Англия тръгна гръмко в Катар: Нанесе исторически разгром на Иран с 6:2!


Англия тръгна гръмко в Катар: Нанесе исторически разгром на Иран с 6:2!
Снимка: Getty Images

10428 0

 Англия започна ударно участието си на Световното първенство в Катар. "Трите лъва" разбиха отбора на Иран с 6:2, като само през първото полувреме, в рамките на десетина минути, вкараха 3 попадения. През втората част британците наказаха съперника още 3 пъти, а между тях Иран съумя да върне един-единствен гол.

19-годишният Джуд Белингам откри резултата в Доха в 35', а в 43' Букайо Сака покачи на 2:0. В добавеното време на първата част Рахийм Стърлинг оформи класиката и затвърди пълното превъзходство на европейците преди почивката.

Седем минути след подновяването на играта Сака вкара своя втори гол в мача за страховитото 4:0, а три минути по-късно една от редките грешки на англичаните в мача бе наказана от Мехди Тареми. Влезлият като резерва Маркъс Рашфорд направи резултата 5:1 в 71-ата минута, а 6:1 Джак Грийлиш покачи на 6:1 в 90'. Дълбоко в добавеното време Тареми вкара от дузпа (за задържане на Джон Стоунс) и оформи крайното 6:2 в полза на "Трите лъва".

В стартовия за тях двубой в Катар и двата тима понесоха сериозни загуби. През първата част вратарят на Иран Алиреза Бейранван бе изнесен на носилка след сблъсък със съотборник, а през второто полувреме терена принудително напусна защитникът на Англия Хари Кейн. Ето как се разви двубоят:

ГАЛЕРИЯ: Англия - Иран (21 ноември)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с лек натиск на "Трите лъва", които стигнаха до първи ъглов удар още във втората минута. При изпълнението му Хари Магуайър бе задържан с две ръце от Чешми, а играчите на Саутгейт поискаха дузпа, но съдията не отсъди такава, макар че ситуацията бе прегледена на ВАР.

Video edited on Kapwing

Малко след това Хари Кейн центрира опасно в наказателното поле, Бейранван успя да закачи топката с върха на пръстите си, а от малък ъгъл Магуайър не успя да намери очертанията на вратата. При тази ситуация вратарят на Иран сблъска главата си с тази на съотборник и дълго време му бе оказвана лекарска помощ, но в крайна сметка се изправи на крака и успя да продължи. Секунди след подновяването на играта стражът отново легна на земята, показа, че ще трябва да бъде заменен и в крайна сметка бе изнесен на носилка. На негово място Карлош Кейрош пусна в игра Хосеин Хосейни.

Video edited on Kapwing

В 25-ата минута бе показан и първият жълт картон - получи го Алиреза Джаханбакш, който застъпи глезена на Люк Шоу. Четири по-късно Сака намери Маунт в наказателното поле, но футболистът на Челси не уцели вратата от изгодна позиция. В 31-ата Хари Магуайър засече центриране от ъглов удар с глава, но за негово съжаление топката се отби от горната греда!

Video edited on Kapwing

ГОЛ - В 34-ата минута Люк Шоу получи пас на лявото крило и сложи кълбото на главата на Джуд Белингам, а той я насочи по превъзходен начин в левия ъгъл на вратата - 1:0 за Англия!

Video edited on Kapwing

ГОЛ - Две минути преди края на редовното време за първата част Хари Магуайър свали топката с глава към Букайо Сака, който стреля без забавяне с левия крак и благодарение на лек рикошет топката влетя за втори път във вратата на Иран - 2:0 за Англия! Играчите на Иран поискаха нарушение на Магуайър при борбата за високата топка, но такова не бе видяно от реферите.

Video edited on Kapwing

ГОЛ - Грешка в центъра на терена позволи на англичаните да организират бърза контраатака, в края на която Хари Кейн пусна успоредно на голлинията подаване към Рахийм Стърлинг, а той я прати във вратата за трети път - 3:0 за Англия

Video edited on Kapwing

*Заради ситуацията с вратаря на Иран добавеното време бе 14 минути!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На полувремето Кейрош направи 3 промени в състава си в игра влязоха Голизадех, Канаани и Езатолахи), докато Саутгейт продължи да разчита на същия състав. В 51' Англия изпълни пряк свободен удар след нарушение срещу Хари Кейн, но Трипиър прати топката в стената. Около 55-ата минута британците изпълниха два последователни корнера, но без да застрашат осезаемо вратата на Иран. В 56' Стърлинг проби опасно и на скорост в половината на съперника, но защитник самоотвержено успя да избие топката от крака му в точния момент.

ГОЛ! В 62' Иран се пропука фатално отново. Стърлинг намери Букайо Сака отдясно, той си осигури пространство за изстрел между защитниците на азиатския тим и прати топката във вратата за 4:0. ГОЛ! Три минути по-късно Иран върна едно попадение след неочаквана английска грешка. Мехди Тареми откри пространство в наказателното поле, за да отправи изстрел, който се оказа точен - 1:4.

В ситуацията с върнатия гол от иранците Хари Магуайър беше получил удар, заради което се наложи да бъде принудително заменен. В този момент Гарет Саутгейт направи общо 4 промени - извади още Стърлинг, Сака и Маунт, а в игра влязоха Рашфорд, Грийлиш, Фоудън и Дайър. ГОЛ! В 71-ата минута Англия се окопити след инкасираното попадение и успя да вкара още веднъж. Голмайстор беше току-що влезлият Рашфорд, който проби, освободи се от защитник и стреля покрай шпагата на вратаря, за да прати топката в долния ляв ъгъл за 5:1!

В 75' мачът приключи и за Хари Кейн, чието място на терена зае Калъм Уилсън. Три минути по-късно в игра за Иран пък влезе Сардар Азмун, който замени Ахмад Нуролахи. ГОЛ! В 90-ата минута англичаните нанесоха поредния си удар над съперника. Калъм Уилсън се освободи от засадата и се озова на удобна позиция за изстрел, но предпочете да прати към озовалия се на празна врата Джак Грийлиш и той не сгреши - 6:1 в Доха!

И второто полувреме имаше доста дълго продължение - 10 минути, а в 8-ата от тях Иран можеше да вкара още един гол. При удара на Азмун обаче Пикфорд се намеси решително. ГОЛ! След изтичането на добавеното време се стигна до дузпа за Иран заради задържане в наказателното поле от страна на Джон Стоунс. Зад топката застана авторът на първия гол за азиатците - Мехди Тареми, който бе точен и оформи крайното 6:2 в полза на Англия.

Стартови състави:

Англия (4-2-3-1): Джордан Пикфорд - 12. Киърън Трипиър, 5. Джон Стоунс, 6. Хари Магуайър, 3. Люк Шоу - 22. Джуд Белингам, 4. Деклан Райс - 17. Букайо Сака, 19. Мейсън Маунт, 10. Рахийм Стърлинг - 9. Хари Кейн 

Иран (3-5-2): Алиреза Бейранван - 8. Мортеза Пуралиганжи, 15. Рузбех Чешми 19. Маджид Хосейни - 2. Садег Мохамари, 21. Ахмад Нуролахи, 18. Али Карими, 3. Ехсан Хайсафи, 5. Милад Мохамади - 7. Алиреза Джаханбакш, 9. Мехди Тареми

ПРЕДИ МАЧА

Англичаните, които достигнаха до 1/2-финал на Мондиал 2018 в Русия, а миналото лято загубиха финала на ЕВРО 2020 от Италия с дузпи, отиват в Катар с големи очаквания.

"Трите лъва" закономерно са сочени за абсолютен фаворит в групата си (САЩ, Иран, Уелс) и се изправят срещу най-непретенциозния тим в първия си мач.

Гарет Саутгейт няма да може да разчита на крайните бранители Рийс Джеймс и Бен Чилуел по време на Мондиал 2022, но като цяло ядрото на отбора от последните две големи първенства е на линия, начело с Хари Кейн.

Иранците пък имат 5 участия на световни първенства, включително на последните две, но никога не са прескачали груповата фаза. Дали ще успеят да го направят този път - предстои да разберем.

Трима футболисти ще пропуснат днешната среща - Кайл Уокър (Манчестър Сити) и Джеймс Мадисън (Лестър) за Англия, както и Сердар Азмун (Байер Леверкузен) за Иран. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички