Заради опита за преврат арестуват най-известния турски футболист


Заради опита за преврат арестуват най-известния турски футболист

4238 0

Турция издаде заповед за арест на футболната легенда Хакан Шукур заради евентуалното му участие в опита за преврат на 15 юли, предаде Анадолската агенция.

Голмайсторът и бронзов медалист от световния шампионат в Япония и Южна Корея (2002 г.) е заподозрян от прокуратура, че „е член на въоръжена терористична група“. С такава формулировка Анкара маркира базираната в САЩ организацията на опозиционния ислямски проповедник Фетхулах Гюлен. Анкара го обвинява, че стои зад преврата.

Заповед за арест е издадена и за баща му Селмет Шукур, но и двамата не са открити в жилищата им в Истанбул и Сакария. Смята се, че те се намират в САЩ. Екстрадицията му ще бъде поискана с червена бюлетина на Интерпол.

Хакан Шукур беше една от звездите на турския национален отбор, класирал се на трето място на Световното първенство през 2002 г. и икона в лудата по футбола страна.

Нападател, чиято футболна кариера продължи от 1987 до 2007 г., Шукур е най-големият голмайстор в историята на турския национален отбор, като е отбелязал 51 гола в 112 мача.

Той игра в „Галатасарай”, както и в чужбина за "Интер" (Милано), "Парма" и "Блекбърн".

Неговият гол само 11 секунди след започването на мача срещу Южна Корея през 2002 г. остава най-бързият гол в историята на Световните първенства.

След прекратяването на футболната си кариера, Шукур влезе в политиката и беше избран за депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган през 2011 г.

Но той подаде оставка през 2013 г. след мащабно разследване за корупция, насочено към Ердоган и негови приближени, заставайки на страната на движението на Гюлен, основният противник на Ердоган.

Шукур възрази срещу стъпката на правителството да затвори училища, управлявани от движението на Гюлен „Хизмет” след преврата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички