В САЩ почина един от най-големите български щангисти


В САЩ почина един от най-големите български щангисти
Снимка: БГНЕС

4736 0

Почина един от най-големите български щангисти - Антонио Кръстев. Той е издъхнал на 58-годишна възраст при автомобилна катастрофа тази нощ в Минесота. Това е съобщила неговата бивша съпруга Цвета Лазарова за сайта на Българската федерация по вдигане на тежести.

Кръстев е двукратен световен (Сьодертале 1985 и София 1986) и двукратен европейски (Карл-Маркс-Щадт 1986 и Реймс 1987) шампион. Три пъти вицешампион на континента и веднъж втори на планетата. Като юноша е световен и европейски шампион през 1981 г.

През 1987 г. получава глобална известност с това, че в кат. +110 кг изхвърля най-голямата тежест в историята, като по време на световното първенство в Острава на 13 септември 1987 г. заковава над главата си 216-килограмова щанга. Това постижение остава неподобрено близо 30 години. Антонио подобрява пет световни рекорда – 4 в изхвърлянето и един в двубоя (467.5 кг от Реймс 1987 г.).

Обявен е за "Най-силният човек на планетата" според признанието на американското списание “Пауър лифт”. На олимпиадата в Сеул 1988 пристига като абсолютен фаворит при супертежките щангисти с двете си световни и европейски титли, но оттеглянето на българския тим от игрите не му позволява да излезе на подиума.

От 1991 г. Кръстев живее и работи в Северна Америка. Дълго време ръководи клуб по вдигане на тежести в Университета в Торонто, Канада. Три години след това се мести в САЩ, където основа частен тежкоатлетически клуб в Минесота. Работи и като шофьор на камион.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички