Десет години, откакто Димитър Бербатов влезе завинаги в историята на Манчестър Юнайтед


Десет години, откакто Димитър Бербатов влезе завинаги в историята на Манчестър Юнайтед

5928 0

На днешния ден преди точно десет години стана факт най-големият трансфер в българския футбол. Тогава българският нападател Димитър Бербатов напусна Тотнъм заради Манчестър Юнайтед срещу 30.75 млн. паунда.

С преминаването си тогава на "Олд Трафорд" Бербатов стана най-скъпият трансфер в историята на Манчестър Юнайтед. Той счупи всички рекорди в клубната история на „червените дяволи” с платената за него трансферна сума. Рекордът тогава се държеше от Рио Фердинанд, който пристигна от Лийдс за 29,1 млн. паунда. Бербатов тогава подписва с Юнайтед по настояване на легендарния сър Алекс Фъргюсън, който споделя, че българинът е сред най-добрите в света.

Специално по случай 10 години от трансфера му на сайта на английския гранд публикуваха историята на Бербатов и как той се е чувствал. "Когато се качих на самолета за Манчестър, аз вече носех "червената" фланелка, в моето съзнание. Разбира се, добре е да имаш оферти и от други отбори. Това показва, че се справяш добре и и си играл добре. Аз обаче вече си представях как играя с Гихс, Скоулс и всички останали в Юнайтед.

Историята за мен винаги е много важна, да уважаваш историята, която има и след това може да мислиш за бъдещето. А Юнайтед има всички тези легендарни играчи. Така че, още от момента, в който агентът ми каза, че ме искат, всичко беше ясно.

Така стигнахме на летището, вървейки и говорейки си с агента ми, видях сър Алекс да ме чака. Помислих, че ще получа инфаркт. Какво, по дяволите?", спомни се Берба.

Бербатов прекара 4 сезона на "Олд Трафорд" като отбеляза 56 гола в 149-те си мача. Дебютният му мач за Манчестър Юнайтед във Висшата лига е на 13 септември 2008 г. срещу Ливърпул, в който Бербатов асистира за попадение на Карлос Тевес, но след като повежда, Юнайтед губи с 1:2. Бербатов пропуска първия мач на Манчестър Юнайтед за сезон 2008/09 в Шампионска лига поради контузия в коляното. Дебютира в Шампионската лига за Юнайтед във втория му мач на 30 септември 2008 г. при гостуването на датския Олбор БК. В този мач отбелязва и първите си два гола за Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи“ побеждават с 3:0 като вторият и третият гол са дело на Бербатов. През първия сезон (2008/09) с екипа на Юнайтед Бербатов печели титлата на Англия. За него това е първа шампионатна титла. Той завършва сезона с 14 гола във всички турнири и 10 асистенции само във Висшата лига, като по този показател дели второто място с Фабрегас, Джерард и Лампард. През същия сезон отборът печели Световното клубно първенство и „Карлинг Къп“.

През третия сезон (2010/11) Бербатов е сред водещите играчи в Юнайтед и Премиър Лийг по голове и асистенции. Димитър Бербатов е първият футболист в историята на Манчестър Юнайтед от Втората световна война насам, който отбелязва хеттрик на вечния враг Ливърпул – на 19 септември Юнайтед побеждава „мърсисайдците“ с 3:2, като и трите гола са дело на Бербатов. Това е и едно от малкото нещата, заради които все още го помнят феновете на "червените дяволи" и заради което със сигурност грабна техните сърца. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички