Гаджалов: Мечтая за Висшата лига и националния отбор


Гаджалов: Мечтая за Висшата лига и националния отбор

2729 0

Защитникът Костадин Гаджалов изненадващо премина в шотландския ФК Дънди от Добруджа в началото на годината. Юношата на Ботев (Пд) дебютира за новия си тим през уикенда при победата над Мъдърлуел с 4:1. Пред "България Днес" той разкри дълъг ли е пътят от "Б" група до Шотландия, първите впечатления от "Дънди" и още интересни неща.

Костадине, честит трансфер. Вече направихте успешен дебют за ФК "Дънди". Как се чувствате в новия отбор?

- Благодаря много. Чувствам се отлично. Все още се адаптирам към новата обстановка. Започнах добре във ФК Дънди. Не искам сам да си давам оценки, но мисля, че началото беше добро. Трябва да продължавам в същия дух и резултатите сами ще дойдат. От мен се иска само старание и труд.

Как се стигна до преминаването ви от "Добруджа" в шотландския тим?

- Много ми помогна треньорът ми в Добруджа Светослав Тодоров. В началото на декември той ни съдейства да дойдем на проби заедно със съотборника ми Емо Колев. Тренирахме с ФК "Дънди" една седмица, след което се прибрахме в България. Треньорът на шотландския тим каза, че е изключително доволен от двамата. Оставихме отлични впечатления и чакахме резултатите. След това ми се обадиха от Дънди. Казаха, че искат да се върна възможно най-бързо в Шотландия и да започна тренировки с отбора. Така и стана. На 28 декември пристигнах. Подписах договор и дори вече направих дебюта. За моя радост победихме с 4:1 Мъдърлуел.

От казаното от вас излиза, че Светльо Тодоров е изиграл основна роля за трансфера. Така ли е?

- Той ме подготви в България и държеше връзка с треньора и ръководството на Дънди. Светльо Тодоров наистина ми помогна много.

В Добруджа бяхте доста задружен тим. Какво доведе до разпадането му и напускането на вас и треньора?

- Ние като отбор бяхме много сплотени, но имаше проблеми в клуба. Тях всички ги знаят. Не искам да се връщам назад. Каквото зависеше от нас, ние го направихме. Бяхме заедно - или щяхме да останем всички, или да си тръгнем всички. Трябваше да изберем едно от двете. Бяхме страхотен колектив, като семейство. Дружбата ни все още продължава. Благодаря на всички момчета, които и сега много ме подкрепят. Те ми помогнаха да израсна. Дължа много на тях, че съм тук.

Какви са първите ви впечатления от футбола в Шотландия?

- Играе се по-бързо. Влиза се повече в единоборства. Доста по-здраво и сериозно се играе. Във всеки мач се иска пълна концентрация. Освен това съм на ново място и сега свиквам, но всяко начало е трудно. Трябва по-бързо да се адапирам и да правя това, което се иска от мен.

Колко голям е скокът от българската "Б" група към шотландския елит?

- Огромен е. Но съм здраво стъпил на земята. Все още нищо не е станало. Оттук нататък идват трудните моменти. Трябва да се доказвам на треньора и в клуба и да играя редовно. Трудната част за мен тепърва предстои.

Какви са целите на Дънди тази година?

- Никой не е говорил с мен лично за това. Изисква се на тренировки и в мачовете всеки да се раздава. Да показва постоянно най-доброто и целите сами си идват. Когато има добри резултати, всичко е наред. Бяхме в тежка серия без победа преди успеха над Мъдърлуел. Надявам се след него да играем още по-добре. Както имаше негативни резултати, сега да се обърнат нещата в положителна посока. Дано да следва серия победи за Дънди.

Тук, в България, ФК Дънди не е от популярните шотландски отбори. Какво можете да кажете за клуба?

- Това е отбор със сериозни традиции. Подкрепян е от доста фенове. Много хора има на мачовете и атмосферата е страхотна. Интересът е голям. Всичко, което е нужно за един голям отбор, го има.

Самият град Дънди какъв е?

- Това е третият или четвъртият по-големина град в Шотландия. Не е нито малък, нито голям. Мога да кажа, че е спокоен град. Всичко има и е прекрасен за футбол.

Вие сте вторият българин в шотландското първенство в момента. Успяхте ли вече да се чуете с Александър Тонев, който играе в "Селтик"?

- Със Сашо Тонев сме приятели. Играли сме заедно в младежкия национален отбор. Писахме си и аз му казах, че вече съм тук. Много се зарадва за трансфера ми. Разбрахме се да се видим някой ден, но Глазгоу не е много близо, ще е трудно. Когато намерим време обаче, ще се срещнем да си поговорим. Другият вариант да се видим е на терена. В началото на следващия месец играем срещу Селтик за Купата на Шотландия. Ние сме домакини тогава и може да се изправим един срещу друг.

Какви са условията, които Дънди ви предостави?

- Доволен съм от всичко. Треньорът се държи изключително добре с мен. Всичките ми съотборници ме подкрепят, помагат ми с каквото могат. Условията са отлични за живеене и за футбол. Трябва само да се концентрирам върху играта си.

Англия е съвсем близо. Целите ли се във Висшата лига?

- Всеки футболист мечтае да израства и да преминава във все по-силни отбори. В момента мисля само за малките неща - как всеки ден да се представям възможно най-добре. Мисля за следващия мач - как да се представя най-добре. Когато играя силно, ще дойдат и големите неща. Това е пътят.

Имате мачове за младежкия национален отбор. Сега, когато вече играете в чужбина, надявате ли се на повиквателна и от Ивайло Петев?

- Разбира се, мечтая да играя един ден за мъжкия национален отбор. Имам мачове за юношеския и младежкия тим. Ще е сбъдната мечта да получа повиквателна и за представителния тим. Всичко зависи от това как ще се представя в клубния ми отбор. Ако всичко е наред, с удоволствие бих се отзовал на повиквателна за националния тим.

Освен трансфера можете да се похвалите с хубава новина и в личния ви живот - сгодил сте се.

- Това е едно прекрасно събитие за мен. Много съм щастлив. Годеницата ми в момента ми липсва много. Чакам в най-скоро време да се преместя. Сега живея в хотел и очаквам да ми дадат къща, за да дойде и тя при мен. Това ще стане в близките седмици и ще е още по-добре за мен. Ще съм още по-спокоен, че ще е до мен и ще ми помага.

Определихте ли вече дата за сватбата?

- Имали сме разговори по тази тема, но конкретна дата не сме определили. Моята работа е такава, че още не се знае кога ще са свободните ми дни и кога ще съм ангажиран с отбора. Изчаквам да се уточнят тези неща. С времето всичко ще се нареди.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички