Доказателството, че Шампионска лига става все по-скучна


Доказателството, че Шампионска лига става все по-скучна
Снимка: Guliver/Getty Images

2570 0

От сезон 2018/19 в Шампионска лига гарантирано ще се класират първите четири отбора от топ 4 първенствата на Европа - към момента това са Испания, Англия, Германия и Италия и ако не се случи нещо изумително, точно те ще са на тези позиции и след две години.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА УЕФА ЩЕ ПРОМЕНЯ ШАМПИОНСКА ЛИГА

С това 16 от 32-та участника в Шампионска лига ще са ясни още преди квалификациите, а за отбори като Лудогорец ще става все по-трудно да си пропрявят път до груповата фаза. Промени ще има и в квалификациите, като по-лошото е, че те не са напълно прозрачни в момента, защото е добавен критерият "история" не само по отношение на разпределението на парите от наградния фонд, но и в квалификациите.

Това означава, че отбор, спечелил КЕШ през 60-те, може да бъде поставен вместо Лудогорец, например, в квалификационен кръг, и то без с нищо да го е заслужил в последните години.

ЛУДОГОРЕЦ Е ПЕТИ ПО КОЕФИЦИЕНТ В ЕВРОПА В МОМЕНТА

Шампионска лига така или иначе става все по-скучна по отношение на разнообразие на големите играчи, а новият регламент ще остави още по-малко място за изненада.

От създаването на новия формат на най-силния клубен турнир в Европа през 1992 година до 2000-ата 18 различни отбора са се класирали на полуфинал. В следващите осем години бройката им е същата, но от 2008 до 2016 само 13 различни отбора са стигали предпоследната фаза в турнира.

Единствените дебютанти на полуфинал в последните осем години са били Шалке през 2011 и Манчестър Сити през 2016.

Също така отбори от 11 различни държави са излъчвали полуфиналисти в 8-те години между 1992 и 2000, после са паднали на седем между 2000 и 2008 и едва на пет между 2008 и сега.

Да не говорим, че в последните осем години само ЕДИН клуб извън топ 4 първенствата на Европа е бил на полуфинал - Олимпик (Лион) през 2010-та.

Шампионска лига се превръща в нещо като NBA и NFL, където участието на едни и същи клубове е гарантирано, парите - също, а по всичко личи, че това води и до гарантирано присъствие в битките за трофея.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички