Нетипичен Ювентус направи Тотнъм фаворит в сблъсъка от Шампионска лига


Нетипичен Ювентус направи Тотнъм фаворит в сблъсъка от Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

4852 0

Шампионска лига се завърна! Дългоочакваният старт на елиминационната фаза в най-комерсиалния клубен турнир бе даден в Торино, където Ювентус изпусна по безумен начин два гола аванс срещу Тотнъм и загуби етикета си на "фаворит" в сблъсъка между двата отбора.

Само до 10' домакините поведоха с 2:0, след като още във 2' Игуаин даде аванс на своите, а 8 по-късно от дузпа той покачи на 2:0. Тотнъм обаче намали в 35', благодарение на голмайстора си Хари Кейн. До гола се стигна след жестока грешка на защитата на "бианконерите", както и на вратаря Джанлуиджи Буфон, който излезе неразчетено срещу Хари Кейн.

В добавеното време на първото полувреме Игуаин изпусна дузпа, която можеше да реши мача. Вместо това, в 71' Тотнъм изравни, и то след нова неточност от легендарния италиански страж. Той построи слабо стената си при пряк свободен удар, а след това се намеси прекалено слабо срещу удар на Ериксен, който беше отправен по земята в неговия ъгъл - 2:2.

Тотнъм се превърна автоматично във фаворит преди реванша между двата отбора на "Уембли" през март. Възпитаниците на Маурисио Почетино първи разпечатаха вратата на Ювентус през 2018 година, а Буфон допусна първи гол от отпадането на Италия от Световното първенство в Русия насам.

Хари Кейн вече има 7 попадения в "лигата на богатите", докато Гонсало Игуаин безспорно беше над всички на терена. Той вкара два гола в рамките на 10 минути, което е рекорд за най-бързи два гола от един играч в историята на Ювентус в Европа. Освен това последните му 7 точни удара са се превърнали в гол.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна с център на Ювентус. Още във 2' домакините дори успяха да открият резултата. При статично положение топката беше насочена към Гонсало Игуаин, който беше оставен непокрит, а с фантастично воле той реализира срещу Уго Лорис - 1:0!

Още в 9' резултатът набъбна на 2:0. Бернардески беше изритан от Дайер в наказателното поле и съдията нямаше какво друго да направи, освен да отсъди дузпа. Игуаин стреля в долния десен ъгъл на вратата, Лорис беше много близо до спасяване, но не успя да спре топката.

В 25' гостите можеха да върнат поне един от ранните голове, които бяха допуснати. Хари Кейн се озова непокрит в наказателното поле, получи отлично подаване, но Буфон се отчете с брилянтно спасяване срещу английския стрелец.

5 минути по-късно домакините направиха фантастична контраатака, при която Игуаин и Кедира разиграха на двойно, Гонсало получи в наказателното поле, елиминира Вертонген и веднага стреля, но топката премина в страни от вратата - страхотен късмет за "шпорите".

В 35' обаче защитата на Ювенту сбърка фатално. При опит да бъде изнесена топката Тотнъм успя да отнеме, а Ериксен веднага изведе Кейн сам срещу вратаря. Той премина покрай Буфон и успя да вкара на празна врата за 2:1.

В края на първото полувреме Тотнъм можеше да пада с 3:1, след като в добавеното време Аурие направи изключително глупав шпагат срещу Коста в наказателното поле и съдията отсъди втора дузпа. Този път обаче ударът на Игуаин срещна напречната греда - сериозен пропуск и отново "шпорите" извадиха късмет.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първото отлично положение за вторите 45 минути се отрки пред Федерико Бернардески. Игуаин получи в половината на "шпорите", задържа отлично топката и видя италианския национал сам по дясното крило. Той нахлу в наказателното поле, пласира се отлично за удар с левия крак, но Лорис се отчете с първото си спасяване в мача.

В 71' обаче Тотнъм успя да изравни. При пряк свободен удар Джанлуиджи Буфон построи слабо своята стена, но въпреки това Ериксен стреля право в неговия ъгъл. Дори това обаче не помогна на капитана на "бианконерите", който направи крачка в страни, а след това се хвърли на плонж, неуспявайки да стигне до коженото кълбо - 2:2 на "Ювентус Арена".

Бернардески можеше да даде аванс на своите до края на мача, докато Вертонген 3 минути преди края на редовните 90 минути едва не си отбеляза автогол. Това обаче беше най-интересното след изравнителния гол и двата отбора завършиха наравно, а Тотнъм се превърна във фаворит преди реванша на емблематичния "Уембли".

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

И двата отбора пренебрегват любимата на своите треньори схема с трима централни защитници и излизат доста атакуващо. Въпреки че Дибала го няма на терена, Бернардески, Игуаин, Манджукич и Коста са на терена, докато Ерик Ламела е голямата изненада в състава на Тотнъм. Той заменя установилия се като титуляр Хюн Мин Сон.

Ювентус: Джанлуиджи Буфон, Алекс Сандро, Джорджо Киелини, Мехди Бенадия, Матия де Шильо, Миралем Пянич, Сами Кедира, Бернардески, Коста, Игуаин, Манджукич

Тотнъм: Уго Лорис, Бен Дейвис, Ян Вертонген, Дависон Санчес, Серж Орие, Муса Дембеле, Ерик Дайер, Ерик Ламела, Кристиан Ериксен, Деле Али, Хари Кейн

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Най-добрата защита в Европа в последните два месеца се изправя срещу най-горещото име сред нападателите. Киелини и компания ще трябва да се изправят срещу Хари Кейн, който се превърна в истинско страшилище за противниковите защити. Но "бианконерите" са вряли и кипяли в подобни битки, като опитът безспорно е на страната на "старата госпоца".

Тотнъм обаче не е отбор, който може да бъде подценяван. "Шпорите" разбиха на пух и прах Реал Мадрид на "Уембли", а освен това обезчестиха Борусия Дортмунд в груповата фаза на Шампионска лига. Кейн и компания са в страхотна форма, след като постигнаха два поредни успеха над Манчестър Юнайтед и Арсенал и влизат в двубоя срещу Юве със сериозно самочувствие.

В последните 16 мача обаче Ювентус е допуснал едва един гол, и то като гост на Верона. Отборът е непобеден в този период от време, а от средата на октомври италианският шампион няма поражение у дома.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички