Лион неутрализира мощта на Барселона, пропуски занулиха каталунците


Лион неутрализира мощта на Барселона, пропуски занулиха каталунците
Снимка: Getty Images/Guliver

11659 0

Олимпик Лион доказа, че не е лек жребий за който и да е отбор в осминафиналите на Шампионска лига, дори за Барселона. Френският тим удържа нулево равенство срещу каталунците на своя "Стад де Люмиер" в първия мач между двата тима в елиминационната фаза на турнира.

Лион показа добри неща в защита и по отношение на организирането на играта си, докато съперникът неуморно атакува, но бе съпроводен и от малшанса. Реваншът на "Камп ноу" ще бъде на 13 март.

Вижте какво се случи на другата среща от осминафиналите днес Ливърпул - Байерн.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Барселона имаше възможност да застраши вратата на Лион още в 4', но изстрелът на Меси от около 18 метра мина над вратата. Французите отговориха с опасен удар на Ауар, който наложи бързата намеса на Тер Щеген в 5'. В 9' Терие отправи бомбен изстрел към вратата на каталунците, но стражът им внимаваше и отрази.

В 15' Меси имаше възможност да обстреля вратата на Лопес, но не успя да се прицели добре. Малко по-късно стражът на Лион се отличи с добра намеса срещу Дембеле. През първите 30-ина минути на двубоя гостите са по-често около противниковото наказателно поле, но не успяват да застрашат сериозно вратата на Лион. 

В 33' игра с ръка на Денайер остана без внимание от съдията, въпреки протестите на Барселона. В 39' Дембеле опропасти възможност за Барселона, възникнала след успех в опитите на каталунците да пробият защитата на Лион. В 44' Дембеле отправи коварен изстрел по посока вратата на Лопес, но топката мина встрани от вратата.

В самия край Терие опита да завърши чудесна атака на своя тим, но стреля високо над целта. В добавеното време пък Бускетс успя да отправи изненадващ изстрел към вратата на Лион, но топката мина покрай целта, след рикошет в ръката на Денайер. В 86' Лопес отрази опасен изстрел на Бускетс и задържа двете нули на "Стад де Люмиер".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 52' Депай можеше да изненада лошо Барселона с рязък изстрел към вратата на Тер Щеген, но топката мина на сантиметри от целта. Лион в същото време продължава да стои равностойно срещу гостите от Каталуня и да търси своя шанс. В 63' Луис Суарес пропиля нелошо положение за своя тим, неуспявайки да нанесе удар по топката. В следващата минута удар от малък ъгъл на Меси също не доведе до търсеното попадение, след като Лопес боксира.

В 67' треньорът на каталунците Ернесто Валверде предприе първата смяна в мача - Дембеле напусна терена, отстъпвайки мястото си на Филипе Коутиньо. Последва смяна и в състава на Лион - Траоре отстъпи мястото си на Тусар. Късметът покри Лион в 70', когато след чудесна атака Луис Суарес се подхлъзна, нанасяйки последния удар и прати топката покрай дясната греда. 

Втори пропуск на Суарес за 4 минути накара Валверде да чупи пръсти край тъчлинията - този път нападателят закъсня да нанесе решителен удар току пред вратата. Натискът на гостите се усили осезаемо, но голът продължаваше да не идва. В 81" се осъществи втора смяна в състава на Барса - Артуро Видал зае мястото на Серхи Роберто. Втора смяна и в Олимпик Лион - Чейк на мястото на Ндомбеле. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ОЛИМПИК ЛИОН: Антони Лопес, Денайер, Марсело, Терие, Ауар, Дембеле, Траоре, Депай, Дюбоа, Менди, Ндомбеле
БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Семедо, Пике, Ракитич, Бускетс, Суарес, Меси, Дембеле, Ленгле, Алба, Роберто

ОЛИМПИК ЛИОН: Антони Лопес, Денайер, Марсело, Терие, Ауар, Дембеле, Траоре, Депай, Дюбоа, Менди, Ндомбеле

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Семедо, Пике, Ракитич, Бускетс, Суарес, Меси, Дембеле, Ленгле, Алба, Роберто

ПРЕДИ МАЧА:

Каталунците са в чудесна форма, но нерядко губят концентрация и се стига до резултати като трите поредни равенства и измъчената победа над Валядолид в Ла Лига. Лион пък победи в началото на февруари ПСЖ, но няма никакъв шанс да ги догони в класирането на Лига 1 - разликата е 12 точки. Освен това парижани имат 2 мача по-малко.

Домакините ще бъдат тази вечер без своя лидер Набил Фекир, който е наказан заради натрупани жълти картони. Така в нападение очакванията са към Мемфис Депай и Бертран Траоре. Барселона също има кадрови проблеми, но едва ли липсата на Артур ще се отрази толкова сериозно на тима, както това на Фекир за Лион. Добрите новини за Барселона са завръщането в групата на Самюел Юмтити, който лекува травма от края на ноември.

Французите и испанците са се срещали в евротурнирите шест пъти досега. Статистиката е в полза на каталунците - 4 победи и 2 равенства. Суперзвездата на гостите Лионел Меси е отбелязал 3 гола в 4 мача срещу Лион.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички