участие от миналата година, надграждайки с още една последна стъпка. Но трофеят ли е най-ценното "отличие" за привържениците от този дълъг сезон?

Категорично не. Голямото богатство за "червените" фенове бе пътят, през който те преминаха, заедно с любимия си клуб и играчи. Път, който бе изпълнен с трудности и на пръв поглед непреодолими препятствия, а без тях този миг нямаше как да се превърне в толкова специален, какъвто е в момента.

Всеки един играч от този легендарен състав на мърсисайдци в малка или голяма степен е изиграл роля за невероятния успех на отбора и достигането на финалния мач. Ще бъде незаслужено да отдадем заслуги към само един футболист.

Атакуващото трио Салах-Мане-Фирмино за поредна година показа, че е едно от най-опасните офанзиви на Стария континент. Върджил ван Дайк пък внесе това спокойствие и сигурност в отбрана, което липсваше на отбора в последните години. Трент-Александър Арнолд пък изработи собственоръчно победния гол над Барселона с онзи магически корнер, докато Анди Робъртсън не спираше да спринтира по левия фланг, записвайки асистенция след асистенция, а и спирайки някои от най-опасните атаки на противниковите отбори. 

Всички тези играчи обаче заслужиха комплименти неведнъж през сезона. Те се отличиха с ключови прояви в отделни мачове, които им донесоха заслуги както от треньорския щаб, така и от феновете. Но ако трябва да отличим само един герой, останал невъзпят от феновете, то това бе стражът на "червените" Алисон Бекер.

Големият проблем с признанията към вратарите в днешно време е, че обикновено феновете помнят единствено лошите мигове, в които даден страж е допуснал грешка. Хубавите спасявания и мигове, в които вратарите измъкват своите отбори от поражения, се помнят за кратък период и бързо се забравят.

Подобен е случаят и с Алисон, макар феновете на Ливърпул да ценят бразилеца в далеч по-голяма степен по простата причина, че "червените" знаят отлично какво е да не разполагаш с добър вратар. Години наред мърсисайдци изпитваха проблеми на вратарския пост, сменяйки неубедителните Симон Миньоле с Лорис Кариус, а в един момент дори и Брад Джоунс, който напусна клуба през 2015 година. И сега, когато Ливърпул най-после разполага с вратар от световна класа, мърсисайдци трябва по-често да отдават заслуги и на бразилеца. А поводи определено не липсват.

Ако не беше Бекер, Ливърпул можеше въобще да не преодолее груповите фази на турнира. Едва ли има фен на Ливърпул, който ще забрави гениалното изпълнение на корнер от страна Трент-Александър Арнолд срещу Барселона, но колко от тези привърженици помнят и отдават нужното внимание на също толкова гениалното спасяване на Алисон срещу Наполи в последните секунди на решаващия мач от групите между двата отбора?

Ако Наполи бе реализирал в дадената ситуация, феновете на Ливърпул едва ли биха предположили, че могат да достигнат до големия финал за втора поредна година. А вълшебната намеса на Алисон определено трябва да бъде поставена сред най-ценните моменти на тима в европейския им път през сезона.

Добрите изяви на Бекер продължиха и в елиминационните фази. На 1/8-финалите Алисон бе подложен на сериозен натиск от офанзивата на Байерн Мюнхен, но въпреки това съхрани суха мрежа на "Анфийлд" в нулево реми. В реванша на "Алианц Арена" бразилецът се отличи с още няколко отлични спасявания, които задържаха Ливърпул в турнира.

На четвъртфиналите Порто не успя да създаде толкова главоболия, колкото Байерн, но пък на полуфиналите дойде и най-голямото изпитание за мърсисайдци през сезона - сблъсък срещу испанския колос Барселона. Каталунците изляха своя гняв на "Камп Ноу" с три попадения, но истината е, че ако не бе Алисон, в края на мача резултатът можеше да бъде дори по-изразителен, след като "червените" се втурнаха в търсене на гол на чужд терен.

Бекер съхрани минимални шансове за своя отбор за реванша, но тежката задача тепърва предстоеше. Бразилецът нямаше право на никакви грешки в сблъсъка на "Анфийлд", защото гол за гостите от Испания би означавало край на амбициите на тима за достигане на европейския финал. И той отново го направи - суха мрежа и още няколко безупречни намеси, които осигуриха на "червените" класиране за финала на "Уанда Метрополитано".

Феновете на мърсисайдци едва ли са забравили какво се случи през миналата година, когато именно вратарски грешки костваха трофея на отбора във финала срещу Реал Мадрид. Това послужи като "обеца на ухото" за Ливърпул, който осигури нужното качество на гол линията в лицето на Алисон. А дали бразилецът ще си заслужи да бъде възпят от същите тези привърженици на "червените" - предстои да разберем.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички