Клоп или Почетино: За кого ще настъпи краят на мисия "Трофей"?


Клоп или Почетино: За кого ще настъпи краят на мисия "Трофей"?
Снимка: Getty Images/Gulliver

2131 0

Една от най-тежките критики към треньорите в съвременния футбол се отнася за липсата на трофеи. Независимо колко добре играе даден отбор, то накрая определящите за успешен за сезон се превръщат трофеите. Има мениджъри, които са се погрижили за невероятен прогрес в отборите, които работят, но по една или друга причина - златните медали все още липсват. Именно двама такива специалисти ще се изправравят един срещу друг на финала в Шампионска лига – Юрген Клоп и Маурисио Почетино.

Напредъкът на двата отбора под ръководството на Почетино и Клоп е голям, а достигането на финала в Турнира на богатите е само едно от доказателствата. Със сигурност мнозина ще кажат, че „шпорите“ стигнаха до него и с не малка доза късмет. Най-вече заради спорния гол на Фернандо Йоренте срещу Манчестър Сити във втория 1/8-финал. Отбелязването на три гола срещу Аякс само за едно полувреме обаче доказа, че Тотнъм заслужава мястото си на финала. А в турнирите именно това е важно – отборът да покаже характер в правилния момент и да се бори до последно. За този изграден характер и самочувствие главна е вината на мениджъра. Почетино пое тима на 6-о място във Висшата лига преди пет години и за този период превърна Тотнъм във водещ отбор в Англия и го изведе до първи финал в Шампионска лига. През тези години обаче страхотната му работа все още не е ознаменувана с трофей, който да е и неговият първи като мениджър. През 2015 година бе близо, но загуби финал от Челси на Жозе Моуриньо за Купата на лигата и оттогава отборът му не се е класирал в битка за трофей.

По подобен начин и Клоп бива подложен на критики. Ливърпул направи невероятен сезон, но малко не достигна на отбора да спечели Висшата лига и да преодолее конкуренцията в лицето на Манчестър Сити. Друг голям недостатък, който често бива изкарван на преден план е, че специалистът „обича“ да губи финали. Два пъти е ставал подгласник в Шампионска лига – веднъж с Ливърпул и веднъж с Борусия Дортмунд. Освен това през 2016 година отнесе сериозни критики, че мърсисайдци загубиха на финала в Лига Европа от Севиля с 1:3, само 7 месеца, след като пое отбора. Все пак, за разлика от своя колега, той е печелил трофеи, макар и не с Ливърпул. В Бундеслигата с Борусия - Клоп стана два пъти шампион, веднъж грабна Купата и 3 пъти Суперкупата на Германия.

Кой обаче от двамата ще вдигне първия си трофей с отбора? Едва ли има кой знае колко неща, с които могат да се изненадат на терена и нещо, което не са показали вече в английския елит. Сблъсъкът между Почетино и Клоп на финала ще бъде под юбилейния номер 10. Без съмнение статистиката е в полза на германеца, който има 4 успеха срещу своя колега, докато Почетино има едва една победа. Тя обаче е най-изразителната между двата тима, докато са под ръководството на двамата специалисти. Тотнъм печели с 4:1 на „Уембли“ през октомври 2017 година, като Хари Кейн отбелязва два гола, а по веднъж се разписват Хьон Мин Сон и Деле Али. Нито един от тези двубои обаче нямат значение преди днешния двубой, който е с най-голям залог от всички предишни.

Край тъчлинията двамата мениджъри са много различни. Юрген Клоп не спира да показва своята емоционалност, да размахва ръце, да крещи и какво ли още не, но според близки до тима, не по такъв начин работи всеки ден. Той е изключително спокоен и уверен в това, което прави. Нищо общо с този Клоп, който виждаме по време на мач. Почетино пък е другата крайност. Строгият аржентинец изключително рядко си позволява да покаже бурно своите емоции, както го направи след отстраняването на Аякс. За разлика, от несъотвествието в темпераментите, то можем да сме убедени в силните им качества като мениджъри. Готови за истинска тактическа битка на "Уанда Метрополитана"...

Трудно е да се предскаже точно как Почетино ще нареди своя състав. „Шпорите“ винаги сменят формацията си, когато са изправени пред Ливърпул, като в последната среща те играха с трима в защита и един дефанзивен халф в лицето на Муса Сисоко. Това накара лондончани да играе в схема 5-3-2 в опит да спрат атакуващата мощ на мърсисайдци. И това не включва само триото Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино. Александър-Арнолд и Робъртсън се превърнаха в много ключови играчи, като играят близо до крилата и имат огромна заслуга за нападателната сила. Двамата общо имат 23 асистенции. Едва ли Тотнъм обаче би рискувал да играе на контраааки на финала, тъй като трудно ще успее да балансира между това да създава достатъчно шансове и да не отдаде изцяло инициативата на Ливърпул.

Не е тайна, че едно от големите предимства пред тима на Клоп е да създава преса и да притеснява почти постоянно съперника си, като междувременно с това да показва и превъзходството си във всяка фаза на играта. Ключово значение в тази среща може да имат крайните бранители. Особено при „шпорите“ , Трипиър не веднъж е доказвал, че има страхотно центриране и, ако в подобен момент Хари Кейн отвлее вниманието на бранителите, то може да се стигне до страхотни възможности за тези зад нападателя. Същото се отнася и за Александър-Арнолд, като статистиката показва, че той е еднаква заплаха за защитата на Тотнъм, както и нападателите на Ливърпул. Все пак в много такива двубои, независимо от тактика и указания, всичко се решава от една индивидуална грешка или от едно брилянтно оттиграване на даден футболист. Дали индивидуалното, отборното или звезден проблясък от страна на Клоп и Почетино ще реши двубоя. Ще научим само след няколко часа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички