Защо хората теглят заем?


Защо хората теглят заем?
Снимка: iStock

505 0

Те взимат заем, когато трябва да купят нещо, но собствените им пари не са достатъчни. Понякога не можем без заем. Например, ако имаме нужда от кола, може да е трудно да спестим за нея. А купуването на апартамент или къща без заем често е изобщо невъзможно, защото те са много скъпи.

Но най -често хората взимат потребителски заеми. Потребителски заем са пари, които човек взема назаем от банка, за да купи стоки и услуги за себе си или семейството си. Например да си купите нов телефон, компютър, хладилник или да направите ремонт. И той няма свои спестявания за такъв случай.

Кредитите се издават с лихва. Тоест ще трябва да дадете повече от заеманото лице. Например, банка е издала на заемополучателя 50 хиляди лева за една година при 10% годишно. Това означава, че 52 749 лева и 54 стотинки ще трябва да бъдат върнати.

Няма нищо притеснително в заемите, ако не вземате твърде много от тях и ако дългът по всички заеми не е твърде голям в сравнение с доходите на лицето. В идеалния случай общият размер на дълга не трябва да надвишава 30% от месечния доход на кредитополучателя.

Но е важно да се опитате да създадете поне малко собствени спестявания. Тогава няма да се налага да вземате заем за покупката (или можете да я вземете за по -малка сума), и няма да е необходимо да плащате повече на кредитора, връщайки дълга с лихва. Ако човек загуби доходи - остане без работа или се разболее - това ще помогне да оцелее в трудни времена.

Методи за предсрочно погасяване

Важно е банката да не налага мораториум върху предсрочното погасяване, тъй като е по-изгодно заемополучателя да изплати заема предсрочно, особено в началния период на заема.

Поддържане на положителна кредитна история

При разглеждане на заявленията, Банката взема предвид кредитната информация. Решението на банката, както и крайният лихвен процент се определят, като се вземат предвид тези данни. Разгледаните методи ви позволяват да изберете подходяща кредитна организация, да намалите до минимум лихвения процент, а също така да спестите от надплащане и допълнителни комисионни.

Източник: ipotechen-credit.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички