Преди и след Световното първенство: Единственият стадион в Катар, който е с история (ГАЛЕРИЯ)


Преди и след Световното първенство: Единственият стадион в Катар, който е с история (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

2439 0

Многократно стана въпрос за огромните инвестиции в инфраструктурата, които бяха вложени от Катар, след като стана ясно, че страната ще е домакин на Световното първенство 2022. Почти всички стадиони са чисто нови или тотално реновирани! Но не и Интернешънъл Халифа Стейдиъм.

Интернешънъл Халифа Стейдиъм - история

Стадионът е открит през далечната 1976-а година и служи дълго време като най-голямото спортно съоръжение в Катар до построяването на новите стадиони за Мондиал 2022. Интернешънъл Халифа бива разширен и модернизиран през 1986-а, след което за Азиатските игри през 2006-а година и притежава две отличителни арки над стадиона, като има и реновация на покрива.

След като Катар е избран за домакин на голямото футболно събитие започнаха планове за голямо преустройство на мястото. Първоначалните планове бяха то да бъде от 68 хиляди зрители, но тези цели не бяха съгласувани, като в крайна сметка беше решено да има 40 000 човека.

Самата крайна модернизация беше извършена между 2014-а и 2017-а и това беше първото готово място за Световната купа. Дейностите включваха реконструкция на източната трибуна, върху която е изграден втори етаж, който е покрит за цялата аудотрия.

Това е единственият стадион на Мондиал 2022, който не е построен от нулата.

Какви са характеристиките на Интернешънъл Халифа?

Това е единственият стадион за Световното първенство в Катар, който е с лекоатлетическа писта. Поради редовното провеждане на футболни мачове, то често пистата е изцяло покрита с трева. Съоръжението е с асиметрични трибуни, които леко се различават по форма от източната и западна страна. Генерално, стадионът разполага с два етажа.

По време на Мондиала мястото ще приеме шест мача от груповата фаза и един кръг от 1/8-финалната фаза и плейофите за третото място. Това ще бъде най-голямото събитие в историята на събитието, макар да не е най-голямота спортна изява, която се е провела там. Интернешънъл Халифа вече е приел голям брой международни изяви, като Азиатските игри, Купата на Азия, както и Световното първенство по лека атлетика. Именно с последното то е най-разпознаваемото в световен план. В бъдеще стадионът ще бъде основна арена на Азиатските игри през 2030-а година.

Мачовете на Интернешънъл Халифа:

Англия – Иран

Германия – Япония

Нидерландия – Еквадор

Хърватия – Канада

Еквадор – Сенегал

Япония – Испания

1 1/8-финал

Мач за 3-о място

Вижте още от стадиона-константа на Мондиал 2022 (ГАЛЕРИЯ).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички