Полски терминатор: съдникът на Мондиал 2022, който също преви гръб под ФИФА (ВИДЕО)


Полски терминатор: съдникът на Мондиал 2022, който също преви гръб под ФИФА (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1421 0

Дългоочакваният финал на Световното първенство по футбол е днес - 18 декември. Той противопоставя Франция и Аржентина, като двубоят между двата тима започва в 17:00 часа българско време. За реда на терена ще се грижи най-вече главният съдия Симон Марчиняк.

Марчиняк - "терминаторът", който ще е съдия на финала Аржентина - Франция

Той е на 41 години и се превръща в първия поляк, който ще ръководи финал на световни първенства. Определено може да се каже, че Марчиняк изпъква с физическата си форма на фона на повечето свои колеги, което със сигурност до някаква степен респектира играчите на терена.

Дори Марчиняк обаче трябваше да промени себе си, за да отговаря на критериите на ФИФА. Визира се начинът на ръководене на срещите и по-конкретно отсъждането на нарушения и показването на картони.

Много се коментира по темата, че реферите силно избягват официалните предупреждения. Стигало се е и до недопустими крайности, които са в тотален разрез с правилата на футболната игра - само и само за да не се покаже картон.

Марчиняк е ръководил две срещи до момента на Световното - по ирония на съдбата и двете с участие на финалист. Първо свири Франция - Дания от групите (2:1), а впоследствие и Аржентина - Австралия (2:1). В първия мач показа три картона, а във втория - два.

Любопитното е, че и в общо петте случая от двете срещи става въпрос за картони през... първото полувреме! Ще бъде интересно дали критерият му за финала ще остане такъв, тъй като очевидно това не е стилът му и всички арбитри имат някакви насоки.

Последният двубой на национални тимове, който е ръководил, е през септември тази година и показва цели девет жълти картона (все пак трябва да отбележим, че става въпрос за по-непретенциозни отбори като Босна и Херцеговина и Черна гора).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички