Прехвален ли е Мартинес? Ето кой беше най-добрият вратар на Световното първенство


Прехвален ли е Мартинес? Ето кой беше най-добрият вратар на Световното първенство
Снимка: Getty Images

2858 0

Фактите са ясни - Аржентина е новия световен шампион, след като успя да детронира от трона миналия такъв - Франция на финала на Световното първенство по футбол в Катар. Цялостното представяне на "гаучосите" можем да определим като постоянна градация през целия турнир, а при наличието на "геният" Лионел Меси - златото изглеждаше предрешено, макар и да се стигна до него по най-драматичния начин. 

Логично, преди награждаването на южноамериканската страна след изпълнението на дузпите, в Катар раздадоха индивидуалните награди, които са характерни за всеки един Мондиал а 3 от 4-те такива бяха спечелени от футболисти на "Албиселесте". "Бълхата" спечели златната топка на турнира, нещо не особено изненадващо предвид, че Меси спечели 5 от 7 награди за "играч на мача" по време на турнира. Най-добър млад играч отиде при Енцо Мартинес, а призът за голмайстор грабна сребърният медалист - Килиан Мбапе след като успя да мине Меси с 1 гол, отбелязвайки хеттрик на финала. 

Най-коментирана, обаче, се оказа наградата за най-добър вратар. Тя отиде при Емилиано Мартинес, който определено бе вторият играч на Аржентина, който можем да определим като "най-полезен" и ключов. Стражът показа невероятният си усет при дузпите не само във финала, но и на 1/8 финалите срещу Нидерландия. Общата му статистика, обаче не се оказа толкова впечатляваща и на преден план излезе друг вратар, който изглежда повече заслужи индивидуалния приз. 

Става въпрос за младокът на Хърватия - Доминик Ливакович. Въпреки, че "шахматистите" не се класираха за финала, те успяха да спечелят бронза срещу Мароко и по този начин изиграха също 7 срещи, като първите два тима. Ливакович има на сметката си 25 спасявания срещу само 7 такива за Емилиано Мартинес. Хърватинът има и една дузпа повече спасена от своя съперник (4), както и 78% успеваемост при спасяванията, за аржентинецът този процент е 46.7. Като прибавим и успеваемостта при дългите пасове между двамата ( 52.8% срещу 17.5%) статистиката тотално е в подкрепа на Ливакович. Наградата, обаче отиде в ръцете на Мартинес - заслужено или не.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички