Висшата лига без българин за първи път през века


Висшата лига без българин за първи път през века
Снимка: Getty Images/Guliver

1439 0

Селтик представи Александър Тонев като ново попълнение след преотстъпването му от Астън Вила. Трансферът избавя българския халф от съдбата на твърда резерва в английския тим, но почти сигурно бележи първия сезон без наш футболист във Висшата лига за новия век.

За последно българин нямаше в най-силното първенство през 1999-2000 година, а след това с екипа на Чарлтън се появи Радостин Кишишев (2000-2007 г.), припомня "Труд".

Блестяха Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, с променлив успех се изявиха Станислав Манолев, Светослав Тодоров, Бончо Генчев (през миналия век) и Валери Божинов... Но винаги поне един наш играеше в английското първенство. Ако до 1 септември в някой елитен английски клуб не бъде привлечен сънародник, Висшата лига този път остава без българин.

А Тонев запазва горд статут на единствен роден играч в клуб - европейски шампион.

“Аз посъветвах Александър да приеме офертата на Селтик - каза Петров пред шотландския в. “Хералд”. - Той е отличен играч, използва умело и двата крака, а най-важното му качество е бързината. Невероятно бързо действа и мисли на игрището. Чухме се веднага след прегледите му в Глазгоу и той ми каза, че има много добро усещане за това, което му предстои със Селтик".

Преди година шотландският първенец бе фаворит да вземе Тонев от полския Лех, но в последния момент се намеси Астън Вила и изкуши българския национал. Но през сезона той започна само 6 мача като титуляр в тима от Бирмингам, а мениджърът Пол Ламбърт го обяви извън плановете си за новия шампионат. Българинът дори не бе включен в групата за предсезонното турне в САЩ.

Тонев ще бъде картотекиран за мачовете срещу Марибор в плейофа за влизане в групите на Шампионската лига. Двубоите са на 20 и 27 август.

От най-великия отбор на България единствено Емил Костадинов и Йордан Лечков играха в два европейски шампиона. Легендарната седмица първо бе в Порто, а след това в Байерн. По това време отборите имаха съответно една и три титли в КЕШ. А Лече защитава цветовете на Хамбургер и Марсилия, като и двата отбора се гордеят по веднъж като крале на Европа.

С Христо Стоичков начело Барселона за първи път стана европейски шампион през 1992 година. От Пеневата чета в бивши европейски шампиона си били само Петър Хубчев (Хамбургер) и Петър Михтарски (Порто).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички