Португалия с убедително нападение, но кошмарна защита: Гана бе близо до чудо на Мондиал 2022 (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Португалия с убедително нападение, но кошмарна защита: Гана бе близо до чудо на Мондиал 2022 (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

13782 0

Португалия потегли с успех на старта си на Световното първенство 2022, след като спечели с почти изцяло доминиращ футбол над компактния тим на Гана. "Мореплавателите" надделяха с 3:2 и въпреки превъзходството им трябва да се отбележи, че на няколко пъти се забелязаха сериозни пробойни в защита - някои от тях породени от груби грешки.

Нещо повече - в самия край на сблъсъка европейският шампион от 2016 година трябваше да трепери до последните секунди, след като бяха подложени на натиск от съперника. Дотам се стигна след една от въпросните груби грешки в отбрана. Селекцията на Фернандо Сантош трябваше спокойно да завърши дуела, но вместо това Кансело се пропука и допусна центриране от неговата зона, което бе засечено от Букари в 89-ата минута.

Стартът на срещата бе очакван - пълен контрол от Португалия. Постепенно Гана се съвзе, но въпреки това така и не създаде добро голово положение. "Мореплавателите" обаче също не сториха достатъчно, за да отбележат.

Те обаче излязоха преобразени за втората част и показаха много добър футбол. Въпреки това бяха пречупени в 65-ата минута, когато Роналдо отбеляза дузпа, която преди това сам си изработи. Осем минути по-късно първо Диаш, след това Перейра (между чиито крака мина пасът), а накрая и Герейро (който не успя да затвори Аю) не се справиха и Гана изравни.

Последваха две скоростни попадения за Португалия и изглеждаше сякаш всичко е приключило, когато обаче дойде въпросната неточност и на Кансело за 3:2.

В края на сблъсъка пък младият вратар на Португалия Диего Коста си пусна топката и забрави, че има противников футболист зад него, което можеше да струва 3-те точки на "мореплавателите", но те някак дружно се измъкнаха от ситуацията.

Така Португалия поведе в група Н, след като събра три точки. Уругвай и Южна Корея са с по 1, докато Гана остава последна с 0. Кристиано Роналдо пък се превърна в първия футболист, който вкарва на пет световни първенства.

СЪСТАВИ 

Португалия: Коста, Кансело, Диаш, Перейра, Герейро, Невеш, Силва, Фернандеш, Отавио, Феликс, Роналдо

Гана: Ати-Зиги, Баба, Салису, Амарти, Джику, Сеиду, Аю, Партей, Кудус, Абдул, Уилямс

"Мореплаватели" с капитан Роналдо се лашкаха във водите на Мондиал 2022, но излязоха сухи (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Преди старта зрителите станаха свидетели на емоционална поява на Кристиано Роналдо. По време на националния химн той не сдържа сълзите си.

Очаквано срещата започна изцяло под контрола на Португалия. В 10-ата минута се откри първото сериозно положение в двубоя, след като бе отнета топка при груба грешка на ганайците. Моментално Роналдо бе изведен, но първото му докосване не бе добро и после едвам достигна топката, преди да отправи лек удар, но стражът Ати-Зиги бе на сантиметри от него и нямаше как топката да мине покрай него.

Няколко минути след това португалците изпълниха бързо корнер и Герейро центрира на втора греда, но Кристиано не осъществи добър контакт и не съумя да я натисна в мрежата, изкарвайки топката в аут.

В следващите минути символичните гости също започнаха да играят с топката по-често. До 30-ата минута вече стояха далеч по-добре по терена, въпреки яростната преса на португалците. Първоначалните голови положения пред селекцията на Фернандо Сантош също постихнаха.

В 31-вата минута Кристиано влезе в единоборство с противников играч, който се озова на терена. Съдията отсъди нарушение, а секунда след това CR7 се разписа. Португалецът си помогна с ръце в ситуацията, но след това противниковият играч сякаш падна твърде леко. Решението остава спорно. Имаше повод за отсъждане на фал, но и двамата играчи използваха ръцете си. Сякаш реферът трябваше да остави ситуацията и при нужда да я разгледа с ВАР.

Десетина минути преди края на срещата статистиката показваше следното: 6 опита за гол на "мореплавателите", от които два точни удара; нито един изстрел по посока вратата на Диего Коща.

Малко след това се стигне до добри минути за ганайците - два ъглови удара в рамките на секунди, но никой от тях не доведе до някаква опасност или до удар.

В края на полувремето Португалия реши да не рискува с масиран натиск и контролираше топката с повече разигравания.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на второто полувреме африканската страна излезе с коренно различно лице и за 6-7 минути стори повече, отколкото за цялата първа част. Направи впечатление и още по-агресивната игра на Гана.

Близо десет минути след старта на полувремето се стигна до превъзходна контраатака на символичния гост, която завърши с изстрел отдалеч, който профуча на сантиметри от левия страничен стълб на Коста.

В 63-ата минута Кристиано стигна до една топка в наказателното поле преди противниковия футболист, който впоследствие закачи крака му. Главният рефер посочи бялата точка и именно Роналдо се зае с изпълнението.

65' - 1:0! мощно изпълнение на CR7 не остави никакви шансове за намеса на Дзаги, който хвана ъгъла и височината, но в крайна сметка "мореплавателите" откриха резултата.

73' - 1:1! По-малко от десет минути след това Данило Перейра се превърна в големия грешник за своя отбор. Подаване от голлинията мина между краката му, а там Аю изпревари Герейро и засече топката от непосредствена близост, за да изравни.

78' - 2:1! Само пет минути след това Бруно Фернандеш изведе по чудесен начин Жоао Феликс и младият нападател копна технично Дзиги, за да може страната му отново да поведе напред в резултата.

80' - 3:1! Бърза контраатака на "мореплавателите", подаване на Фернандеш към Леао, който бе на скорост и влезе в наказателното поле, за да завърши в далечния ъгъл.

89' - 3:2! Букари засече с глава в перфектно центриране след нова неточност в отбраната на Португалия, където този път Кансело не бе на ниво.

В края на сблъсъка младият вратар на Португалия Диего Коста си пусна топката и забрави, че има противников футболист зад него, което можеше да струва 3-те точки на "мореплавателите", но те някак дружно се измъкнаха от ситуацията.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Много специалисти и анализатори се обединиха около мнението, че тази Португалия, въпреки че разполага с най-силния си състав от години насам, ще бъде голямата издънка на Мондиал 2022. Една от основните причини за това би била формата на Кристиано Роналдо, който въпреки класното нападение на "мореплавателите", изглежда незаменим титуляр.

Двата отбора са се изправяли само веднъж до този момент в историята, а по стечение на обстоятелствата това отново се случи на световно първенство - през 2014 година в Бразилия. Тогава Кристиано Роналдо и компания надделяха трудно с 2:1 - като победният гол бе дело именно на бившия атакуващ футболист на Манчестър Юнайтед.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички