С какво Васил Божиков заслужи мястото си в топ 3 на "Футболист на годината"?


С какво Васил Божиков заслужи мястото си в топ 3 на "Футболист на годината"?
Снимка: Оф. сайт на Слован

6152 0

Вечерта на 5-и януари немалко фенове бяха изненадани от призовата тройка за нагарадата "Футболист на годината" за 2019-а. Най-любопитно за тях бе присъствието на защитника Васил Божиков там. Мнозина се запитаха: Какво е направил националът, за да стигне толкова напред в анкетата на спортните журналисти? Всъщност, доста неприятно е, че не всички футболни фенове у нас знаят отговора на въпроса. Защото Божиков цяла година е работил така усърдно в Словакия, не само за своето име, но и за това на България.

Първото, което повечето знаят за заслугите на защитника през годината, е фактът, че той е шампион на Словакия. Слован стига до титлата в края на миналия сезон, след като в предишните 3 сезона е завършвал втори, а преди това - на трето място. Божиков подписа с клуба от Братислава през лятото на 2017 година, а през лятото на 2018-а става капитан на отбора. Той получава лентата от друг бранител - Борис Секулич, след като той прави трансфер в българския ЦСКА.

През настоящия сезон Слован отново е лидер в класирането, като в 18 мача дотук е записал 14 победи, 3 равенства и 1 загуба. Тимът зимува на върха в шампионата с комфортна преднина от 10 точки. Шампионите са вкарали 42 гола и са допуснали 11, като за малкото инкасирани попадения "вина" има защитната двойка Васил Божиков - Миенти Абена. Българинът и холандецът са създали "идеалната стоперска двойка", според медиите в Словакия. През тях трудно минава нападението на съперниците в лигата, а българският национал има впечатляващ показател - почти 80% успех в единоборствата. "Това говори за изключителните защитни качества на този българин, който с право носи капитанската лента в Слован", пише sport.aktuality.sk.

Sport7.sk пък постави Божиков в идеалния отбор на словашката лига за есенния полусезон. Българинът е описан като "основният стълб в отбраната на Слован и най-добрият играч в лигата по отношение на успехите в дуелите. "Този български национал взема правилните решения на тревата, като улеснява работата на колегите си. Следователно защитата на Слован с него е по-силна", посочва изданието.

Специално през настоящия сезон, когато е здрав, Божиков играе без никога да е сменян или пускан резерва. 12 мача - 1080 минути. В тези 12 мача със съотборниците си е помогнал вратарят да допусне едва 11 гола. В 12 мача Слован е запазвал вратата си суха. Българинът няма получен нито червен, нито жълт картон. В евротурнирите родният национал също е използван максимално, когато е здрав. В груповата фаза на Лига Европа той има 5 пълни мача и 6 в квалификациите. Отборът на Божиков игра в една група с Бешикташ, Уулвърхемптън и Брага, като тимът му завърши на трето място, пред турския гранд. Словаците спечелиха 4 точки, като в първия мач победиха Бешикташ с 4:2 и записаха равенство със Спортинг Брага.

"Докато е на тревата, той обръща цялото си внимание върху унищожаването на нападението на противника. Ето защо понякога напомня за филма "Терминатор", който не се спира пред нищо. Българинът обаче не е програмирана машина, а приятен човек, с когото се общува добре". Така го представя в свое интервю словашки спортен журналист. В интервюто Васил признава, че всеки ден иска да става все по-добър.

"Искам да бъда перфектен в отбрана, да печеля битки във всички единоборства и да бъда успешен във всички отбранителни дейности. Ако пък помогна на отбора с гол, това е хубав бонус", казва българинът. Журналистът пък разкрива, че по данни на InStat (интервюто е от февруари 2019 г., бел. ред.) Божиков е най-добрият защитник в словашката лига. "Понякога статистиката е важна, но няма да ви каже всичко. Има неща, които не могат да бъдат изразени с числа", скромно отговаря 31-годишният футболист.

Към момента трансферната стойност на Васил Божиков според transfermarkt.com е 650 000 евро. Това не е най-високата стойност, вероятно заради възрастта му. Пикът в това отношение е бил през януари 2016 година, докато националът играеше за Касъмпаша - 1,3 млн. евро. Като се има предвид, че през 2017 г. той премина безплатно в Слован, може да се каже, че той е сред най-успешните трансфери на клуба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички