Защо 3:0 е класически резултат?


Защо 3:0 е класически резултат?
Снимка: Guliver/Getty Images

19647 0

Защо 3:0 е "класически" резултат? Често сте го чували и чели, вероятно сами сте го използвали като "футболен термин" неведнъж, но замисляли ли сте се каква е причината точно 3:0 да е "класика"?

БАЙЕРН С КЛАСИКА НАД ХЕРТА?!

Щом говорим за класика, явно има някаква историческа препратка, може би велик мач, приключил 3:0? Отговорът може да ви шокира, но отсега се пригответе, че ще бъдете изненадани.

3:0 се нарича класика в България. Ако използвате чуждестранни медии, там няма да видите такова определение никога. Замислете се - кога сте чели, например, английски сайт и там да е бил определян този резултат като "класически"?

Ако в миналото е имало някой класически мач, завършил 3:0, щяхме да го знаем, щяхте и вие да го знаете. Финалът на Мондиал '98 е прекално близо в исторически план, че да поражда подобно определение.

7:2 е доста по-класически резултат, ако питате феновете на Левски. 3:0 е определян като класика у нас заради неразбирането и тоталната липса на желание за по-задълбочено проучване от страна на редица наши журналисти в миналото. Те точно са ви промили мозъците по същия начин, с който си мислите, че бившият мениджър на Манчестър Юнайтед се казва Луис ван Гаал, а той всъщност се нарича Луи фан Хаал.

Грешката в "класическото 3:0" има корени в хеттрика. Хеттрик идва от английски и в превод означава "номера за шапката". През 1858 година някой си Хийтфийлд става първият подавач в крикета, който в три последователни хвърляния изважда от игра батсмана. Съотборниците му са толкова впечатлени, че му подаряват шапка, а след това футболните коментатори заемат "хеттрик" и за отбелязването на три гола от един играч в един мач.

Има различни видове хеттрик във футбола - немският такъв (наричан още "лупенрайнер") е когато един играч вкара три гола за едно полувреме, но без негов съотборник да го прекъсва: трябва да е за 1:0, 2:0 и 3:0 до почивката. Това е класически хеттрик в Германия, като последно го направи Жоел Похянпало от Леверкузен при успеха с 3:1 над Хамбургер - финландецът вкара за 1:1 в 79-ата, за 2:1 в 91-ата и за 3:1 в 94-ата минута.

В англоезичните държави класическият хеттрик е друг, наричат го още "златен" и "перфектен". Това е хеттрик, изграден от голове с ляв, десен крак и глава, без значение кога са паднали головете.

На Евро 1984 Мишел Платини реализира два "класически" хеттрика за Франция, като по това време е най-великият играч и съответно цяла Европа възхвалява класическите му хеттрикове.

И тук се намесват родните коментатори, които грешно интерпретират "класическото" на трите гола. Те започват да използват "класическо" просто за резултата 3:0, без да знаят, че всъщност се изисква головете да са отбелязани от един играч, и то по строго определен начин.

И така от около 30 години слушаме лъжа, която с удоволствие сами разпространяваме, без да знаем, че всъщност говорим пълни глупости...

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички