Ивелин Попов: Искаше ме отбор, който е на хубаво място във Висшата лига


Ивелин Попов: Искаше ме отбор, който е на хубаво място във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

2297 0

Лидерът на Кубан и капитан на България Ивелин Попов отдавна не е давал интервю нито за българско, нито за руско издание. Изключение той направи за "Чемпионат".

Отдавна не сте общувал с журналисти..

- Да, прав сте.

Но какви са причините за това?

- Просто реших да тренирам повече и да играя, а по-малко да разговарям.

Може би сте имал негативен опит от общуване с наш събрат?

- По-различно е. Ако един журналист ме уважава, и аз ще го уважавам. Предубеждения към хората с вашата професия нямам. Медиите винаги пишат каквото искат. Спокойно приемам това.

Вас с Беленов във всяка пауза между полусезоните някъде ви пращат, заедно и поотделно. А спортният директор Сергей Доронченко приблизително на всеки шест месеца заявява, че не сте за продан. Ваш ред е да успокоите феновете.

- Ако Сергей Викторович е казал така, значи така е. Неговите думи не се разминават с делата.

В Европа трансферният прозорец вече е затворен, но в Русия е отворен. Уверен ли сте, че през февруари 2015 г. нищо забележително няма да се случи във вашата кариера?

- Всеки футболист иска да се развива. Аз също се старая във всяка тренировка, във всеки мач да съм колкото може по-добър, за да бъда на едно по-високо ниво. Искам да раста като играч. А какво ще стане, никой не знае.

Друг от шефовете на Кубан, директорът Евгений Муравьов, изрази мнение, че вие не мислите за оферти от други руски отбори, защото в перспектива се виждате някъде на Запад. Така ли е?

- Винаги съм се старал да бъда честен с журналистите. Така че, аз имах няколко варианта да играя в английски отбори. Три-четири клуба. Но всички ми предлагаха само да отида при тях под наем. В резултат на това не се разбрахме, а сега да говоря за това няма смисъл. Както вие отбелязахте, трансферният прозорец в Европа затвори. Но аз не съм разстроен. Напротив, искам да се боря докрай и да помогна на Кубан да постига резултати.

Правилно ли съм разбрал: става дума за отбори от дъното на таблицата във Висшата лига?

- Имаше един отбор, който сега заема хубаво място (Усмихва се.) Няма да кажа кой.

В пресата фигурираха имената на някои германски клубове.

- Имаше някакъв интерес, но нищо конкретно.

Ако ви се предостави възможност да избирате от първенствата от Топ 5 на Европа, кое ще изберете?

- Още отдавна съм казал, че Русия ми харесва. Животът тук, нивото на футбола. Готов съм да го повторя и сега. Не изключвам да изкарам във вашата страна още много години. Имам контракт с Кубан до 2017 г. ..

Чакайте малко. В портала transfermarkt.de пише друго.

- Знам, там има грешка. Много хора мислят, че моят договор приключва това лято. Когато дойдох в Кубан, всъщност подписах до 2015 г. Но през 2013-а го продължих за още 2 сезона. Това, между другото, не е единствената грешка на transfermarkt.de. Те са посочили като мой агент един българин, а той не ми е такъв.

Миналата година спортният директор на Динамо (Москва) Гурам Аджоев потвърди, че клубът се интересува от вас. Какво не се е получило?

- Няма да крия, преговори имаше. Говорих с треньора Станислав Черчесов. Обсъдихме с него личните ми условия. Но Кубан не ме пусна.

Ядосан ли сте?

- Не. Все още си спомням как Кубан ми помогна, купувайки ме от турския Газиентепспор. Много ценя подкрепата на хората и съм готов много да дам за това. Не, не съм разстроен, и ни най-малко не съм шантажирал никого. Продължих да тренирам на 100%. Можете да питате, ако искате Гончаренко или Кючюк, те ще потвърдят думите ми.

Веднага след трансфера ви в Кубан акционерът на клуба Олег Мкртчан заяви: "Попов е готов да играе за нас, дори и на вратата". Така ли беше?

- Аз в Турция къде ли не играх - вдясно, вляво, опорен полузащитник. В Кубан бях и нападател, и "десетка". Само защитник не съм бил.

Турците разпознават ли ви по време на лагера?

- Да, тук ме познават добре. Даже сред персонала на хотела имам приятели. Все пак ние играхме нелошо. Хората са запомнили. В първата ми година в Газиентепспор отборът зае четвърто място - голям успех за малък клуб.

Предполагам, че се чувствате комфортно тук, на лагера?

- Много! Когато ни падне възможност през уикенда, с жена ми често идваме в Турция, главно в Истанбул.

Наскоро в същия хотел си говорих с вашия сънародник Пеев. Тук сте образували цяла българска колония.

- Точно, колония! Семействата ни и с Пеев, и със Сираков, са приятелски. Също и със Занев. След вечеря винаги се събираме - пием кафе, играем карти. Приятно е, когато много българи се събираме заедно. Добри българи (Усмихва се.)

Пеев и Сираков толкова се привързаха към Русия, че не искат да си тръгнат от страната.

- Е,да. Сираков вече 12 години е в Амкар, Пеев - девет. Ние, българите, много се гордеем с тях. Такива хора прославят българската държава.

Вие готов ли сте да играете толкова време в Русия?

- За да бъда честен, готов съм и на повече (смее се.) Ако е рекъл Господ, и нямам контузии, защо не?

Слуховете за Зенит имат ли основания?

- За Зенит не знам нищо, само това, което пресата пише. Във всеки случай аз съм собственост на Кубан и те решваат дали ще ме пуснат където и да било. Ако дойде предложение, което да е добро за мен и за клуба, ние ще го обсъдим. Но да не отиваме далеч. От това моята мотивация не се променя.

Наблюдавайки някои мачове през есенния дял, понякога се хващам, че мисля: струва ми се, че Попов играе без искра, без настроение. Греша ли?

- Всеки футболист има период, в който нищо не му се получава. Стараеш се, опитваш, а играта ти не върви. Имаше няколко такива мача. Но като цяло мисля, че не се представих толкова лошо - вкарах пет гола, дадох няколко асистенции. Сега работя упорито, за да съм в още по-добра форма през пролетта. Уверен съм, че ще бъде така.

Каква беше конкретната причина за този спад?

- Психология. Когато има някаква несигурност, дали да си тръгнеш, или не, това се отразява на играта. А понякога просто не се получава. Не е само при мен, всеки играч има такива спадове.

Като цяло, Кубан се представи нелошо през първата част от сезона. Но 0:6 от ЦСКА... Какво беше това?

- Ако си спомняте, през първите 15 минути ние два пъти излизахме един на един с Акинфеев. Не отбелязахме, а допуснахме два гола. Същото стана и в началото на второто полувреме. Това е необяснимо.

Вярно ли е, че Гончаренко не е използвал "желязна ръка" в съблекалнята?

- Не е хубаво да се говори зад гърба на човек. С всички ни той комуникираше добре.

Комуникираш и контролираш напълно ситуацията - това не са две еднакви неща.

- Оценка на работата на треньорите трябва да дават ръководителите. Ние, футболистите, работата ни е да играем. Може би те са видели нещо, което не им е харесало и затова са решили да го сменят.

С какви чувства посрещнахте Кючюк?

- Още през 2013 г. аз казвах, че той е сред най-добрите треньори, с които съм работил. И сега мнението ми не се е променило. Аз видях как отборът се промени. Започнахме да играем бързо, интензивно. Дисциплината на терена се повиши, което е много важно. Уверен съм, че и резултатите ще се подобрят. Навсякъде, където Кючюк е бил, се случва така - в Шериф, в киевския Арсенал, Кубан, Локомотив - винаги в отборите настъпва подем с неговото идване. Спомнете си пролетта на 2013 г. - с него не загубихме нито един мач!

Дочух, че Кючюк се е върнал от Москва по-спокоен човек.

- Може и така да се каже...

При последното му идване вие имахте моменти на неразбирателство? Например след замяната ви на "Лужники" в мача със Спартак?

- Помня този мач. Аз влязох в 70-ата минута, а излязох в 88-ата. На следващия ден той ме повика в своя кабинет и ми обясни грешката. Съгласих се. Треньорът знае по-добре. Без лоши чувства. След това изиграх девет мача, всичките в стартовия състав, вкарах много голове. Отношенията ни са много добри, били са и сега също са.

Какво да очакват феновете на Кубан през пролетта?

- Ние имаме добри шансове за Купата. Но за да ги реализираме, за да се изкачим в таблицата, трябва да бъдем единни - фенове, ръководство, треньори, играчи. Вярвам, че всичко ще бъде наред при нас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички