Исторически гол в Шампионска лига + освирквания на "Бернабеу": Реал се измъкна срещу Шахтьор


Исторически гол в Шампионска лига + освирквания на "Бернабеу": Реал се измъкна срещу Шахтьор
Снимка: Getty Images

6644 0

13-кратният европейски клубен шампион Реал Мадрид се измъчи срещу Шахтьор (Донецк) у дома на "Сантяго Бернабеу", но в крайна сметка грабна 3-те точки след успех с 2:1 в груповата фаза на Шампионска лига. В герои за "кралския клуб" отново се превърнаха оформилите страховито дуо Винисиус Жуниор и Карим Бензема. Първият осигури две асистенции за втория.

Именно първото попадение на френския нападател бе историческо, тъй като е под номер 1000 за Реал в най-престижния европейски клубен турнир - кота, с която никой друг отбор не може да се похвали. Между двата негови гола пък Фернандо намали изоставането за своя тим и осигури равенство на полувремето.

Украинците определено могат да съжаляват, че не взеха точки от тази среща, тъй като създадоха куп добри положения пред далеч не убедителната отбрана на опонента. А голът на Фернандо бе първи за тях през тази кампания в Шампионска лига (любопитното е, че последният гол в турнира за отбора бе отново срещу Реал, но от миналата кампания, тъй като след това записаха и нулеви равенства с Интер, и поражения на 0).

Така след двете загуби за Реал от Шахтьор през миналия сезон, през тази кампания "кралския клуб" записва две победи над украинците, тъй като преди около две седмици те спечелиха далеч по-убедително - с 5:0. A феновете на испанците не пропуснаха да демонстрират недоволство от видяното в немалки периоди от срещата, като огласяха стадиона с освиркванията си.

Същевременно Реал оглави еднолично групата с 9 точки, но предстои да се изиграе другата среща. Ако Шериф Тираспол не победи в Молдова Интер, всякакъв друг резултат ще остави "белия балет" на лидерската позиция (Шериф преди мача е с 6 точки, а Интер - с 4). Шахтьор пък остава последен с 1 пункт и много сложна задача, ако иска да продължи участието си в Европа, и то в Лига Европа посредством третото място.

СЪСТАВИ

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Милитао, Алаба, Менди, Каземиро, Кроос, Модрич, Васкес, Жуниор, Бензема

Шахтьор (Донецк): Трубин, Додо, Марлон, Матвийенко, Исмайли, Степаненко, Майкон, Патрик, Тете, Мудрик, Фернандо

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 5-ата минута домакините бяха много близо до попадението, след като Лука Модрич размени подавания с Лукас Васкес и се оказа на отлична позиция в наказателното поле, като стреля отблизо, но вратарят Трубин съумя да спаси.

5 минути по-късно гостите отговориха подобаващо. Патрик стреля между двама противникови футболисти и преодоля и Куртоа, но ударът му по диагонала се спря в десния страничен стълб до белгийския страж.

14' - 1:0! Много груба грешка в отбраната на Шахтьор и Винисиус отне топката пред вратарското поле, след което подаде към Бензема, който на празна врата бутна топката зад голлинията. ГОЛ НОМЕР 1000 ЗА РЕАЛ МАДРИД В НАЙ-ПРЕСТИЖНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ КЛУБЕН ТУРНИР!

Малко след това "кралския клуб" бе близо до това да удвои аванса си. Отново Модрич и отново след отлична отборна комбинация излезе на стрелкова позиция в наказателното поле и шутира по земя, но вратарят пак се намеси превъзходно, този път спасявайки с крак.

В 32-рата минута Шахтьор стигна до втория си отличен голов шанс! Мудрик получи страхотен извеждащ пас и стреля от наказателното поле. Куртоа остана безпомощен, но за негов късмет топката мина на милиметри от гредата.

39' - 1:1! Този път гостите реализираха (първо попадение за отбора през този сезон в турнира!). Патрик асистира с гърди към Фернандо, който от зоната за изпълнение на дузпи разстреля Куртоа с удар под гредата. Поредната слаба проява на "бялата" защита бе наказана.

В 45-ата минута Шахтьор бе близо до изумителен пълен обрат! Отново Фернандо получи добро извеждащо подаване и от наказателното поле стреля в далечния ъгъл, но този път Куртоа се намеси по страхотен начин и изби в ъглов удар.

През полувремето зрителите на "Сантяго Бернабеу" далеч не одобриха видяното и на няколко пъти огласиха целия стадион със звучни освирквания.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В първия четвърт час от второто полувреме не се забеляза особена промяна в поведението на "кралския клуб". Шахтьор отново изглеждаше по-опасен, което продължаваше да изнервя зрителите по трибуните. Украинците пресираха устремено и имаха три опита за гол срещу нито един за домакините, които не успяха да развият пробивите си по крилата до нещо опасно.

61' - 2:1! Все пак Реал има нужда от едно положение! Винисиус размени двойно подаване с Каземиро, който му върна топката по техничен начин с пета, след което крилото с едно докосване отново асистира на Бензема, който отблизо продължи със скоростните отигравания и шутира покрай Трубин, за да отбележи второто си попадение.

След още няколко по-интригуващи комбинации между Винисиус и Бензема, които обаче този път не завършиха с гол, Шахтьор също имаше страхотен шанс, осигурен чрез индивидуална проява. В 75-ата минута Степаненко стреля от далечна дистанция, а ударът му мина с много малко над напречната греда.

Судаков стреля опасно в 1-вата минута от добавеното време на срещата от границата на наказателното поле, а Куртоа не се намеси никак добре, избивайки топката пред себе си, но за негово щастие там нямаше противников играч, който да довкара топката.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Реал Мадрид се е устремил към това да мине груповата фаза в турнира за 25-и пореден сезон. "Кралския клуб" изля яда си за шокиращата загуба от Шериф Тираспол, разгромявайки Шахтьор с 5:0 преди около 2 седмици. Все пак Реал е пред угрозата да запише 4-ти пореден двубой без победа у дома във всички турнири - нещо невиждано за тима от месеците февруари и март на 2019 година.

4 поредни сезона в групите на Шампионска лига Реал записва победа със "суха" мрежа и 3 или повече вкарани попадения в мач у дома. Предпоставките тази кампания да е 5-ата в поредицата са големи, още повече положителният баланс за испанския отбор срещу украински тимове (8 победи, 6 равенства и 3 загуби).

Все пак в главите на феновете на Реал все още е прясна загубата с 2:3 през октомври миналата година именно от този съперник, макар и тогава домакинството на тима да бе на "Алфредо ди Стефано". След онзи мач обаче Шахтьор не успява да реализира гол в три поредни гостувания в турнира (1 равенство и 2 загуби в тези мачове за отбора).

Често Шахтьор получава голове през вторите полувремена, като цели 7 от последните им 11 гостувания в Шампионска лига, при които са загубили (включително и квалификациите), са видяли 2 или повече голове във вратата на украинците - включително поражение с 0:4 на "Сантяго Бернабеу" през септември 2015 година.

Ако изобщо падне гол във вратата на Реал, не се очаква той да бъде в първите 30 минути, тъй като при никой от последните им 12 победни двубоя в Шампионска лига у дома те не са получавали попадение в този период.

В групата преди този кръг изненадващо Шериф Тираспол е лидер с 6 точки, колкото има и Реал, но молдовците са с по-добри показатели в преките двубои след победата им с 2:1 на "Сантяго Бернабеу". Интер е 3-ти с 4 пункта, а последен е Шахтьор (Донецк) с 1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички