Атлетико показа мощта си срещу Кристиано и компания, а ВАР отново изигра своята роля


Атлетико показа мощта си срещу Кристиано и компания, а ВАР отново изигра своята роля
Снимка: Getty Images/Guliver

6593 0

Атлетико Мадрид успя да извоюва важна победа над Ювентус с 2:0 в първия сблъсък между двата тима от 1/8-финалите на Шампионска лига. Мачът бе изигран на "Уанда Метрополитано", а домакините заслужено стигнаха до крайния успех, след като създадоха далеч по-опасни положения от своя съперник.

Триумфът за "дюшекчиите" дойде едва след 78 минути игра, когато централният защитник Хосе Хименес успя да се разпише след изпълнение на ъглов удар. Резултатът бе удвоен пет минути по-късно, след като партньорът на Хименес в отбрана - Диего Годин, се оказа най-съобразителен в наказателното поле и вкара първия си гол в турнира за сезона.

Домакините на два пъти през първата част имаха претенции за отсъждане на дузпа, но в крайна сметка не получи такава. През второто полувреме Диего Симеоне прибегна към три ранни смени в търсене на попаденията, които не закъсняха.

В 70' Атлетико успя да стигне до гол, благодарение на Алваро Мората, но попадението бе отменено от главния рефер след намесата на ВАР. На видео повторенията стана ясно, че испанецът е извършил нарушения спрямо Джорджо Киелини преди да отбележи. Съмнения останаха и около гола на Хименес, който обаче бе зачетен.  

Първо полувреме

След само 60 секунди игра се появи и първото спорно положение в мача. След странично хвърляне за Атлетико топката бе подадена към Антоан Гризман в наказателното поле, но Блейз Матюиди успя да изпревари съперника си, слагайки крак на пътя на топката. Играчите на "дюшекчиите" обаче поискаха от съдията да отсъди дузпа заради високо вдигнат крак на френския халф.

В 9' Ювентус получи право да изпълни пряк свободен удар от далечно разстояние, а зад топката застана Кристиано Роналдо. Португалецът отправи мощен и точен удар, но Облак успя да отбие топката в корнер.

Малко преди изпълнението на свободния удар пък Диего Коща си изкара жълт картон заради това, че пристъпи напред при изкуствената стена на своя отбор преди изстрела на Роналдо. Това означава, че нападателят ще пропусне реванша с Ювентус в Торино.

Минута по-късно, след изпълнение на ъглов удар, Леонардо Бонучи се оказа най-съобразителен и успя да нанесе точен удар с глава към вратата на Атлетико. Стражът на домакините обаче бе отлично позициониран и улови изстрела на италианеца.

В 27' домакините отново поискаха дузпа, но този път заради нарушение на Де Шилио срещу Диего Коща. В първия момент главният арбитър посочи бялата точка, но впоследствие бе отсъден пряк свободен удар на границата на наказателното поле. Гризман отправи опасен изстрел от статичното положение, но Шчесни спаси, избивайки топката в корнер.

До края на полувремето двата отбора продължиха да играят равностоен футбол, като редуваха атаките си към противоположните врати. Въпреки това нито един от двата тима не успя да се отчете с достатъчно чисто положение, за да подложи на напрежение противниковата отбрана. На полувремето - 0:0.

Второ полувреме

Домакините започнаха обещаващо втората част, като в 50' стигнаха и до най-чистото си положение в мача. След загубена топка в центъра Антоан Гризман успя да изведе Коща фронтално срещу Войчех Шчесни, но бившият таран на Челси не успя да отправи точен удар, изпращайки топката в аут.

Три минути по-късно Гризман имаше възможността да се разпише, но след опит за прехвърлящ удар Шчесни успя да докосне топката с пръстите на ръката си, за да изпрати коженото кълбо върху напречната греда. 

В 58' мениджърът на "дюшекчиите" Диего Симеоне прибегна към първата си смяна за двубоя. Алваро Мората се появи в игра, за да замени Диего Коща, който определено не се намира в оптимално физическо състояние за пълни 90 минути.

20 минути преди края на двубоя Атлетико Мадрид успя да стигне до гол, макар и нередовен. Алваро Мората успя да се разпише с глава след отлично центриране отляво, но на повторенията се вижда, че испанецът е използвал ръцете си, за да изблъска Джорджо Киелини. Арбитърът отмени попадението и отсъди нарушение.

В 78' Атлетико Мадрид най-после успя да открие резултата, въпреки че отново останаха съмнения за нарушение. "Дюшекчиите" изпълниха ъглов удар, от който последва разбъркване в наказателното поле, а най-съобразителен се оказа Хосе Хименес, който успя да изпрати топката в мрежата - 1:0.

Пет минути по-късно отново защитник успя да се разпише за домакините. Капитанът Диего Годин удвои резултата след свободен удар и ново разбъркване в наказателното поле на Шчесни, от което аржентинецът се възползва по най-добрия начин - 2:0.

В 89' "бианконерите" получиха право да изпълнят пряк свободен удар от малък ъгъл. Кристиано Роналдо се нагърби с изпълнението, но предпочете подаване по земя към Федерико Бернардески. Италианецът нанесе плътен, точен удар, но Облак се справи и с тази ситуация, въпреки че видимостта му бе ограничена.

В заключителните секунди от двубоя топката бе центрирана меко към Кристиано Роналдо, който отскочи високо, но не достатъчно, за да достигне височината на кълбото и да установи по-добър контакт с нея. Това бе и последното добро положение пред тима на "старата госпожа" преди реванша в Торино.

Преди мача

Испанският гранд Атлетико Мадрид посреща тази вечер италианският шампион Ювентус в първи 1/8-финал в Шампионска лига между двата отбора. Най-чаканият момент пък е завръщането на Кристиано Роналдо в Мадрид, след като през лятото той напусна Реал Мадрид. Уникалната статистика на португалеца срещу "дюшекчиите" показва, че той има 22 гола срещу този съперник и три пъти е нанизвал хеттрик във вратата на Атлетико.

Диего Симеоне има един проблем с контузен играч и той е Люка Ернандес. При Масимилиано Алегри ситуацията изглежда по-тежка, като Хуан Куадрадо, Сами Кедира и Дъглас Коща няма да вземат участие в срещата.

До момента Атлетико и Юве имат два мача по между си в най-комерсиалния футболен турнир и това е през 2014 година. Тогава те се срещат в груповата фаза, като в Испания домакините печелят с 1:0, а в Италия срещата остава без попадения.

СЪСТАВИ:

Атлетико Мадрид - Облак, Годин, Луиш, Хуанфран, Хименес, Томас, Коке, Родри, Саул, Гризман, Диего Коща

Ювентус - Шчесни, Де Шилио, Киелини, Бонучи, Алекс Сандро, Бентанкур, Матуиди, Пянич, Дибала, Манджукич, Роналдо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички