С последния билет за Катар в джоба, Коста Рика мечтае да повтори бразилската си приказка


С последния билет за Катар в джоба, Коста Рика мечтае да повтори бразилската си приказка
Снимка: Getty Images

1133 0

На Мондиал 2014 костариканците впечатлиха футболния свят, завършвайки сред най-добрите 8 отбора в света. В квалификациите за Световното първенство 2022 те станаха последния, 32-ри втори, който се класира.

Това е третото поредно световно първенство за "Лос Тикос", като от последните 6 те са пропуснали само 1 - това през 2010 г. в ЮАР.

Коста Рика се смята за един от големите отбори в КОНКАКАФ и имат история, ненадмината в този регион. В ранглистата на ФИФА към момента те заемат 31-вото място.

В коя група на Световното е и какви са очакванията към отбора

Коста Рика попадна в много тежка група, в която първите две места изглеждат запазени за Испания и Германия. Феновете се надяват да видят повторение на приказката от Бразилия 2014, но предвид амбициите, а и моментното състояние на фаворитите, това трудно ще се случи. По-скоро битката на костариканците ще бъде за третото място срещу Япония.

Пътят към Световното

В зона КОНКАКАФ Коста Рика влезе сред петте най-добри отбора на Северна Америка, които започват от трети кръг. Етапът беше своеобразна група с 8 участници. Кейлор Навас и компания събраха 25 точки и завършиха четвърти.

Това им даде билет за Междуконтиненталните плейофи, където срещнаха тима на Нова Зеландия. Костариканците спечелиха с 1:0 и се класираха за Мондиал 2022.

История на отбора на Световните първенства

Костариканците нямат много голям опит на световни финали. Мондиал 2022 ще бъде шести за техния отбор. Най-доброто им постижение беше в Бразилия през 2014 г., когато достигнаха до четвъртфиналите.

Тогава "Лос Тикос" се паднаха в група "D" с Уругвай, Италия и Англия. В първия мач Коста Рика победи "урусите" с 3:1, а след това и Италия с 1:0. Седмата си точка отборът от Централна Америка спечели при равенството 0:0 с Англия и зае първо място в групата си.

В 1/8-финалите тимът завърши 1:1 с Гърция, а при дузпите победи с 5:3. В 1/4-финалите обаче смелите костариканци бяха спрени от Нидерландия, въпреки че завършиха 0:0 с тях в редовното време. При дузпите обаче отстъпиха с 3:4.

Селекционер и основна тактическа схема

Отборът е воден от колумбиеца Луис Фернандо Суарес, който има по-голям опит като клубен треньор. Въпреки това, в Катар е третото му участие като селекционер - той беше с Еквадор на Мондиал 2006 и с Хондурас (2011-14 г.) на шампионата в Бразилия през 2014-а.

Суарес обича да използва традиционната 4-4-2, но в последните си мачове използва 5-4-1 (Навас, Калво, Варгас, Уастон, Фулър, Овиедо, Техеда, Боргес, Кемпбъл, Торес, Контрерас). Макар и по-дефанзивна, тя му позволява да се възползва от скоростта си по крилата и да предприемат контратаки. Доскоро колумбиецът избягваше да играе през центъра, а предимството му бе солидната защита, пълна с физически играчи.

"Да отида на Световното първенство е най-хубавото нещо, което ми се е случвало. Никога не съм мислил да стигна дотам. Във всичко, което съм правил, винаги съм искал да бъда прилежен и затова успях да постигна някои неща. Беше нещо невероятно, не знам дали го заслужавах, има хора с повече капацитет от мен", казва Суарес.

Суарес няма някакви значителни постижения като треньор, но каква по-голяма сцена от световното първенство, за да постигне такива?

Състав за Световното

Вратари: Кейлор Навас, Естебан Алварадо, Патрик Секейра

Защитници: Франсиско Калво, Хуан Пабло Варгас, Кендъл Уостън, Оскар Дуарте, Даниел Чакон, Кейшер Фулър, Карлос Мартинес, Брайън Овиедо, Роналд Матарита

Полузащитници: Елцин Техеда, Селсо Борхес, Юстин Салас, Роан Уилсън, Герсон Торес, Дъглас Лопес, Джуисън Бенет, Алваро Замора, Антъни Ернандес, Брандън Агилера, Браян Руис.

Нападатели: Джоел Кембъл, Антъни Контрерас, Йохан Венегас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички