Сръбският водач, който е "врял и кипял" срещу световните звезди


Сръбският водач, който е "врял и кипял" срещу световните звезди
Снимка: GettyImages

2018 0

Сръбският национален отбор се впуска в 13-тото си участие на Световно първенство, а целите са ясни – възможно най-високо класиране, но на първо място защита на честта на нацията, постигала в миналото на два пъти четвърто място в надпреварата.

Западната ни съседка ще бъде под огромни очаквания от самия народ, който представя, тъй като селекцията е оценена на над 300 милиона и е пълна със световни звезди, които тепърва ще се доказват или вече утвърдили се като вездесъщия Душан Тадич.

Пътят на трудолюбивия сърбин

Нападателят на Аякс и Сърбия е роден на 20-и ноември 1988-а година в Бачка Топола. По този начин 34 години по-късно ще отпразнува рождения си ден в Катар, където тъкмо ще започва Мондиал 2022. Той е неразделна част от сръбския национален отбор години наред и вече смело гони кота „100“ за представителния тим след дебюта му през декември, 2008 г.

Той обаче усеща вкуса на Световно първенство едва 10 години по-късно в Русия, когато селекцията на Младен Кръстаич не успява да пребори Бразилия или Швейцария за едно от двете страни, а четири години по-късно ще бъде търсено отмъщение именно от двете нации. Те и Камерун правят компания на Сърбия този път, а Тадич взе почти пълно участие в срещите от груповата фаза на Световното в Русия.

4 години по-късно – футболистът на Аякс е безспорно най-опитен в родината си и поради това има честта да носи капитанската лента. Същото доверие получава и в Нидерландия, където има голямата отговорност да дава правилен пример на големите таланти, които тръгват от тима.

Функциите на щедрия нападател

Високият 1.84 метра сърбин има цели 247 срещи като ляво крило и това е неговата типична позиция. Той обаче може да играе както на върха, така и по десния фланг на атаката. Добре позната му е и ролята на атакуващ полузащитник, а за статистиката има и двубой като „втори“ нападател.

По левия фланг обаче Тадич наистина не прощава на съперниците си – за близо 250 срещи има 92 гола и 104 асистенции, а втория параграф е от изключително значение за играча, тъй като е отворен към комбинации с останалите на терена и не играе на всяка цена за свое попадение.

Именно и настоящият селекционер на Сърбия Драган Стойкович вижда нюха на капитана в създаването на атаки и головите подавания, като именно поради тази причина в Лигата на нациите го използваше под ролята на офанзивен полузащитник, докато Митрович и Влахович бяха често на върха на атаката.

Заслуженото доверие, превърнато в трофеи и отличия

Душан Тадич винаги е получавал голямо доверие от наставниците, което първо е заслужавал с представянето си, а след това никога не е разочаровал хората, които са му го гласували. По този начин трупа 631 мача на клубно ниво в Сърбия, Великобритания и Нидерландия, а в същото време се е отчел за тимовете със 191 гола и 219 асистенции.

Той е печелил в кариерата си всички възможни трофеи в Нидерландия, а там успява да се превърне и в голмайстор на първенството с 28 попадение в рамките на кампания. Саутхямптън плаща за правата му 14 милиона евро през 2014 г. и това остава най-високо платената сума за него, но в същото време става три пъти „Играч на годината“ в Сърбия, докато конкуренцията е сериозна.

Тадич и още трима - Милинкович-Савич, Митрович и Костич, разполагат с по 3 срещи на Мондиал, докато останалите са с по-малък брой, а над една дузина се очертават като дебютанти в надпреварата.

Нападателят обаче е най-опитен и чисто статистически, както на национално, така и на клубно ниво със своите 495 срещи. Втори се нарежда Дарко Лазович със 373 мача, подвизаващ се към момента за Верона.

Всичко това подсилва важната роля при Тадич на лидер, обединител в съблекалнята и водач, който отново ще опита да постигне нещо с родината си. За него големите възможните форуми на национално ниво изглеждат малък брой поради напредналата му възраст.

Eто какво може да очаквате от Сърбия на Мондиал 2022!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички