Специализирано изследване установи: Топклубовете ще наддават за Георги Миланов и Георги Китанов


Специализирано изследване установи: Топклубовете ще наддават за Георги Миланов и Георги Китанов

2409 0

Двама български футболисти - халфът на ЦСКА (Москва) Георги Миланов и вратарят на Черно море Георги Китанов, получиха невероятно световно признание. Националът Миланов бе определен за най-перспективният атакуващ халф до 23 години в Европа, който се състезава в първенства от втория ешелон като Русия, Белгия, Холандия, Гърция, Португалия, Турция и Украйна. Китанов пък е най-добрият вратар до 20 години в първенствата извън Топ 5 на Европа. Това е показало изследване на Международния център за спортни изследвания (CIES), проведено по специални критерии в 31 топ първенства под егидата на УЕФА.

Един от показателите, който определя колко ценен е даден играч, е т. нар. "experience capital". Той се отнася до мачовете, които футболистът е изиграл с мъжки отбори. Тоест мачове в първенства за над 23-годишна възраст. Всеки един от тези мачове, които въпросният футболист е изиграл, бива оценяван по уникален метод. В него се взима предвид участието на отборите от тази държава в европейските клубни турнири, представянето на отбора, за който въпросният футболист играе, в националното първенство и постигнатите резултати от този отбор в мачовете, в които въпросният футболист е играл.

"Анализът показва не само добре известните играчи като Люк Шоу, Рахийм Стърлинг, Ромелу Лукаку или Тибо Куртоа, но и футболисти, които още не играят в Топ 5, но за които със сигурност ще чуем много вбъдеще, като например Тони Вилхена, Джетро Вилемс, Пионе Систо или Георги Миланов", пише на страницата си (CIES). Важно е да се отбележи, че коефициентът, натрупан от Миланов, е внушителен - 110,5.

Футболист на годината в България за 2012 година попада и в символичния отбор до 23 години от лигите извън Топ 5. Там са играчи като Мартинс Инди от Порто, Оливейра от Спортинг, Каземиро от Порто и Муса от ЦСКА (Москва).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички