Разпускане за истински спортисти


Разпускане за истински спортисти
Снимка: архив

829 0

Хората, които не се занимават професионално със спорт, но обичат заниманието, обикновено разпускат точно по този начин. Освен, че заставаме пред телевизора, обичаме и да поиграем мач с приятели, може би дори баскетбол, а напоследък и тенисът стана доста популярно занимание за някои.

То и чисто научно спортът ни помага да разпускаме, защото физическата активност разкарва психическия стрес. Всичко това е супер, но тогава как изобщо разпускат спортистите и атлетите, ако при тях спортът не е в свободното време, а си им е работа? Нека да видим!

Музика, стречинг и още нещо

В зависимост от спорта, атлетите могат да разпускат по различни начини. Обаче най-интересното е, че при почти всички има някаква рутина, която пак е свързана със спортното им представяне. Например не можем да очакваме от олимпийски бегачи да разпускат с бургери и зяпане на телевизия по цял ден.

От информацията, която имаме конкретно за някои олимпийски атлети, знаем, че голяма част от тях залагат на стречинга в спокойна атмосфера. За целта разчитат на професионални слушалки, в които или върви разпускаща музика, или т.нар. бял шум, който също ги отпуска.

В комбинация с всичко това обаче върви и нещо неочаквано – медитация. Тук не става въпрос за някаква религиозна практика, а за съзнателното правене на нищо, както го наричат. Целта е да релаксираш максимално, за да си готов за следващите дни на тренировки.

Активно възстановяване

Предимството на много спортисти е, че имат достъп до съвременни научни методи за максимум разпускане и ги използват доста често. Някои от тях обаче са доста крайни и едва ли обикновения човек ще ги смята за разпускане. А за какво става въпрос? За ледени бани, разбира се!

Ледените бани се оказват страшно полезни за възстановяване, но едва ли са най-приятното изживяване. Малко по-леката им версия са контрастните душове, при които за 30 секунди атлетът стои под ледена вода, последвано от 30 секунди гореща. Това се повтаря за 5 или 10 минути.

Но каква е целта на всички тези практики? Идеята е да се стимулира кръвообращението и собствените механизми на организма да се справи с възстановяването на мускулатурата, хрущялите в тялото и прочие.

Забавление в свободното време

Добре, разказахме за няколко неща, които обаче рядко бихме сложили в графа „развлечение“, когато става въпрос за нашето свободно време. Е, спортистите и те са хора все пак. Как тогава се забавляват? Разнообразно!

Олаф Туфте, който е в норвежкия отбор по гребане, всъщност е пожарникар и освен това си има ферма. За него свободното време е работа във фермата. Мигел Кореа пък, който също е гребец, обича да готви. А Рейс Имбоден, който олимпийски състезател по фехтовка, в свободното си време е диджей.

В крайна сметка много спортисти гледат да избират такива занимания в свободното си време, които да не пречат на тренировките им. Някои са маниаци на тема технологии и постоянно човъркат новите джаджи на пазара (и ти можеш с Digital Box), а други пък предпочитат да се отдадат на по-спокойни занимания, като разходки из планините, фотография или нещо подобно.

Както виждаме, спортистите също са хора, макар да е ясно, че много от тях нямат лукса да се пуснат по водата, както се казва и да не внимават изобщо къде си влагат времето. Но и малкото свободно такова гледат да го оползотворят!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички