Португалските "дракони" наказаха плахите "римски вълци" след продължения и късна драма


Португалските "дракони" наказаха плахите "римски вълци" след продължения и късна драма
Снимка: Getty Images/Guliver

4803 0

Отборът на Порто се класира за 1/4-финалите на Шампионска лига след късна драма и триумф над отбора на Рома. "Драконите" надиграха римляните с резултат 3:1 след продължения в осминафиналния мач-реванш, което им осигури място в следващата фаза на турнира с общ резултат от двата сблъсъка 4:3.

Победният гол за Порто отбеляза Алекс Тейес от дузпа в 117-тата минута на двубоя. До наказателния удар се стигна след намесата на системата за видеоповторения, след която главният арбитър Джунейт Чакър посочи бялата точка.

До продълженията в двубоя се стигна, след като двата отбора завършиха при същия резултат, който бе регистриран и в първия мач помежду им - 2:1. Порто пръв поведе в резултата след гол на Тикиньо в 26', но 10 минути по-късно "вълците" получиха право да изпълнят дузпа, а Даниеле Де Роси изравни резултата.

Малко след началото на второто полувреме Порто успя да излезе напред в резултата след попадение на Марега. Домакините показаха по-силен футбол и заслужено стигнаха до крайния успех, докато Рома бе твърде пасивен при своите атаки. В продълженията Един Джеко пропусна великолепен шанс да изведе отбора си напред, а малко по-късно последва и третото попадение за Порто.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Порто: Касияс, Милитао,  Марега, Тейес, Данило, Корона, Ерера, Отавио, Фелипе, Соареш, Пепе

Рома: Олсен, Карсдорп, Хесус, Пероти, Джеко, Коларов, Маркано, Де Роси, Заниоло, Нзонзи, Манола

Първо полувреме

Двубоят започна, както се очакваше - с натиск на Порто. Домакините започнаха да нападат вратата на своя противник още от първата минута, а в първия четвърт час се стигна до две по-сериозни положения, които обаче не доведоха до желания резултат.

Главният арбитър на мача Джунейт Чакър започна да раздава картоните още от първите минути на двубоя. Първият футболист, който попадна в списъка на турския съдия, бе Николо Заниоло за тима на Рома в 15', а три минути по-късно бе показан и първия жълт картон за играч на Порто - Ектор Ерера, който ще пропусне евентуалния следващ мач на Порто в турнира.

В 26' грешка в разиграването на Рома доведе до добра ситуация за домакините пред вратата на "вълците", а Порто се възползва по най-добрия начин, откривайки резултата чрез гол на Франсиско Соарес - 1:0.

10 минути по-късно играч на Порто извърши нарушение в собственото си наказателно поле, а Джунейт Чакър посочи бялата точка. Зад топката застана опитния Даниеле Де Роси, който не сгреши, въпреки че на вратата бе страж от калибъра на Икер Касияс - 1:1.

В последвалите минути Рома започна да играе с по-голямо самочувствие и подобри разиграването на топката. Порто от своя страна така и не успяваше да пробие отбраната на "вълците", която бе добре прибрана. Малко преди края на полувремето капитанът на Порто Ерера опита удар извън наказателното поле, но ударът бе избит от Олсен.

Капитанът на Рома Даниеле Де Роси получи контузия в края на първото полувреме и бе принудително заменен от Лоренцо Пелегрини. Междувременно Джунейт Чакър показа трети жълт картон в мача - Данило Перейра бе санкциониран от турския рефер.

Второ полувреме

В началото на второто полувреме домакините получиха отличен шанс отново да излязат напред в резултата, но не сполучиха. Центриране отдясно завърши с удар с глава към вратата на Рома, но топката мина над вратата. Малко по-късно и Марега отправи опасен удар по земя към вратата на Олсен, на стражът се справи избивайки топката в ъглов удар.

Минута по-късно обаче Марега този път бе безкомпромисен, а набезите на Порто дадоха резултат. След ново центриране нападателят на домакините се оказа най-съобразителен и успя да се разпише - 2:1.

Малко по-късно Джунейт Чакър продължи с наказателната си акция по отношение на картоните. Първо Карсдорп видя жълтия цвят за тима на Рома, а впоследствие Един Джеко и Пепе влязоха в конфронтация, която доведе до показването на картон и за двамата футболисти.

В 82' груба грешка на Пепе при изнасянето на топката позволи на Диего Пероти да овладее, но вместо да потърси подаване към останалия сам Дзаниоло, Пероти отправи удар, с който не сполучи. Отличен шанс за "вълците".

До края на полувремето Порто остана по-дейния отбор от двата на терена, както бе и през цялата втора част. Римляните така и не успяха да застрашат вратата на Икер Касияс, с което и двубоят влезе в продължения.

Продължения

В 94' домакините отново се оказаха много близо до третия си гол в мача. Тейес се включи по левия фланг и центрира остро към вратарското поле, където Марега успя от трудна позиция да отправи удар, който премина малко над напречния стълб.

Двамата мениджъри се възползваха и от допълнителното четвърто право на смяна в съставите си, като в игра се появиха Ернани и Перейра за Порто, докато за Рома влезе Патрик Шик.

В 111' нападателят на Рома Един Джеко пропусна отлична възможност да реши двубоя в продълженията. Босненецът се озова с топка в крака в наказателното поле, където елиминира защитник, а след това отправи удар, който излетя над горната греда.

Малко по-късно Кристанте успя да изведе Джеко сам срещу Касияс, а нападателят успя да прехвърли Касияс. Ударът му обаче се оказа твърде слаб и топката бе застигната от Пепе, който изчисти топката. Най-доброто положение за "вълците" в мача.

В 115', след намесата на ВАР, Джунейт Чакър отсъди дузпа в полза на Порто. Флоренци задържа своя опонент за фланелката, за което бе санкциониран с жълт картон, а от последвалия наказателен удар Тейес бе безкомпромисен при изпълнението си - 3:1.

Преди мача

В първия сблъсък между двата отбора Рома успя да вземе крехък аванс, побеждавайки португалския гранд с 2:1. На "Стадио Олимпико" и трите попадения паднаха след 70-тата минута на мача, а играта през по-голямата част от времето бе равностойна.

След първия мач Рома записа две победи в Серия А, но в последния кръг, само преди четири дни, допусна тежка загуба от Лацио с 3:0. Порто от своя страна записа три победи след загубата от Рома, като вкара общо 8 гола и запази три сухи мрежи, но в последния кръг претърпя поражение от Бенфика на свой терен, с което загуби първото място в шампионата.

Няма информация за контузени играчи в тима на Порто, докато при Рома аут за мача са Ченгиз Юндер и Хавиер Пасторе. Четирима играчи на Рома са застрашени да пропуснат евентуалния следващ мач на тима в турнира, ако получат жълт картон днес - Ерера, Милитао, Отавио и Пепе.

Популярният турски рефер Джунейт Чакър ще ръководи срещата "Ещадио до Драгао" заедно със своите сънародници на тъчлинията. Системата за видеоповторения ще бъде поверена на екип от Полша.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Порто: Касияс, Милитао, Марега, Тейес, Данило, Корона, Ерера, Отавио, Фелипе, Соарес, Пепе

Рома: Олсен, Карсдорп, Хесус, Пероти, Джеко, Коларов, Маркано, Де Роси, Заниоло, Нзонзи, Манолас

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички