5 причини Ливърпул да спечели Шампионска лига


5 причини Ливърпул да спечели Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

3129 0

Ливърпул е за втора поредна година на финал в Шампионска лига, но този път е определен за фаворит в сблъсъка срещу Тотнъм. И в това няма нищо изненадващо, защото мърсисайдци направиха невероятен сезон, в който само безгрешният Манчестър Сити ги лиши от трофея във Висшата лига.

Освен това, отборът на Юрген Клоп има много повече победи от Тотнъм през целия сезон, както и две победи срещу „шпорите“ в директните сблъсъци. Всички в Ливърпул са наясно, че са фаворити и феновете им очакват да сложат край на този невероятен сезон с най-ценният трофей в клубния футбол. Какво обаче е предимството на „червените“ и защо именно те може да спечелят Шампионска лига?

Ливърпул е по-силният отбор

Само погледнете сезона, който направи във Висшата лига. Ливърпул завърши на второ място - с 26 точки повече и седем повече победи от Тотнъм. Ливърпул е по-силен във всеки аспект на играта, като може да се гордее със защитата, полузащитата, халфовата линия, нападението и треньорът си. През цялата година ставаше все по-видимо и видимо, че Ливърпул е претендент да спечели Висшата лига и Шампионска лига. Същото не може да се каже за Тотнъм. Днешната среща е на един от най-големите клубове в света срещу отбор, който мечтае да бъде голям.

Основни подобрения след загубения финал миналата година

В миналогодишния финал Ливърпул все още притежаваше защита, която  не бе готова за двубой на толкова високо ниво и, която може да се справи с всякакви заплахи. Освен това на вратата бе Лорис Кариус, който психически рухна и бе повече във вреда, отколкото от полза в този двубой. Година по-късно, Върджил ван Дайк се превърна в най-добрия централен защитник в света, Джоел Матип е в добра форма, а Трент Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън са помощни машини не само в защита, но и в нападение.

Привличането на Алисон от Рома пък се оказа топ попадение. Бразилецът е един от най-добрите вратари в света и показа, че колкото е здрав физически, толкова успешно може да взима и правилните решения. Защитата, която може да се съчетае с офанзивна мощ подсказва, че Ливърпул е готов за мача на сезона.

Юрген Клоп

През сезон 2014/15 един от най-големите проблеми за Ливърпул бе неопитността на мениджъра Брендън Роджърс и отборът отпадна още в груповата фаза на турнира. Клоп обаче има солиден опит, не само с Ливърпул, но и с Борусия Дортмунд. С немския тим стигна до финал срещу Байерн (Мюнхен). Мениджърът не само има опит в изграждането отбори, които преследват титли, но и притежава „ноу-хау“ за развитие на екипи, способни да завладеят турнирите. Това е в рязък контраст с предишния мениджър на Ливърпул в Шампионска лига и определено прави разлика, особено в последните етапи на турнира.

Преди 4 години, когато германският специалист подписа с мърсисайдци заяви, че се нуждае от време, но ще донесе титла. В противен случай намекна, че би напуснал дори. „Моля, дайте ни време да работим, но когато седнем пред вас отново след 4 години, мисля, че ще имаме трофей“. И може би точно в числото 4 ще се крие късметът за Клоп. Той загуби финал за Купата на лигата, Лига Европа и Шампионска лига. А днешния финал е последен шанс да изпълни обещанието си от реди 4 години.

Мохамед Салах ще направи разликата

Египетската звезда е толкова бърза на терена, че трудно би бил спрян. През този сезон показа, че на него може да се разчита и миналият му сезон не е бил просто проблясък, а може да поддържа едно високо ниво. Той има 26 гола през този сезон, което е впечатляващо, но все остава под 44-те гола, отбелязани миналия сезон.

Една от причините, поради които той ще бъде разликата, е жаждата му за успех. След като не успя да спечели трофей миналия сезон и във Висшата лига през този сезон , той желае слава. За такъв голям играч като него, със сигурност е огромен недостатък, че никога не е спечелил голям трофей като играч на Ливърпул, Челси, Фиорентина или Рома. Последната му клубна корона беше титлата на Суперлигата в Швейцария през 2013/14, което е доста незадоволително за играч с неговите претенции.

Дуото Трент Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън


Без значение дали може да се счита правилните трансфери или се дължи гения на философията и стила на игра на Юрген Клоп, Ливърпул разгурна изцяло потенциала на Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън. Александър-Арнолд записа повече асистенции (12), отколкото всеки друг защитник във Висшата лига този сезон, докато Робъртсън изравни предишния рекорд с 11-те си асистенции. Техният общ принос към головете помага за над една трета на попаденията на Ливърпул тази година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички