Исландска легенда засипа с похвали Ясен Петров


Исландска легенда засипа с похвали Ясен Петров

1545 0

Репортер на TV7 се срещна с бившия футболист на Челси и Барселона Ейдур Гудьонсен, който в момента играе под ръководството на Ясен Петров в китайския Шъдзяджуан. Нападателят засипа с похвали бившия треньор на "Левски". Според исландската легена Ясен е лидерът на отбора. Гудьонсен каза добри думи и за Димитър Бербатов и Христо Стоичков.

- Да започнем с това как се чувстваш в Китай, вече играеш и живееш тук няколко месеца?

- Първите ми седмици в Китай бяха много трудни. Тук е съвсем различен свят. Трябва изведнъж да се адаптираш към страшно много неща. Да си далеч от семейството си, различна култура, различна храна, друг начин на живот. Но сега, няколко месеца по-късно, е значително по-лесно. Свикваш с района, опознаваш треньора и става по-лесно да се аклиматизираш към обстановката.

- Голяма ли е разликата между петте топ първенства в Европа и китайската Суперлига?

- В Европа футболът е доста по-развит. Начинът, по който се работи върху играта, мисленето за нея. Физически има голяма разлика. Ако говорим за характерите на терена, те са сходни. Но скоростта, с която се играе в Европа, е доста по-висока.

- Бих искал да ми кажеш няколко думи за треньорския щаб, с който работиш. В момента твой наставник е Ясен Петров, а преди си бил под ръководството на големи имена в Барселона, с Жозе Моуриньо в Челси. Какво мислиш за сегашния си треньор?

- Ясен върши страхотна работа за този клуб. Доколкото знам, когато той е пристигнал тук, отборът е бил във втора дивизия, никой не е имал каквито и да е очаквания. Тимът успя да влезе в Суперлигата, а преди началото на сезона предвижданията бяха, че Шъдзяджуан ще се върне отново във втория ешелон. А в момента се движим добре в първенството, има голям шанс за развитие - в отбора, в клуба. Петров наистина се справя чудесно с работата си, създаде страхотна атмосфера в съблекалнята. А това е много важно.

- Да, той самият пък ми каза, че ти си много важна фигура за този отбор. Ти ми казваш, че неговата роля е важната - за града, за отбора.

- Да, за всеки тим треньорът е основната фигура. Неговото присъствие, характерът му дават много за този град. Хората се вслушват в думите му, отборът го следва. Той е лидерът на този тим. Да се надяваме, че той ще продължи да работи в тази посока още дълги години.

- Да си поговорим за родината ти Исландия. Националният отбор на страната за пръв път в историята си ще играе на европейско първенство. Как твоите сънародници приеха класирането, предполагам, че вие сте герои на нацията?

- Тази година бе 20-ата ми с екипа на националния отбор. И да имаш възможност да си част от нещо голямо след 20 години на разочарования - от некласиране на европейско, от пропускане на няколко световни първенства, е изключителен момент. Нещо, което ме изпълва с гордост. Мен, моите съотборници, моите сънародници. Отпразнувахме класирането за евро 2016 подобаващо.

- Смяташ ли, че ще можеш да се подготвиш добре за европейското първенство тук в Азия?

- Когато подписах договор в Китай това лято, се намирах в особена ситуация. В това време от годината обикновено съм стартирал предсезонната си подготовка в Европа. А тука първенството бе вече преполовено. И сега, когато започвам да достигам своето обичайно ниво и се чувствам добре тук, шампионатът е към своя край. И сега трябва да стане ясно какво ще се прави занапред - ще продължа ли тук, това ще го уточня след края на на сезона. Но в момента се наслаждавам да играя в Китай. С всеки следващ мач се чувствам по-силен. Просто много обичам футбола.

- За теб може би е най-важно да играеш постоянно?

- Да, това е най-важното. И от това до голяма степен ще зависи моето решение за следващия сезон. За мен ще бъде много важно да играя постоянно, но и това да стане на място, където ще мога да допринеса с нещо и където хората ще ме ценят.

- Последният ми въпрос ще е какво знаеш за българския футбол?

- Какво знам за българския футбол ли? Не знам много за вътрешното ви първенство. Играл съм няколко пъти срещу български отбори, ако не се лъжа срещу "Левски" с Челси и с Барселона. Мога да кажа, че най-добрият или един от най-добрите ви национални отбори направи нещо изключително на световното първенство в Съединените щати. И няма как да не помниш големите имена оттогава. И разбира се, сега имате Бербатов. Всички знаят Стоичков. Имахте големи личности, но по всичко личи, че сега България минава през труден период.

- Със сигурност имаш доста почитатели в България. Какво би им казал?

- Имам фенове в България, страхотно! Да ви кажа всеки път във вашата страна съм се чувствал прекрасно и се надявам да се видим отново.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички