Как Ван Дайк "закри" детето чудо на европейския футбол?


Как Ван Дайк "закри" детето чудо на европейския футбол?
Снимка: Guliver/GettyImages

8089 0

Сензацията Ерлинг Холанд записа впечатляващ дебют в Шампионска лига и в рамките на груповата фаза демонстрира реализаторски умения, за които биха завидяли много нападатели по света. Футболистът на РБ Залцбург се превърна в най-резултатния тийнейджър в историята на турнира, след като в 6-те кръга от груповата фаза реализира 8 гола. В най-важния мач от надпреварата обаче Холанд имаше тежка вечер и за пръв път в кариерата си не успя да реализира попадение в най-комерсиалния клубен турнир. 

Причината за това безспорно е Върджил Ван Дайк, който в най-важния мач на Ливърпул от Шампионска лига отново доказа, че е най-добрият централен бранител в момента. Холандецът не позволи на Холанд да вземе нито една висока топка, печелейки всички единоборства във въздуха с играчи на Залцбург, а освен това записа 100% успеваемост при спорните топки, подадени по земя, непозволявайки на нито един играч на Залцбург да се озове в добра позиция след извеждащ пас. 

Един момент в мача беше изключително олицетворение на класата на Ван Дайк и същевременно колко още има да се развива Холанд. В края на първото полувреме при контраатака на австрийския тим нападателят се озова в ситуация "един срещу един" с бранителя на Ливърпул, който прецени ситуацията по възможно най-добрия начин. Осъзнавайки че тийнейджърът предпочита игра с ляв крак, той зае защитна позиция, при която спокойно да отнеме топката, ако нападателят реши да търси отиграване със силния си крак. Той се опита да го насочи надясно, но Холанд не се довери на скоростта си, както и на точността с десен крак, и се опита да потърси комбинация със съотборник. Последва слабо подаване с десния крак и опасността беше неутрализирана. Тозе сегмент се случи все още при резултат 0:0. 

Въпреки че цяла вечер беше като сянка на Холанд, Ван Дайк отново дирижираше перфектно изнасянето на топката, записвайки 43 точни подавания, 10 от които бяха дълги пасове напред. За статистиката ще останат още 3 изчистени топки, 4 пресечени подавания, 1 успешен шпагат и 0 играчи, преминали покрай него с топката. 

Холандецът за пореден път показа, че е напълно достоен за кавалер на "Златната топка". Въпреки че през голяма част от сезона той беше основният фаворит, в последния момент наградата отиде при Лионел Меси, и то с минимална разлика спрамо Ван Дайк (вижте каква е тя в тази статия)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички